7,3 308 tys. ocen
7,3 10 1 308325
6,1 36 krytyków
Transformers
powrót do forum filmu Transformers

WIEC DRODZY UZYTKOWNCY MAM DO WAS PEWNE PYTANIA KTORE INTERESUJA MNIE I CHCIALBYM POZNAC WASZE ZDANIE NA TE SPRAWY.NA WSTEPIE W LATACH 80-TYCH PIERWSZY FILM STWORZONY NA PODSTAWIE KOMIKSU SWIECIJ TRYUMFY,WYDAWNICTA DC,LEGENDARNY JUZ SUPERMAN KTORY DOCZEKAL SIE 4 FILMOW W TAMTYM OKRESIE.LATA 90-SIATE TO ROWNIEZ HEGEMONIA WYDAWNICTWA DC ALE JUZ Z INNYM SZTANDAROWYM PRZEBOJEM CZYLI BATMANEM(TEZ 4 CZESCI) I MIELISMI TEZ Z DC NA POCZATKU LAT 90SIATYCH 3 FILMYO TRZECIM BOCHATERZE KOMIKSOWYM ZNANYM TAK NAPRAWDE DO TEJ PORY NAJLEPIEJ OBOK BATMANA I SUPERMANA Z DC-FLASH(JEDNAK FILMY O NIM SA DALEKO POD WIELOMA WZGLEDAMI Z TYLU ZA WSPOMNIANA DWOJA).POJAWILY SIE JESZCZE DWA RODZYNKI W TYM PIERWSZY ZEKRANIZOWANY FILM MARVELA-KAPITAN AMERYKA(1990R) I SPAWN(1997) I TO BY BYLO W SUMIE TYLE.DO TEGO PROCZ FILMOW O SUPERMENIE(TYLKO PIERWSZE DWIE CZESCI) I BATMANIE ZADEN NIE BYL KASOWYM PRZEBOJEM.NATOMIAST OD ROKU 2000 A NAWET TROSZKU WCZESNIEJ(bLADE 1-1998R) MAMY DO CZYNIENIA Z FENOMENEM FILMOW NA PODSTAWIE KOMIKSOW KTORYCH FABULA NIE RZUCA NA KOLANA A JEDNAK PRAWIE KAZDY JEST KASOWYM PRZEBOJEM KTORYM DO PIET DORASTAJA TYLKO FILMY O PIRATACH Z KARAIBOW I SHREKU.A WIEC SA TO:
1998R:BLADE 1,2000:X-MEN,2002-SPIDERMAN,BLADE 2,2003-X-MEN 2,DARDEVIL,HULK,2004-HELLBOY,KOBIETA KOT,BLADE 3,SPIDERMAN 2,OBCY KONTRA PREDATOR,2005-FANTASTIC FOUR,ELEKTRA,BATMAN BEGINING,2006-SUPERMAN RETTURNS,X-MEN 3,2007-FANTASTIC FOUR 2,SPIDERMAN 3,TRANSFORMERS,GHOST RIDER,2008-BATMAN DARK KNIGHT,IRONMAN,WOLVERINE,OBCY KONTRA PREDATOR 2.Pozatm na 2009r juz pisza sie scenariusze do transformers 2 i magneto.przepraszam jesli ominolem jakies filmy bo zapewne moglo tak byc.wiec o to moje 3 pytanka do was:
1.Z czego wynika wedlug was moda i popyt na takie filmy?
2.Z tytulow ktore wyzej wymienilem uwazacie ze ktory film jest najlepszy i najlepiej zekranizowany i dlaczego?
3.a jakiego innego superbochatera nie pokazanego w filmie do tej pory chcielibyscie zobaczyc naj szybciej na duzym ekranie?
Słynnych robocopa(kino-1987,1990,1993),Predatora(1987,1990),terminatora(1984,1991,2004) i Van Helsinga(2004)pominolem bo nie sa to postacie pokazane na duzym ekranie na podstawie komiksu tylko wymyslone a ewentualnie dopiero pozniej przeniesione do komiksu-jak np.Żółwie Ninja(filmy 1987,1991 i 1993).

Grzesiek2207

Moim zdaniem:

1. Moda i popyt z tego wynika z podaży?! Dlaczego? Nastąpił rozwój efektów specjalnych, dzięki filmy są bardziej wiarygodne, filmowcy chętnie z nich kożystają, a filmy o tej tematyce świetnie sie ku temu nadają, więc ekranizują je, a reszte robią goście od reklamy.

2. Najlepszy jest Spider-man, fabuła i efekty specjalne uzupełniają się.
Najlepsza ekranizacja pierwsze 2 części Batmana. Batman i Bruce Wayne uzupełniają sie , jeden nie góruje nad drugim. Ze względu na skromne efekty nie mamy przerostu formy nad treścią.

3. Sczerze to mam dosyć tego wyścigu kto pierwszy z ekranizuje jakiegoś superbohatera. Mam dosyć tego natłoku superbochaterów, z pewnym,i wyjądkami, ale co to za superbohater kobieta kot ( zwłaszcza halle berry) czy Hulk, Fantastyczna czwórka, Darevil, Electra.
Ja uznaje tylko Spider-mana Batmana Superman ujdzie

ocenił(a) film na 10
Grzesiek2207

hej grzesiku po kiego to piszesz?! i tak nikt tego nie będzie czytał ;]

ocenił(a) film na 10
merowing

nie ktos przeczytal nigelku jednak......

użytkownik usunięty
Grzesiek2207

1. Nie wiem z czego wynika u innych ale wiem z czego wynika u mnie - jak ja byłem mały tego nie było i tyle. Był Bolek i Lolek i temu podbne. Tera łebasy mają wszystko podane na tacy (dla tego są tak wybredne i rozwydrzone). Teraz w końcu moge oglądać to o czym jak byłem dzieckiem mogłemtylko marzyć.

2. SPIDERMAN (mam nadzieje że będzie trzecia część) i X-Meni

3. Oczywiście Transformers 2, 3, Transformers The Movie - jakby ten film zrobili to by było mistrzostwo hehe, poza tym Transformers Beast War.

Chętnie był poogladał jeszcze Szagma i Zaginione Światy (inaczej to nazywano Spartakus - zajebiosta kreskówka, był by z tego niezły filmy przygodowo-SF) :)

użytkownik usunięty

A jesli chodzi o bochaterów komiksowych to

Funky Kowal,
Londowanie w Andach (i cała seria),
Yans,
Thorgal

to bym chciał obejrec na ekranie

Ale trzecia część Spider-mana już jest?!

Grzesiek2207

1. Moda na ekranizacje komiksów ma swoje 2 źródła
Po pierwsze wynika z faktu,iż obecnie populacja ludzi wychowanych na komiksach jest dostatecznie duża by producenci mogli liczyć na duży popyt na te filmy.
Po drugie rozwój techniki komputerowych efektów specjalnych osiągną taki poziom,że bez większych trudności można przenieść na duży ekran KAŻDY,nawet najbardziej niesamowity pomysł i wizję.
2. Z filmów ,które wymieniłeś najbardziej sobie cenię oba batmany Burtona i trzy części spidermana. Zważywszy jednak,iż większość tytułów, które podałeś dotyczy herosów, ja dodam od siebie bohatera,który został najlepiej moim zdaniem zekranizowany,czyli "Cienia" (The Shadow, 1997 rok). Niestety jest to bohater trochę już zapomniany, w USA znany z książek a nie z komiksów, chociaż stał się protoplastą wszystkich znanych dziś superherosów komiksowych.
3. Chciałbym by powstał jakiś sequel wymienionego już wcześniej przeze mnie "Cienia" z 1997 roku z genialną (jak na tego rodzaju ekranizacje) rolą Aleca Baldwina. Na stronie fanów tego bohatera można nawet podpisać petycję z prośbą o to do świata Hollywood ale póki co - zero odzewu...