Trzynastka

Thirteen
2003
6,7 38 tys. ocen
6,7 10 1 37884
5,6 12 krytyków
Trzynastka
powrót do forum filmu Trzynastka

Świetny film można by powiedzieć "dokumentalny" który wywiązał się z tematu ukazanie demoralizacji jakiej ulegają dzieci pod presja Amerykańskiego środowiska. Taki film mogła nakręcić jedynie kobieta ;] Gra aktorska stoi na wysokim poziomie. Nastolatkom napewno się spodoba ten film. Naprawdę polecam!

ocenił(a) film na 10
white_leopard

ja rowniez polecam,jest swietny.i potwierdzam slowa poprzednika-idealnie odwzorowuje amerykanska mlodziez.

ocenił(a) film na 7
white_leopard

White leopard niekoniecznie tylko amerykańskie dzieci ulegają presji środowiska. Rozejrzyj się, w Polsce też jest bardzo wiele zdemoralizowanych nastolatków. Bardzo często dziewczyny w wieku głównych bohaterek tego filmu zaczynają takie 'imprezowanie', niestety.

Film bardzo ciekawy, zgodzę się z tym, że można nawet powiedzieć iż 'dokumentalny'. W pełni oddaje co dzieje się z dzieciakami w dzisiejszych czasach, których rodzice nie widzą, lub nie chcą widzieć co z ich ukochanymi, grzecznymi pociechami się dzieję. W przypadku głównej bohaterki mama najpierw zapewne była mile zaskoczona, że jej córka zrobiła się odważniejsza, śmielsza, zaczęła zwracać większą uwagę na swój wygląd, znalazła 'przyjaciółkę' z którą spędza dużo czasu, ale później nie daje już rady okiełznać swojej niegdyś grzecznej, ułożonej dziewczynki i pilnej uczennicy.

Film zdecydowanie godny polecenia :) 8/10

white_leopard

mnie też sie podobał; nakręcony przez Cathrine, którą bardzo lubię, napisany przez nią i Nikki, którą też bardzo lubię :)

kamilka257

Film jako jeden z niewielu pokazuje rzeczywistość:
nastolatki niepopularne chcą się wybić i zadają się z "popularnymi" którzy im imponują.Zaczynają robić to co oni:zaczynają palić, brać drugi itd.Tu jest bardzo dobrze pokazane jak to się zaczyna i kończy jeśli
rodzice w porę się zorientują.

Amerykański "girl culture" jest do dupy.Co to za kultura która chce zrobić
z nastolatek niewolnice mody, makijażu i kobiety? Z dzieciństwa od razu
przeskakują do dorosłości BEZ czasu na dorośnięcie!I dziwią się potem , ze
tak dużo anoreksji i innych paskudztw jest.

Wiem coś o rzeczywistości mam 14-tkę na karku.

A film w ogóle świetny jest 9/10.:)
Hardwicke jest niesamowita.
Kocham niezależne kino!