Hmmm zastanawia mnie jedno, jakim cudem w tym trailerze ten czołg kilkudziesięcio -tonowy odbijał sie jak gumowa piłeczka... ciekawe...
Jeszcze jedno na pierwszym trailerze na marsie widac chmury... LOOOOL xD
III zasada dynamiki Newtona się kłania (Jeśli ciało A działa na ciało B siłą F (akcja), to ciało B działa na ciało A siłą (reakcja) o takiej samej wartości i kierunku, lecz o przeciwnym zwrocie.) + troche magii kina. Nikt przecież nie rzucał czołgami w ten sposób :). Cześć energii wchłonęła ziemia, dlatego róznica wysokości przed i po uderzeniu jest inna.
Człowieku to jest (nawet Fizycznie) nie możliwe...
On się odbił i nawet się nie rozwalił(!) tylko lekko płonął...
Film sie zapowiada dobrze ale ten czołg i te chmury i jasne, niebieściutkie niebo na marsie mnie rozbroiły...(mam nadzieje ze chociaz to poprawią)
Ale co jest fizycznie niemożliwe? Obejrzyj HULKa, tam też rzuca czołgiem. Dalej. Przecież napisałem.. +troche magii kina. Ponadto Abrams zasadniczo zrobiony jest z dwóch części, nie wiem, jak one się fachowo nazywają, dolna i górna z lufą, więc jak było widać, tylko gąsiennice i koła się rozwaliły.
Fizycznie jest to możliwe, ponieważ każde ciało posiada jakieś własności sprężyste oraz działa tu zasad zachowania energii oraz pędu jak dobrze popatrzysz to te czołgi się nie odbijaj i leca dalej jak piłka tylko po uderzeniu w ziemi odskakują na niewielką odległość. To jak z koziołkującym autem odpowiednie przyłożenie siły i prędkości. Magią kina jest to że one wogóle lecą i wygląda to tak efektownie bo nie wiem czego trzeba by użyć żeby wzbić na taką wysokość 60 ton zapewne Transformersa :)
jeśli jesteście tacy skrupulatni powinniście wziąć po duwagę inne czynniki. to tandetna bajeczka i żadne teksty że nikt tak nie rzucał czołgami nicn ie wnoszą. ten czołg w rzeczywistości by sie zgniótł. sprężystość raczej bardzo mała. czołgi ważą po kilkadziesiąt ton. to zależy od wielkości ciała - im ciało jest mniejsze tym składa się z mniejszej liczby połączeń pomiędzy cząstteczkami i jest silniejsze. przykład: weź żelaźniaka i rzuć nim o ścianę, odbije się i nic mu się nie stanie. weź samochód z tego samego surowca i nadaj mu adekwantną do wielkości predkość. powiedzmy 700km/h. żeby się nikt nie czepiał zmieniejszmy ją o 7(!) razy. przy prędkości 100kh/h z samochodu robi sie charmonika. cały się zgniata i tylko lekko odbija. tu z kolei mówimy o czołgu ważącym kilkadziesiąt ton. pozatym bardziej wrył by się w ziemie i zgniotł. prawie wogóle by się nie odbił. nie brońcie wiec tych bajeczek fani cartoon network. :P
Pokazujesz tu sytuacje samochód jadący na pionową ściane, tymczasem przedstawiona w trailerze jest zupełnie inna. To raczej powinno być bierzesz auto rozpędzasz je o 100km/h i pozwalasz skoczyć z jakiejś pochyłości tak żeby przy lądowaniu uderzyło przodem o ziemi i teraz zależy wszystko od kąta pod jakim uderzy i materiału w jaki uderz i z czego jest zrobione auto. Jak będzie słabe a podłoże twarde to przy uderzeniu poprostu się rozsypie, jak uderzy w grząskie podłoże to też się rozsypie, gdy jest soldne auto i solidne podłoże uderzając przodem albo zegnie go albo przekoziołkuje pare metrów ( zależy od kąta nachylenia )natomiast przy miękkim podłożu może odnieś mniejsze uszkodzenia lub też przekoziołkować. Teraz bierzesz czołg i rozpędzasz go do adekwatnej prędkości tak aby poleciał na tą samą odległość co auto - myśle że rezultaty będą podobne. Jak ktoś sobie nie wyobraża tego to trudno. Także jest to typowe czepialstwo się czegoś czego nie jesteśmy w stanie dokładnie sprawdzić. Uważam że nie jest to więc błąd w filmie i jakbym chciał na upartego tych błędów szukać to Transformersy pod postacią aut nie mają tarcz hamulcowych i to jest błąd. Który można też jakoś uzasadnić np. może mają jakis inny system hamowanie w końcu to olbrzymiej mówiące roboty.
No i pewnie ze niemozliwe z tym czołgiem . Na nic te tłumaczenia fizyczne, bo przecież ziemia jest "miękka". Wbiłby się i tyle. No ale nieczepiajmy się, to ma być film akcji a nie dzieło sztuki .
Czepcie się jeszcze tego, jakim cudem wielkie blaszaki poruszają się tak szybko oraz jakim cudem nie zanudziły się przez kilka tysięcy lat na marsie, co za ludzie
jakim cudem samochod gada i sie transformuje ? przeciez to wbrew zasadom fizyki i logiki !!! Ludzie to tylko film, a nie dokument :D
wszystko zalezy od sily udezenia, kont lotu, teoretycznie jest to mozliwe
A tak BTW, na cholere szukacie dziury w calym?
Się nie czepiam ale poprostu wymieniam błędy jakie zauważyłem w filmie :)
a na film czekam ;]
gdybyś wiedział z czego zrobiony jest pancerz abramsa... a te blędy - jak można szukać błędów w filmie s-f? A widzieliście jak skacze czołg leopard? do abramsa mu daleko a jak się rozpędzi i wpadnie na hopkę to leci w powietrzu jak jeep. nie zakładałbym się o te czołgi bo nie znam danych konstrukcyjnych i nie potrafię tego policzyć - czy mogą tak się odbijac to powiedzą wam inżynierowie z General Dynamics.
A widzieliście jak skacze Merkava, Leclerc albo T-90? Im do okrzyczanego Abramsa nic nie brakuje.
Taaa.. ja widziałem i bylem w szoku, że takie cielsko potrafi skakać na 'hopkach' jak rasowa rajdówka :D
Pewnie, że tak! Tyle razy na Discovery pokazywali jak czołg wyskakuje w powietrze. Sorry, ale taki czołg na pewno by się odbił...
odbił by sie spokojnie, może nie az tak, ale napewno nie wrył by sie w ziemie po takim locie, z takiego konta i taką szybkością.
....... taaaaaa to ciekawe, że taki gniot zmusza ludzi do myślenia, ciekawe jakby takim kolesiom włączyć coś "ambitnego" .... TO BY SIĘ TU DZIAŁO!