7,3 309 tys. ocen
7,3 10 1 308633
6,1 37 krytyków
Transformers
powrót do forum filmu Transformers

Ten film to dwu i półgodzinny koszmar (mówię o osobistym wrażeniu). Nie wyszedłem z seansu, tylko ze względu na towarzystwo.
Jeśli ktoś jest szczególnie wyczulony na kicz, tandetę i brak dramaturgii, (uwaga: film nie musi być smutny, żeby był dramatyczny - chodzi o napięcie, stosunek do bohaterów itd), niech nie idzie do kina na "Transformers".
W przeciwnym razie, naraża się na poczucie zażenowania przez większą część seansu.
To był chyba najgorszy film na jakim byłem w kinie. Oczywiście czasy się zmieniają, gust z czasem ewoluuje i wymagania w stosunku do kinematografii również, ale patrząc na impresję, wrażenie jakie na mnie wywarł, nie pamiętam, żebym aż tak krytycznie oceniał film podczas seansu i był tak zdegustowany po nim.

Ocena poszczególnych elementów w filmie nie ma według mnie seansu, gdy cały film się nie klei. Co najwyżej szkoda się robi tych pieniędzy i talentu włożonego w efekty specjalne. Najbardziej żałuję wykorzystania kompozycji Steve'a Jablonsky'ego. Mam nadzieję, że uda mi się odciąć od obrazu słuchając ścieżki dźwiękowej. Jak tu oceniać aktorstwo przy takim scenariuszu? Przy słabej fabule i dialogach, nawet największy geniusz aktorski nic tu nie poradzi, bo to "jak" coś jest mówione, nie jest w stanie zrównoważyć tego "co" jest mówione, gdy to coś jest tak tragicznie słabe (zarówno w bieżącym kontekście, jak i z punktu widzenia całej fabuły).

Główne uczucie przed seansem: zaciekawienie, niepewność

Główne uczucie na początku seansu: zaciekawienie, "zapowiada się nieźle"

Główne uczucie po 20-30 minutach: "było kilka zgrzytów, ale może będzie dobrze", "zaraz pewnie ruszy pełną parą"

Główne uczucie przez resztę filmu: zażenowanie, nuda, złość, zażenowanie, nuda, "kiedy to się wreszcie skończy?!"

Główne uczucie po seansie: zdziwienie, zdegustowanie, niesmak, poczucie straconego czasu, "jak ktoś mógł zrobić taki film?!"

Zastrzegam, że jest to opinia mojej osoby, o określonym guście i określonych oczekiwaniach.
Jeśli komuś film się podobał i wyszedł z seansu będąc "pod wrażeniem", to SZCZERZĘ zazdroszczę tego przyjemnego uczucia.

Akurat na mnie ten film zadziałał tak, jak powyżej opisałem.

J__Merrick

Ja nie byłem na filmie "Transformers". Może będę. Z waszych tematów i postów nie wiem co myśleć o tym filmie. Jedni mówią że żenada inni że super kino.

ocenił(a) film na 2
J__Merrick

Aha, ktoś może spyta, czemu poszedłem na ten film skoro nie lubię takich produkcji.

Nie jestem uprzedzony do żadnego gatunku. Filmy, które mi się podobają to zarówno czarno-białe filmy noir sprzed półwieku, współczesne komedie, horrory, filmy wojenne, sensacje, dramaty, science-fiction.

Film o samochodach zamieniających się w roboty mógłby również być dobry (według moich kryteriów).

Podobnie jak z płcią przeciwną, ważne jest to "coś", co albo robi dobre wrażenie albo nie rusza albo degustuje.

ocenił(a) film na 10
J__Merrick

Twój gust :)
Dla ścisłości tylko napiszę - zanim pójdziesz na film to sprawdź najlepiej o czym on jest i czego możesz się po nim spodziewać żeby nie żałować później kasy za bilet i czasu spędzonego w kinie.
TransFormers Generation 1 + TransFormers The Movie = najlepsza lektura dla wszystkich którzy spodziewali się czegoś "innego".