7,3 308 tys. ocen
7,3 10 1 308315
6,1 36 krytyków
Transformers
powrót do forum filmu Transformers

premiera swiatowa takiej superprodukcji juz w lipcu a w kraju "białych niedzwiedzi" dopiero miesiac pozniej...żałosne

ocenił(a) film na 10
remiart

dokładniej rzecz biorąc to półtora miesiąca...

...co za żenujące uczucie :(

ocenił(a) film na 7
mth

Premiera World Wide ( czyli nie my) jest 4 lipca. A ta z 21 czerwca to bodajże tylko Japonia. O ile jakieś ostatnie zdjęcia aktorów grających główne role z podpisem że są one zrobione na premierze filmu nie był właśnie z Japonii.

W każdym razie Japończycy zadbali żeby oglądnęli sobie film przed wszystkimi.

ocenił(a) film na 10
RuFuS

nie rozumiem, między 4 lipca (właściwie 3 bo data premiery uległa zmianie) a 17 sierpnia jest jednak te półtora miesiąca opóźnienia.

czuje sie jakbym mieszkał w Kambodży...

...chociaż w sumie nie. tam premierę mają i tak wcześniej od nas.

ocenił(a) film na 7
mth

No to już wina dystrybutorów albo marketingowców tutaj na miejscu, pewnie uznali że nie cieszy się to tak dużym zainteresowanie jak np. Spider-man więc, olali i kiedy im dadzą będzie u nas. Bo pewnie o to żeby było u nas również trzeba było się odpowiednio wcześnie zacząć starać ktoś gdzieś zaniedbał sprawę i teraz mamy miesiąc opóźnienia.

Czekałem tyle lat to miesiąc nie zmieni dużo.

ocenił(a) film na 10
mth

hmm...a ile kosztuje bilet do Kambodży?
pozdrowka:)

ocenił(a) film na 9
remiart

Producent skopał i przez niego film nie zarobi już takiej kasy bo w necie pojawią się DVDrip tego filmu zanim on jeszcze trafi do kin. Myślę że większość osób w takim wypadku obejrzy se go na kompie lub telewizorze w domku ? w sumie wygodniej a na 42 calowym TV LCD film będzie równie nieźle wymiatał efektami specjalnymi jak i w kinie.

kroliko

Nie mam 42calowego LCD, nie wiem kto bral sie za to ale zjebali rowno, taki film, super produkcja i
miesieczne opuznienie? co jest?! kiedy ostatni raz przy Takim filmie w polsce bylo poltora miesiaca
opuznienia?! film lata a oni pod koniec sierpnia go daja, gratulacje, chyba sobie daruje kino...

kroliko

Polski dystrybutor dał ciała, ale i tak wolę poczekać. Kino to najlepsze miejsce do oglądania tego typu produkcji. Na kompie to mogę sobie "Jak kudłaty wyżarł kraty" obejrzeć.

ocenił(a) film na 10
adzej

zdecydowanie. do tej pory każdy, bez ani jednego wyjątku, kto miał okazję zobaczyć film przed premierą, opisuje go jako niespotykane zjawisko audio-wizualne, które po prostu zniszczy widza i wgniecie go w fotel. dlatego tak przeżywam te męczarnie, na które zostałem skazany przez dystrybutora, bo divxa nie ściągne żadnego za to mam zamiar wybrać się kilka razy do kina. i cały świat będzie się cieszył tą rewolucją sfx'ową na miarę parku jurajskiego, a biedna Polska będzie czekać póltora miesiąca z zazdrością patrząc na sąsiadów.

koszmar.

mth

Tak to jest, jak się z kretesem przegrywa wojny.

ocenił(a) film na 10
rycerz1984

Mi już do głowy przyszło to że chcą Transformersów zdubingować i dlatego półtora miesiąca czekania... No ale mam WIELKĄ Nadzieje że takiego czegoś nie zrobią bo bym ich osobiście zabił... Bowiem niechciałbym aby megatrona tłumaczył pazura badz stuhr (z szacunkiem do dubingowanych bajek , bo w tym są świetni:P) Chyba bym nie wytrzymał:P
To było tak do żartów, a mówiąc szczerze KIJ W OKO DYSTRYBUTOROWI!!!

ocenił(a) film na 6
Grzegorz210

Nie no, dubbingowane Transformersy..pleease! Chyba bym sie pochlastal. Co do DVD-ripow to napewno niemozliwe, [raczej dvd-screener jak juz] ale badz co badz lepiej poczekac i nie psuc sobie smaka jakas "kinowka". Pozatym zadna plazma i zest kina domowego nei da takiego wrazenia jakiego mozna doznac w kinie i o tym trzeba pamietac. Co do filmow Bay'a to jeszcze na zadnym sie nie przejachalem pod wzgledem wizulanym

ocenił(a) film na 9
remiart

1) Co do tego że DVDrip nie może się pojawić przed premierą filmu, nie zgadzam się ponieważ moi znajomi rzadko bo rzadko ale czasami wchodzili w posiadanie takiej kopii filmu (często co jakiś czas pojawiał się napis na dole o prawach autorskich lub obraz robił się czarno biały ale nie zawsze tak było), a że polska ma 1,5 miecha opóźnienia szanse na pojawienie się DVDripu są jeszcze większe ponieważ, gdy do naszych kin będzie wchodzić film, skośnoocy mogą mieć już możliwość wypożyczenia tego filmu i zrobienia tej kopii. 2) Ekrany LCD są lepsze od obrazu w kinie, czy zestaw głośników do kina domowego jest w stanie dorównać tym z kina, nie wiem, ale jestem pewien że dobry TV LCD daje obraz jakościowo lepszy niż obraz w kinie (gdyby było inaczej ludzie częściej kupowaliby rzutniki aniżeli telewizory), kolory na ekranie LCD są dożo bardziej żywe, bodajże samsung niedawno przedstawił rzutnik oparty na technologii laserowej który mógłby konkurować z ekranami LCD, ale wątpię żeby w którymś polskim kinie była chociaż jedna taka zabawka.

kroliko

ooo co do rzutnikow to sie nie zgadzam ... widac nie miałeś nigdy doczynienia z filmem ogladanym w ten sposób w domowych warunkach ... jezeli ktos ma rzutniczek w cenie ok 2tyś i oglada film w ciagu dnia na tapecie to wiadomo ze TV lepsze ... dlatego właśnie ludzie nie kupuja takiego sprzetu ( czytaj zwyczajni smiertelnicy zarabiajacy srednia krajowa) ... na rzutniczek trzeba troche wydac ... tyle co na plazme przy dzisiejszych cenach do domku juz w zupelnosci wysarczy ... trzeba miec zaciemnione pomieszczenie ... dobry podkladzik czyli plansze do tego i oczywiscie miejsce bo w mieszkanku w bloku to takie cos to paranoja troche jak i tv 42 cale heh ... chyba ze wybijemy sciany przez dlugosc mieszkania no to bedzie git ;) .. w pewnej odleglosci trzeba siedziec bo nie bedize fajnie ...

a tak od siebie to dorzuce ze najlepszym rozwiązaniem za rozsadne pieniadze sa nie takie teraz modne TV LCD bo to kupa jest ... plazma jest od tego lepsza o niebo ... nie ma takiej pixelozy chyba ze ogladamy programy HD na TV LCD nie jakims HDready bo to sciema tylko FullHD... a tu pytanie ... ile mamy programów w jakosci HD ... ? odpowiedz jest bardzo bolesna ... no ale wracajac ... za rosdadne pieniążki (ok 2,5 - 3tys) można kupic projektor w rozmiarach od 42 cale najczesciej z wmontowanym DVD oraz głośnikami najczesciej klasyczne stereo 2X25W ( stereo jest o niebo lepsze od jakis zestawow 5.1 i juz sie odchodzi od kin tego tupu zastepujac je klasycznymi kolumnami stereo ... dajacymi niebo lepszy dzwiek) taki TV ma bardzo dobry kineskop na ktorym HD wyglada lepiej niz na wiekszosci LCD a "zwykły sygnał" wyglada jak hd ready ... a porównanie cenowe ... bez porównania ...

zreszta ... dlaczego prawdziwi graficy nie pracuja na monitrach LCD tylko ciagle na CRTkach? ... jakosc obrazu na "klasycznym" kineskopie jest o niebo lepsza ... ale moda na płaskie dobra reklama w TV podsycona jakims lansikiem i juz wciskamy gowniany produkt masie ludzi ... uwazam ze lepiej kupic TV 100Hz za ktory zaplacimy 2x mniej niz jakies badziewne LCD a jak chemy czegos lepszego to plazma jest juz o niebo lepsza a co smieszniejsze jest tansza w produkcji od LCD heh no ale tu znowu moda i lansik jakis ... "nie dla idiotów" hehe

aha TV typu LCD koncza sie na 42 cali i to maksymalny dla nich rozmiar ze wzgledu na mozliwosci a optymalnym rozmiarem dla LCD jest 15 - 21 cali ... wtedy mamy na nich dobra jakosc i realcje .. to sie na monitory nadaje najlepiej ... plazmy zaczynaja sie od 42 cali i to taka wielkosc dla nich minimum ... a m wieksza plazma tym latwiej ja zrobic i tym to jest tansze ... ehh zreszta wystarczy sobie przypomniec ile kiedys (3lata temu) kosztowalo DVD ... srednia cena to bylo jakies 800zł ... dzis ... 200 a sa modeliki nie ustepujace za 80zł no ale to juz margines ... a tak dla porownania zajmuje sie certyfikacja firm i w LG koszt wytworzenia jednego DVD to nie wiecej jak 30zł ... TV LCD 42cale to koszt 700zł a tv 42cale plazma to 500! niewiarygodne ... kto chce niech nie wierzy

a jeszcze co do rzutnikow ... to najlepsza forma projekcji i ani lcd ani plazma nie jest temu w stanie dorownac ... tak samo jak stary dobry gramofon to dalej niedoscigniony ideal dla takich nosnikow jak cd dvd itd ...

a co do glownikow ... w kinach ( mowie na podstawie multikin bo takich teraz najwiecej ) audio jest ustawiane w sposob: glosno znaczy dobrze ... to moje osobiste odczucie ... w kinach jest poprostu za glosno czlowiek wychodzi jak po koncercie jakims ... przesada ale jak kupuja tanszy sprzet to trzeba gosno ... wtedy tak bardz nie slychac niedociagniec

ocenił(a) film na 9
krsu

Nie będę się kłócił na temat co jest lepsze jakościowo ekran LCD czy obraz z kina, mówię to co widzę, w multikinie jeszcze nie byłem ale byłem w Heliosie i cinema city, a obraz z tych kin porównywałem do obrazu z 42 calowych telewizorów Samsung oraz LG i dużo bardziej mi się podobał obraz z telewizorów ? kolory były dużo lepsze, ostrzejsze, bardziej wyraziste a co do pixelozy ? żeby widzieć pixele trzeba by było oglądać film chyba z 50 cm odległości a chyba nikt nie ogląda z tak bliska. Plazma vs. LCD ? plazma ciągnie więcej energii, kolory z czasem ciemnieją, jest dużo droższa, co do kolorów plazmy w porównaniu z LCD nie spr. jeszcze (to co aktualnie wiem o plazmach w zupełności mi wystarcza by nie pakować się w takie dziadostwo). kr!su coś wspominałeś o jakimś lansiku ?nie dla idiotów? ? może tobą kieruje stare hasło ?nie ma to jak w kinie?, czasy się zmieniają technologia idzie do przodu, a zasada działania kin jest nadal taka sama od wielu lat, przydało by się to zmienić.

ocenił(a) film na 9
kroliko

moze te cale multi kina i sa badziewne ale obejrzyj sobie jakikolwiek film w Kijowie w krakowie od razu zobaczysz roznice, szkoda tylko ze tak malo filmow w nim puszczaja ale prawie na kazdy chodze :)

zaden kinowy telewizorek nie dorowna klimatowi i mozliwosciom tego kina
pozdr