PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=712}

Truposz

Dead Man
1995
7,6 44 tys. ocen
7,6 10 1 44476
7,7 45 krytyków
Truposz
powrót do forum filmu Truposz

Rewelacja.Muzyka,zdjęcia,obsada....Jarmush nowy i inny zarazem, a jednak wciąż ten sam.Uwiudł mnie na maxa.Zaryzykował jeśli codzi o formę(pierwszy western w histori jego twórczości) i bardzo dobrze- udowadnia po raz kolejny że nie ważne jest miejsce czy czas, życie tak czy tak pozostanie jedną wielką niewiadomą...., No a klimat... muzyczka robi swoje jak zwykle rewelacyjnie współgra z obrazem a nawet czasami to ona gra rolę przodującą,wprowadza w trans odurzenia , wyłącza z rzeczywistości!!!Ogółem ocena bardzo wysoka lecz tylko dla wielbicieli Jarmusha.Można się rosmakować w tym filmie!!!!!

użytkownik usunięty

to się nazywa Dzieło
Film jest cudowny. Te zdjęcia i ta muzyka wprowadza widza w jakiś nieokreślony, wręcz metafizyczny świat. Coś jakby zajrzenie w głąb swojej duszy. Depp zagrał jak zwykle świetnie, można zauważyć jak William zmieniał się ze zwykłego księgowego ...
Najbardziej w pamięci utkwiła mi scena kiedy William nie ma już sił aby wyjść z łodzi, a co dopiero przejść jeszcze kawałek drogi. I wtedy Nikt wypowiada słowa, aby szedł dumnie i William idzie, pomimo wielkiego bólu. Truposz jest poruszający, skłania do myślenie i przede wszystkim tkwi w ludzkich myślach jeszcze przez długi czas.

Jeżeli ktoś chciałby obejrzeć ten film na komputerze to polecam instalacę Imesha z www.imesh.com - własnie dzięki temu programowi go zdobyłam :)