Mimo to, jednak film jest bardzo dobry i z góry mówię że wystawiłem (naciągane) 9/10 (uprzedzam że nie byłem w dzieciństwie żadnym fanem transformermerów)
Filmy S-F z reguły są nierealistyczne, lecz, moim skromnym zdaniem powinny trzymać się jakiś praw fizyki i logiki.
Mówiąc wprost:
Strasznie głupia była już sama przemiana robotów w skopiowane nowoczesne samochody, oczywiście z radiem, skórzaną tapicerką, stacyjką, szybami, klimatyzacją abs i pełną elektroniką i pasami bezpieczeństwa:D:/:/:/
(bez sensu-żałuję że ten film powstał na podstawie tej bajki, lepiej jakby roboty w ogole sie w nic nie przemieniały-było by już o wiele bardziej realne <abym ten fakt przemilczał oczywiscie>:P)
Scenarzyści nie zachwycili mądrością w scenie kiedy to Sekretarz Obrony Stanów Zjednoczonych, osobiście naraża życie i zaciekle broni starego, przedwojennego radia strzelając z shotguna do robota:D
Sceny z "kością" były już całkowicie beznadziejne, widać że im dalej do końca tym mniej było pomysłów na ciekawą akcję:
1. Z tak gigantycznej 'kostki rubika' zrobiła się kosteczka chyba ze kilka tysięcy mniejsza objętościowo po dotknięciu robota: magia?
2. Głupie było że autoboty powierzyły kość zwykłemu śmiertelnikowi, który to miał zbawić świat przed zagładą, no bo jemu przecież megatron jej nie zabierze i będzie go prosić o oddanie kości:D
3. Końcówka kiedy to kość zostaje wepchnięta (jak dziecku smoczek w buzię) megatronowi w "pierś" była żenująca.
Nie czepiam się błędów typu: jak roboty 'zwijające' asfalt przy stąpaniu mogły sobie jeździć po drogach nie robiąc kolein:D Ale to co wypisałem świadczy po prostu o tym że film został zrobiony do młodszej widowni, nie zwracającej uwagi na takie sprawy jaką rangę zajmuje np. Sekretarz Obrony Stanów Zjednoczonych...
Pomijając te fakty^ mogę stwierdzić że Transformers to świetny film AKCJI/ROZRYWKOWY, w sam raz na wakacyjne popołudnie, W KINIE.
Efekty specjalne-nie ma wątpliwości-były rewelacyjne, muzyka (LINKIN PARK!) i ogólnie efekty dźwiękowe na bardzo wysokim poziomie, gra aktorska nie była rewelacyjna ale wynagrodzono nam to świetnymi-śmiesznymi dialogami.
Ogółem rzecz biorąc-świetnie bawiłem się na tym filmie, mam z nim związane miłe wspomnienia stąd wystawiam ocenę 9/10 (która tak jak już wspominałem jest nieco naciągnięta, a film oceniłem w kategorii typowo rozrywkowej).
Pozdrawiam wszystkich i proszę o kulturę w tym temacie.