7,3 308 tys. ocen
7,3 10 1 308325
6,1 36 krytyków
Transformers
powrót do forum filmu Transformers

film ogólnie mi się podobał ale ma moim zdaniem jeden duży minus. Otóż w filmie o Transformersach to one powinny być pierwszoplanowymi postaciami a tak nie jest. Najbardziej zawiodłem się na ukazaniu Decoptikonów. Po prostu się zbierają i zaczynają walczyć z Autobotami. Zero dialogów między nimi, Starscream to zwykły samolot, a nie mający ambicje na zajęcie miejsca Megatrona szaleniec. Z autobotami też nie jest dużo lepiej, śladowe ilości dialogów między nimi, ale takie które i tak dużo nie wyjaśniają, od takie sobie koleżeńskie gadanie. Krótko mówiąc mamy za mało Transformersów w "Transformersach";)

ocenił(a) film na 10
blackie

zgadzam sie w 100%!!!i jest to bardzo zauwazalne!!!!deceptikony rzeczywiscie przycmione i wogole wszystkie autoboty tez!!!przez wprowadzanie niepotrzebnych i nic nie wnoszacych do filmu watkow jak np. ten z hakerami,brakuje miejsca na Transformery!!!a to raczej one powinny byc pierwszoplanowymi bohaterami!!!szkoda mi np. Bonecrushera , osobiscie spodobal mi sie ten deceptikon i dlaczego zostal tak szybko zlikwidowany i to w tak slabym starciu z optimusem?????starscream przepada bez sluchu w srodku filmu podobnie jak Baricade!!!!za duzo Frenzego i za duzo scen z wojskiem!!!!dialogow rzeczywiscie tez za malo i watek Jazza-skoro mial zginac to powinni rozbudowac jego postac zeby nawiazal lepszy stosunek emocjonalny z widzem a wtedy trudniej byloby sie nam pogodzic z jego smiercia!!!a tak nawet sie nie spostrzeglem kiedy go Megatron rozwalil!!i wogole zbytnio sie jego smiercia nie przejeli wszyscy:)))i jeszcze te koncowe sceny w miescie, troche za duzo tam szamotaniny(zbyt dynamiczny,denberwujacy montaz,za szybki) znow za malo autobotow i walka optimusa z Megatronem troszke zbyt malo efektowna!!!!i zakonczenie tez pozostawia troche do zyczenia!!ogolnie film dobry, do ktorego warto wracac i miejmy nadzieje ze w kontynuacji,o ile taka powstanie, autorzy nie popelnia tych samych bledow i wzbogadza film zarowno o wiecej Autobowtow jak i szczegolnie Deceptikonow:))pozdro

P.S swoja droga zastanowcie sie , jak by ten film wygladal gdyby wydali na niego tyle co na lipnego SPIDER-MANA 3??????dopiero byloby widowisko i scenariusz zapewne by ulepszyli,bardziel dostosowali do budzetu:))))

użytkownik usunięty
Funny_Man

Dosłownie WOJTACHNIO w pełni z twoja opinia sie zgadzam to co podałeś powyżej dosłownie jest opisane o filmie ,film jest dobry mógł by być lepszy zobaczymy jak i co będzie z 2-ką którą maja w planach na 2009-ty rok.

Budżet filmu wydaje się dość w sam raz co do Robotów to w pełni się zgadzam za mało wszystkiego za krótkie to co powinno być najważniejsze potyczki powinny być bardziej widowiskowe i dłużej trwać .

Będzie z tego dobra kontynuacja jeśli Bay poczyta opinie fanów TF i krytyków co sądzą o filmie wyciągnie wnioski i zrobi tuning tego co brakowało na plus i tego co było zbędne w filmie na minus + lepsza fabuła i mniej wątków z wojskiem jak to zwykle USA zawsze zwyciężą (ale to raczej mało prawdopodobne że to zmieni bo jego filmy opierają sie na promowanie nacji amerykańskiej naj naj naj nad wszystkim zawsze wygrywające USA).

ocenił(a) film na 8

Też zgadzam się z Wami,wcześniej na filmweb już pisałem o tym samym.I niech nikt nie twierdzi że dla fanów Transformers ten film to ma 10/10(ja dałbym 7/10 ale 9/10 za fenomenalne efekty i muzykę),umiemy trzeźwo spojrzeć na film i wytknąć to co nam się nie podoba w filmie.
Dla mnie wzorem w tym wypadku jest Transformers:The Movie, ta kreskówka trwa tylko 1h 20min. ale posiada to wszystko czego brakuje tegorocznej ekranizacji.

ocenił(a) film na 10
ironhide1

Ironhide masz po czesci racje ale z drugiej strony pomysl-jak w filmie bylyby same roboty i sceny walki to by bylo bionicle a nie transformers to po pierwsze,po drugie 144 minuty ogladania non stop robotow bez elementow zabawnych i ludzkich tez znuzylo by do bolu a po 3 odnosnie the movie zgadzam sie ze to mega przeboj ale nie na film fabularny bo byla by to bajka tylko i wylacznie dla fanow transformers bo kto inny poszedl by do kina na film opowiadajacy o ogromnym rogatym transformerze(Unicron) niszczacym wszechswiat i o robatach transformujacych sie w pojazdy glownie ziemskie latajace statkami ala Gwiezdne Wojny? czy tez o walce na planecie zlomu robotow ogladajacych ziemskie reklamy i transformujacych sie w motocykle?a tak aktualny film jest oferta dla wszystkich i fanow i milosnikow transformers jak i innych,pozatym chcialbys juz w pierwszej czesci jakby to the movie bylo zalatwic optimusa???i to w pierwszych 20 minutach????????zgadzam sie ze dialogi min transformerami sa krotkie a min deceptami wcale ale bez przesady,jest jak byc w miare powinno ale to przeciez drodzy fani TRANSFORMERS!wiec nota z gory 10 na 10 i jest w miare obiektywana zreszta

blackie

Na dlugo przed premiera mozna bylo sie domyslec ze Transformers jako film pelnometrazowy zostanie przedstawiony z perspektywy ludzi, to naturalny i oczywisty zabieg ulatwiajacy odbior filmu szerszej publicznosci. Mozna marudzic badz nie ale takie posuniecie zawsze ma miejsce w filmach pelnometrazowych (nie animowanych), z prostej przyczyny, film kosztowal by dwa razy wiecej piniedzy i byl by dwa razy mniej strawny dla przecietnego widza, innymi slowy za duze ryzyko, za duze koszty.

ocenił(a) film na 4
blackie

może i lepiej że te transformersy mało gadały bo jak coś już mówiły to rzygać mi się chciało, film moim zdaniem dla ludzi w wieku 6-12 lat.. bajka..

ocenił(a) film na 10
_DanieL_

dobra zgodze sie ale przyznajcie, gdyby wykluczyc kilka zbednych watkow np. tych hakerow:) i w wiekszej mierze wojsko, dodac wiecej scen akcji, i przedewszystkim rozbudowac watek Deceptikonow to film bylby naprawde swietny!!!i nawet dla osoby ktora wczesniej nie znala transformerow ,filmek bylby prawdziwym cackiem:))))

P.S zgadzam sie rowniez z tym ze film teraz tez jest dobry:)))fajnie sie go oglada,a to co my proponujemy to rozwiazania ktore pomoglyby mu stac sie jeszcze lepszym, czyz nie??:):)))))

ocenił(a) film na 10
Funny_Man

a swoja drogo, ciekawe jakby sie sprawila WETA w efektach specjalnych do tego filmu???:))ciekawe:)))oni tez robia wielkie wizualne widowiska,moze momentami troszke niedopracowane ale za to naprawde spektakularne!!!ILM robi dokladnie ale nie zawsze takie swietne i spektakularne, zas WETA zafundowalaby nam widowisko wszech czasow w tym wypadku!!a moze w 2 czesci podpisza kontrakt z WETA:)))no i zwieksza budzet i to znacznie:)))pozdro

ocenił(a) film na 6
Funny_Man

Moim zdaniem Mam nadzieje ze nie podpisza kontraktu z Weta bo o ni sa gorsi od ILM. Jakie bylo moje zdziwienie jak King kong dostal oscara. Bardziej w 2005 roku na oscara zasluzylo sobie ILM filmem Wojna swiatow. Efekty moze nie byly tak spektakularne i bylo ich mniej ale byly bardziej realistyczne i dopracowane w karzdym calu. Weta nie ma co startowac nawet do ILM bo sa znacznie od nich gorsi.

ocenił(a) film na 10
danus1986

wiesz,zalezy kto jak na to patrzy!!!z pewnych zrodel wiem i zreszta samemu mozna to dostrzec,ze WETA robi efekty spektakularne choc czesto nie dokonca dopracowane(w kin kongu moglismy to zobaczyc),a ILM to mistrz co do dokladnosci,precyzji i swiatla!!1obydwie firmy zapewne zrobily by kawal dobrej roboty ,gdyby dano WECIE szanse w TRANSFORMERSACH napewno bysmy sie nie zawiedli!!!pozdro

ocenił(a) film na 6
Funny_Man

nAPEWNO BYSMY SIE NIE ZAWIEDLI ALE JA wole dokladnosc i precyzje ILM i wieksza realistyke Niz to co robi WETA. A pozaty filmem Transformers ILM udowodnilo ze tez potrafi robic spektakularne efekty. WETA bardziej mi pasuje z jej efaktami do takich filmow jak Kong lub wladca pierscieni a w transformerach zostanmy przy ILM ktore tym filmem potwierdzilo tez ze sa najlepsi na siwecie i bezkonkurencyjni. bez watpienia oscar za efekty za rok 2007

ocenił(a) film na 8
danus1986

Co do Transformers to muszę się zgodzić,film tylko dla fanów i nakręcony tak jak byśmy sobie to widzieli,na pewno nie zarobiłby takiej kasy a zarobił już ponad 500mln, no ale można jednak było trochę wątków zmienić,usunąć ,no ale 2 część musowo musi się poprawić.Chociaż tak myślę że i tak cieszmy się że film nie został sknocony i świetny film wyszedł,zobatrzcie taki "Transmorphers" to dopiero kompromitacja.