Wydaje mi się że Transformers 3 będzie najbardziej kasowym filmem roku 2011 i przekroczy barierę 1 miliarda. Piraci z Karaibów 4 za dużo stracili na rynku USA. Fast Five nie wchodzi w grę. Potencjalnie najgroźniejszym przeciwnikiem Transformers 3 jest Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II . Ale prawda jest też taka że co kolejna cześć zarabia mniej. Czarnym koniem może też być Captain America: Pierwsze Starcie.
Cytuje siebie sprzed tygodnia na tym forum bo aż żal ściska kiedy czytam takie głupoty: :P
"Ludzie czy wy w ogóle wiecie coś o Box Office???
Według ankiet i prognoz amerykanie tak bardzo znienawidzili "Transformers 2", że w 90% ankiet trójka przegrywa w "oczekiwaniu" z "Harrym Potterem 7". "Piraci 4" ze swoim wynikiem kasowym poszli w ślady "Shreka 4", a Tf3 ma pójść w ślady "Piratów 3" i zmniejszyć swoje przychody do poziomu pierwszej części (w USA). Tak wyglądają średnie przewidywania co do "Dark of the Moon":
USA: 320-350 mln$
+ Świat: 460-490 mln$
= Ogół: 780-840 mln $
"Piraci 4" w Stanach maksymalnie maksymalnie dociągną do 240 mln $, a poza USA szykuje się przynajmniej 650 mln $ (czyli zachowują szanse na przekroczenie 900 milionów $) więc Johny Depp powinien wygrać pojedynek z robotami Bay'a. Ale oba te hity przegrają z "Harrym Potterem 7.2". To ten film jest obstawiany w większości rankingów jako łowny faworyt na #1 w tym roku zarówno w USA, jak i poza nim. Wielki finał dziesięcioletniej serii pokazywany w 3D powinien jako pierwszy film z serii przekroczyć miliard (jako jedyny film roku).
Faworyt numer 4 - "Kung Fu Panda 2" ponosi klęskę na otwarciu w USA, więc raczej odpada z rywalizacji o podium. "
A teraz jeszcze aktualizacja tej wypowiedzi. "Piraci z Karaibów 4" miażdżą w światowym BO, więc mimo wyniku z USA, którego finalnie szacuje na jakieś 235 milionów, mogą stać się jednym z najbardziej dochodowych filmów poza USA (ma ogromne szanse na pobicie "Powrotu Króla" i zajęcie trzeciego miejsca za "Avatarem" i "Titanicem"). Kto wie, póki co "Piraci 4" zarabiają na rynku zewnętrznym tak dużo, że nie zdziwię się jak w finalnym rozrachunku poza USA będą mieli ponad 760 milionów, co ogólnie da im MILIARD!!!
"Green Lantern" za to jest filmem z szansami na maks 400 milionów. "Kapitan Ameryka" może dociągnie do 500 mln, "Fast Five" ma szanse dociągnąć jeszcze do 600 mln. "Kac Vegas II" też powalczy o 500, "Kung Fu Panda 2" o 700, trudno powiedzieć czy pobiją ją "Auta 2" (trudno też oszacować wynik "Super 8").
A KOLEJNE CZĘŚCI HARRY'EGO POTTERA NIE ZARABIAŁY CORAZ MNIEJ, POZA TYM TO FINAŁ I PO RAZ PIERWSZY W 3D!!! Jeśli nie zarobią przynajmniej 1,070 mln dolarów to będzie rozczarowanie, bo ten film po prostu musi w tym roku wygrać.
Warto jeszcze dodać, że w okresie jesiennym premierę mają "Saga "Zmierzch": Przed świtem I", która może powalczyć o 800 milionów, "Sherlock Holmes 2" z szansami na 600 mln $, oraz "Tintin".
Jeśli ktoś chce pokonwersować, to niech najpierw zapozna się z box office'm, inaczej nich się nie udziela, bo "Transformers 3D" mogą wywalczyć maksymalnie trzecie miejsce w roku 2011.
PS. co do pojedynku TF z Harrym,
w 2009 roku Transformers: ROTF było w BOX na miejscu 2 - 402,111,347 $,
Harry zarobił - 301,959,187 $
Wiec czemu sadzisz ze TF3 ma przegrać tym razem ?...
Po drugie. Harry w 3D przegrał w zeszłym roku, z kim... proszę bardzo:
Toy Stroy 3 - 415,004,880 $
Alicja w Krainie Czarów - 334,191,110 $
Iron Man 2 - 312,128,345 $
Saga Zmierzch: Zaćmienie - 300,531,751 $
i dopiero Harry Potter - 295,001,070 $
Jak widać HP nawet nie ugrał 300 mln dolarów, mimo, że swoje miejsce osiągną bijąc "Incepcję" o około 3 mln $.
Więc dziwne trochę, że uważasz, że to HP ma być hitem... poczekaj kolego na realia i zobaczymy.
WTF? Insygnia śmierci część 1. były wg Ciebie w 3D?! To właśnie Toy Story 3 i Alicja były w 3D i dlatego mają o tyle większy wynik:P
""Green Lantern" za to jest filmem z szansami na maks 400 milionów."
Po dwóch tygodniach daleko mu nawet do 200 baniek worldwide więc o czym my tu mówimy.
edit: ajj, nie zauważyłem że odpowiadam na stare posty
Summer 2011 Box Office Predictions
1) Harry Potter and the Deathly Hallows, Part II – July 15
Opening: $139 million | Overall: $339 million
2) Transformers: Dark of the Moon – July 1
Opening: $103 million | Overall: $324 million
3) Cars 2 – June 24
Opening: $84 million | Overall: $306 million
4) Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides – May 20
Opening: $81 million | Overall: $274 million
5) The Hangover, Part II – May 26
Opening: $64 million | Overall: $262 million
6) Kung Fu Panda 2 – May 26
Opening: $58 million | Overall: $229 million
7) Green Lantern – June 17
Opening: $48 million | Overall: $197 million
8) Captain America: The First Avenger – July 22
Opening: $47 million | Overall: $192 million
9) Thor – May 6
Opening: $56 million | Overall: $187 million
10) Super 8 – June 10
Opening: $41 million | Overall: $182 million
Tak wyglądają przewidywania na ten rok
Każdy ma swoje zdanie an ten temat. Co do ankiet nie ma się co sugerować bo Piraci z Karaibów 4 mieli mieć otwarcie na poziomie 130 -140 mln $. Skończyło się wiadomo jak. Avatar miał otwarcie 77 mln $ a jak było dalej wszyscy wiedzą. Druga sprawa to 3D Harry Potter będzie konwertowany do 3D jak Starcie Tytanów.
Czemu usunięto moją odpowiedź na wasze głupoty? Wypisałem tu kilka akapitów i nikt tego pewnie nie zdołał przeczytać. :P
Wg mnie Harry Potter (okularnik z zadrapaniem na czole) jest badziewiem w porównianiu do TRANSFORMERSÓW!!!!!!!!
Według mnie TF 3 na pewno klacnie 1mld, transformers 2 zarobiło 836 mln. Jako, że 3 część będzie w orange imax 3D to bilety będa gdzies o 20-25% droższe więc wystarczy że na trójke pójdzie tyle samo ludzi co na druga częśćz ta różnicą że pójda na wersje w 3D i TF3 już mają miliard;) Otwarcie TF 3 w USA wyniesie według mnie ponad 140mln
Harry Potter może być dla was najgorszym gównem a Transofrmers arcydziełem, ale to nie zmienia faktu, że w box office autoboty nie mają szans. :P
RollOut fajnie kopiuje dane z boxofficemojo, ale ja interesuje się BO od 2005 roku, a od 2007 roku jestem w tym temacie już na stałe zapoznany (od czterech lat sprawdzam codziennie statystyki, wypowiadam się na wielu stronach internetowych, gram w grach z przewidywaniami box office'owymi, znam większość wyników filmów i rekordów na pamięć), a wy zainteresowaliście się tym tydzień temu myśląc o tym, czy Tf3 wygra z HP7.2. Jako jeden z nielicznych na FilmWebie, którzy się znają na tych rzeczach podam wam swoje typy:
3# "Transformers: Dark of the Moon" - 840 milionów ($350 z USA + $490 świat)
1# "Harry Potter and the Daeathly Hallows: Part 2" - 1,070 milionów ($340 z USA + 730 świat)
Filmy rozdzielą "Piraci 4" (najprawdopodobniej przekroczą miliard tak jak i Potter, bo poza USA mogą zarobić nawet 800 milionów). Transformery mają szansę wygrać tylko na rynku wewnętrznym, ale z dnia na dzień rośnie liczba osób sądzących, że to czarodziej wygra w USA (w tej chwili ten stosunek wynosi jakieś 80%/20%).
Tak, ale trzeba wziąść pod uwagę że to ostatni z Harry Potterów. Fani pójdą po 10 - 20 razy. Ja nie jestem fanem, i na wcześniejsze nie chodziłem, ale na finał pójdę. Muszę przyznać ze na Insygniach śmierci części I się zawiodłem ale zakładam że to była ta gorsza część filmu podzieklonego na dwa.
Moim zdaniem brakuje tu Genezy planety małp. Pierwsza z nowych Planet małp z 2001 roku tylko w USA zgarnęła 260 mil. Gdyby geneza zarobiła tylko tyle, a zwiastun wskazuje jednak na fakt iż jest to film bardziej dopracowany ( CGI twarzy i mimiki małp autorstwa Digital Domain robi wrażenie ) to samo to daje filmowi 5 -6 pozycję. Geneza planety małp to czarny koń. Nikt o niej nie mówi, nikt jej nie typuje. W 2001 roku było tak samo, a pokonała A.I, Jurassic park III i kilku innych tz: pewników. Nara.
Poza tym są jeszcze mitologiczni Nieśmiertelni w konwencji zbliżonej do 300 ( ponad 200 mil ). Filmy o których piszę nie zwyciężą Piratów z Karaibów, Harrego Pottera czy Transformersów ale Zielone Latarnie, Thory i inne dziwadła są w ich zasiegu.
Wątpliwe albo Piraci albo Potter,stawiam na tego drugiego bo w cholerę ludzi będzie chciało zobaczyć jak się skończą przygody młodego czarodzieja,jednak nie powiem Transformersy też przyciągną uwagę
Ja stawiam na Transformersów, bo ich 10000000000000000000000000000000000000000000 razy bardziej lubie od Pottera! A poza tym większość, których znam o wiele bardziej lubią Transformersy!
Tu nie chodzi o to o lubisz tylko o to ile wpływów będzie. Wg mnie:
1.Harry potter ( pewnie będzie kicz jak ostatnie 2 czesci ale duzo zarobi) /transformers 3 (ludzie z ciekawości pójdą) /Saga Zmierzch Przed Switem część 1 (ta saga ciągnie kase jak odkurzacz)
2.Piraci?
Serio... PIRACI ? Sorry ale Trojka byla lepsza, ok wyniki film robi ale dostalo mu sie, w sesie, ze krytycy oceniali, ze ta czesc jest naciaga, robiona tylko dla wynikow kasowych nic poza tym... nie dziwie sie, malo nie przyplacilem na tym filmie spanie w fotelu w okularach 3d
Co do Sagi, owszem moze to byc tzw. czarny kon, ktory moze namieszac i to bardzo, albo zrobic numer typu, ze bedzie nawet pierwszy, czemu przyklad malo chyba prestizowych nagrod ale jakis - MTV AWARDS - , zagrniete wszystko prawie... a na bank za RObertem, Taylorem poleca hot nastolatki...
Harry jak to Harry, moze i lider, no i moze mu pomoc 3D no i to ze jest to ost czesc.
Transformers i caly wybuchowy Bay i takze ost czesc walki autobtow z deceptikonami, co moze popsuc sie tu i nie pozwolic na 1 miejsce ... fabula. Wiemy jakl bylo w Tf 2... Jesli Bay i scenarzysci popracowali lepiej moze byc hit i rywal dla czarodzieja Harrego, co moze wyjsc na plus dla filmu..zdanie mistrza 3D - sadze, ze Bayowi pomagal, bo obaj w Hollywood trzymaja sie razem i sa wspol-wlascicielami 2 wytworni filmowych, cytuje: "To najlepszy film 3D od czasow Avatara".
Kto wygra? To juz widziowie zadecyduja. Nie zamopinac nalezy o np Capitanie America, obstawiam, ze jednak on tu nie ugra nic, Super 8 tez razczej nie zagrozi tym filmom, Smerfy ? Niebiesko raczej nie bedzie az tak, Kac Vegas 2 hmmm raczej 5 miejsce w tym roku. Tak ja to widze. Jesli zapomnialem, jakiego filmu co moze by namieszal, prosze mnie poprawic.
A ja mysle, że w tym roku będą 3 miliarderzy.
Niestety na pierwszym miejscu raczej bedzie Harry Potter, który zgarnie około 1,2 mld, a o drugie miejsce bedą walczyli nowi Piraci i TF3, ale myśle, że róznia między tymi filamami wyniesie mniej niż 100mln.
Zmierzch ogląda większość dziewczyn. Według mnie 3 nalepsze filmy tego roku to Piraci, Transformers i niestety Potter.
"nalepsze" - a co to jest? I kto o czymś takim dyskutuje? My tu nie rozmawiamy o "nalpeszych" filmach tego roku, tylko o tym, jak będzie wyglądać liczba najbardziej odchodowych filmów.
Mój aktualny typ:
#1. Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II - 1,080 mln $
#2. Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach - 1,030 mln $
#3. Transformers 3 - 860 mln $
#4. Saga "Zmierzch": Przed Świtem - Część 1 - 760 mln $
#5. Auta 2 - 720 mln $
#6. Kung Fu Panda 2 - 620 mln $
#7. Szybcy i wściekli 5 - 610 mln $
#8. Sherlock Holmes 2 - 600 mln $
#9. Kac Vegas w Bangkoku - 580 mln $
#10. Happy Feet: tupot Małych Stóp 2 3D - 490 mln $
"X-Men: Pierwsza klasa" zarobi góra 390 mln $, "Thor" - 450 mln $, "Rio" - 470 mln$, "Mission: Impossible IV" - 350 mln $, "Green Lantern" - 340 mln $, "Super 8" - 310 mln $, a co do "Kapitana Ameryki" to nie podejmuje się typu...
Namieszać mogą jeszcze: Przygody Tintina, Kot w butach, Pandemia 3D, Real Steel, Geneza planety małp, Kowboje i obcy
mi sie wydaje ze potter w tym roku wygra optimusem i spolka...na dluggoo wyczekiwany koniec pojdzie napewno duzo ludzi.
> karfer88 - co ci tam może zamieszać?
"Tintin" jest niepewną produkcją, bo ostatnie filmy robione w "motion capture" były klapami. Pozostałe tytuły nie mają szans chyba nawet na 350 mln$ w światowym BO...
Swoje ostateczne prognozy co do Tf3 podam wkrótce (w formie graficznej)...
Oj nie powiedziałbym. Na Tintina cały komiksowy świat czekał. Spielberg długo się do tego filmu przygotowywał. Więc ja bym tutaj nie przekreślał Tintina.
Transformers wyciagnie więcej. Miom zdaniem tak jak pierwsza dwójka. Ponad miliard.
Mamy już wyniki ze środy 37 mln $.
ROTF w środowe otwarcie miał 62 mln $
Juz więc wiadomo czy film jest sukcesem czy nie.
"Juz więc wiadomo czy film jest sukcesem czy nie. " nie wiem czy juz, ale mało wiesz w nogach śpisz. Poza tym, to się chyba czeka do końca na podliczenie a nie na podliczenie po 2 dniach.
Widać, że wiesz że to się chyba liczy od środy do niedzieli a nie od środy do końca środy. Idź broń drzewa :P
Wynik przeciętny, sam spodziewałem się 49-52 mln $. Jeśli film w czwartek straci widownie i nie utrzyma nawet 20 mln, to sądzę, że w weekend może być problem z przekroczeniem 70 mln $ (+ jakieś 14-17 mln $ z 4 lipca)!
Jeśli taki scenariusz się sprawdzi w USA ciężko będzie o 300 baniek, a to oznacza totalny zawód. :P
Gówno mnie obchodzi ile zarobi kasy, ważne że mi się podobał i na pewno trafi do mojej kolekcji dvd.
Ponieważ podniecacie się ile jaki film kasy zarobił, ważne że jest świetny a mnie się podoba. Tak jak tobie Milczenie Owiec (btw też jest świetne). Rankingi jaki film ile kasy zarobił nie robią na mnie wrażenia.
Jedni się interesują box office'm inni nie. Skoro ty nie to co cię obchodzi czym się podniecamy? :P
Dla mnie zarobek absolutnie nie ma nic do jakości filmu (np. ten film mi się nie podobał, a zarobi co najmniej 750 milionów $), ale i tak lubię grzebać w tym temacie...
zapominasz ze wszyscy bbyli przygodtowani na premiere 1 lipca a nie 3 dni wczesniej wiec defacto trzeba czekac na laczny wynik do konca niedzieli i wtedy porownac !
Mamy wyniki z weekendu. Film zarobił 97 mln $. Od środy już ma 164 mln $.
ROTF po tym czasie miał 200 mln $.
Trzeba zaznaczyć że weekendowy wynik 3 części jest tylko o 10 mln gorszy od wyniku częsci 2. Jak narazie wszystko idzie zgodnie z prognozami specjalistów od boxoffica. Film nie jest ani wielkim sukcesem ani porażką w sensie finansowym.
otwarcie na świecie - 210mln $, doliczyć do tego otwarcie z USA czyli 97 mln$ i mamy piękną sumkę 307 mln $ ( z samego światowego otwarcia).
Łącznie na koncie TDOTM jest już $372,125,000.
Do 900 mln $ dobije na pewno.
97,4 mln$ w trakcie 3-dniowego weekendu.
Ogólnie wyniki Tf3 to 162,1 mln$ w pięć dni (z wtorkiem włącznie) + 210 mln$ poza USA (piąte najlepsze otwarcie na rynku zewnętrznym w historii - tylko jeden film z otwarciem powyżej $200M nie przekroczył finalnie granicy $600M), co łącznie daje nam sumę 372,1 mln$ (3 wynik w historii, za SM3 i HP6).
Oj szykuje się jednak potężny hicior. Z takim startem i przy mocniejszych opiniach w USA od poprzednika Tf3 może uzbierać nawet 340 milionów, a poza USA wygląda na to, że powalczy o 600 mln$. Nie wierzę tak jak niektórzy w miliard, ale film Bay'a może przebić się przez granicę 900 milionów $ worldwide!!!
dodam jeszcze tylko tyle że wpływy z USA nie są już tak ważne jak wpływy z kin z poza USA gdzie idealnym przykładem jest 4 część Piratów z Karaibów.