Trzynastka

Thirteen
2003
6,7 38 tys. ocen
6,7 10 1 37886
5,6 12 krytyków
Trzynastka
powrót do forum filmu Trzynastka

No jasne! skoro 9latki zachodzą w ciążę to co dopiero 13latki?0.o Ci którzy uważają że jest inaczej są zacofani:/ Czasami te co mieszkają na wsi są bardziej ''roztrzepane'' niż te z miasta (''bo w mieście... w mieście to więcej przestępczości''<-- takie z życia wzięte). One uciekają z domu i robią co chcą:] tak jest...

ocenił(a) film na 8
aneczka09871

9 lat i w ciąży? Jest to możliwe z biologicznego punktu widzenia?

ocenił(a) film na 6
Aritcz

Teoretycznie i praktycznie całkowicie nierealne.
Według moich źródeł informacji w Polsce najmłodszą osobą, jaka zaszła w ciążę była 12-latka. Sądzę jednak, iż wśród 12/13/14-latek seks nie jest jeszcze tak rozpowszechniony. Powodem tego jest brak odpowiedniego poziomu dojrzałości. Dziewczyny kuszą się na stosunek żeby przypodobać się starszym, a także nie chcąc zostać w tyle.
Oczywiście... w mieście dużo częściej spotykamy młodsze osoby uprawiające seks lub nawet prostytuujące się. Sam mieszkam w większym mieście i często widzę 15-latki czekające na klientów. Wszystko zależy też od wychowania. Jeżeli w domu dziecko nie znajdzie odpowiedniego wsparcia, często popada w nałogi i złe towarzystwo. W dzisiejszych czasach wyrażenie "złe towarzystwo" nie jest w sumie zbyt dobre. Granica między tymi lepszymi i gorszymi w ciągu kilkunastu lat mocno się zatarła (z opowiadań i po części z własnych doświadczeń).
Ostatnio po zapadnięciu zmroku musiałem gdzieś iść. Idąc mijałem 16-latkę wraz z matką. Matka podeszła z nią do pijaka, który do końca jeszcze nie upadł. Córeczka zaczęła się z nim całować i gdzieś poszli, a kochająca mamusia dostała pieniążki. Taka patologia mnie przeraża. Przeraża mnie, że zamiast tępić niektóre zachowania i pomagać, to jeszcze sprowadza się na złą drogę.
Wszystko być może sprowadza się do poglądu. Ludzie w młodym wieku mają różne perspektywy patrzenia na świat. Niekiedy małe nieporozumienie starcza do zrobienia czegoś głupiego.
Jakby się zastanowić, to czy udawanie kogoś, kim się nie jest, to nie oszukiwanie samego siebie? Czy to nie jest czasem sztuczne?
Być może się mylę, gdyż urodziłem się chłopakiem. Może jako chłopak nie powinienem oceniać dziewczyn. Sam nie jestem święty, ale jakim należy być w dzisiejszych czasach? Byle być zadowolonym..., nie ranić innych... i nie zmarnować sobie życia. Tyle.

Tybii

http://wyborcza.pl/1,75477,6349897,Aborcja_dziewieciolatki_w_Brazylii.html ;)

ocenił(a) film na 5
Aritcz

Generalnie jest to możliwe z biologicznego punktu widzenia, ale jak wiadomo, dojrzewanie jest procesem specyficznym i u każdego może to wyglądać inaczej, jedni szybciej dojrzewają inni wolniej, rzadko ale na pewno czasami zdarza się, że dziewczynki 9-o letnie dostają okres czyli teoretycznie mogą zajść w ciąże. Ale ciąża by je zabiła, nie mówiąc o porodzie, ze względu na słabo rozwinięte inne organy. Co do filmu, myślałem, że to będzie w miare lekki filmik, o trudnej 13latce, który był próbą nakręcenia ciężkiego. Ale się zaskoczyłem. Film robi wrażenie, momentami dosłownie łapałem się za głowę i chciałem zajrzeć do pokoju co robi moja 13 letnia siostra ;) Nie są to wyżyny kinematografii ale film jest dobry i warty obejrzenia. + na prawdę, dobrze zagrana rola Tracy.

Pozdrawiam

Aritcz

9 lat to nic... patrzcie na to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lina_Medina

Aritcz

no jasne... http://pl.wikipedia.org/wiki/Lina_Medina tu ma dziewczynka mniej;]

aneczka09871

Ale to odosobniony przypadek.

9-latki nie zachodzą w ciążę, chyba że jedna na milion... Zazwyczaj okres dziewczyny dostają w wieku 12-13 lat conajmniej, choć bywa i 11... a i za seks się raczej od razu nie zabierają. Więc bez wyolbrzymiania...