Też macie wrażenie, że ten film to zbiórka pomysłów z innych horrorów? Np. Rec. Motyw z jakimiś
czarnymi mszami <?> czy kij wie czym -moment odnalezienia ołtarzyka i książki, pentagramu z
czaszką itp.,itd no i ogólnie wplątanie w to religii. Dodać do tego widok z pierwszej osoby... Trochę
słabe. Sam pomysł może i niezły, ale jakoś tak to skopali :// Fajna lokalizacja, mało strachu, ale
niczego wielkiego się nie spodziewałam.
dałabym więcej gdyby film okazał się 'inny niż wszystkie' :D ale taka tematyka po prostu mi odpowiada a i sam film był bardzo przyzwoity
Sporo jest horrorów kręconych w stylu dokumentu. Niektórzy piszą, że jest bardzo podobny do "Paranormal Activity" (tylko - poza tematyką - niby w czym miałby być podobny? :D ). Jedynym odwołaniem, a właściwie podobną sceną, jest zakończenie, które praktycznie jest kopią z "House on Haunted Hill" (1999). Niczego innego się nie dopatrzyłem.
ten film jest niemalże całkowitą kopią filmu Tunnel, tudzież odwrotnie bo oba powstały chyba jak dobrze pamiętam w tym samym czasie.
a co do podobnych motywów to scena gdy koleś widzi operujących lekarzy którzy nagle się odwracają w jego kierunku jest zaczerpnięty z filmu "dom na przeklętym wzgórzu" (polecam zobaczyć, jeden z fajniejszych horrorów lat 90tych). Natomiast motyw z językiem kojarzy mi się z Blair...