gdzies czytałam, że jest to jedyny film po Avatarze który był tworzony właśnie w technologii
czy ktoś oblatany mółby się wypowiedzieć na ten temat, bo jeśłi to prawda, to powinno być
naprawdę ok ?
Nie, to nie prawda. W tej technologi co "Avatar" powstało wcześciej "Sactrum" produkowane przez Camerona, i "Transformers 3" gdyż Bay osobiście zwrócił się do Jamesa o możliwość skorzystania z tej technologii. Jeżeli już, czego ja nie mogę potwierdzić to "Trzech muszkieterów" byłoby dopiero czwartym filmem w tej technologii. Cała reszta to konwersje z 2D. Nara.
Tak przed Avatarem były filmy 3D produkowane przez różnych gości jak i przez samego Camerona, czego dowodem mogą być "Obcy z głębin", czy "Terminator 3D". Była to jednak trochę inna technologia niż w filmie "Avatar". Wcześniej takie filmy robiło się kręcąc z dwóch kamer, a następnie nagrane w ten sposób obrazy, niby to z obu oczu analogowo nakładano na siebie. Od czasu Avatara używa się jednej specjalnie skonstruowanej kamery, która ową nakładkę robi po 1) automatycznie, a po 2) w technologii cyfrowej. Podejżewam że w pytaniu założyciela tematu chodzi właśnie o to, czyli o film zrobiony na sprzęcie z Avatara.