Trzynastka

Thirteen
2003
6,7 38 tys. ocen
6,7 10 1 37886
5,6 12 krytyków
Trzynastka
powrót do forum filmu Trzynastka

Myślicie sobie "film o puszczalskich i zepsutych kurwiszonach, a obejrzę sobie, popatrzę, może będzie ciekawy, może będzie śmiesznie, może się czegoś nauczę, później wejdę na forum i se o nim pogadam"

Amerykanie kręcą taki film, pokazują płyciznę, naiwność, głupotę, bezczelność (głównie wobec samych siebie ;p) i brak jakichkolwiek zasad czy sensu w życiu współczesnych nastolatek (nie powie mi ktoś chyba że to margines), dają nawet nagrody za film.
A jak przychodzi co do czego to taki Polański dostaje 30 lat.
Przecież wymiar sprawiedliwości w stanach to jakaś kpina, w życiu nie chciałbym być tam sądzony, cośtam znajdą cośtam powiedzą i albo wypuszczą albo dostaniesz dożywocie. Dla mnie to jest chore, taki system to pierdole, se pozwole

M35K4LIN

Nie zapominaj człowieku, ze od tego czlowiek jest dorosly aby wiedziec, że seks z nieletnia to przestępstwo. Polański dobrze o tym wiedział i jest dla mnie pedofilem ale widocznie są równi i równiejsi

M35K4LIN

Polański nie miał prawa traktować tak tej dziewczyny, której matka również powinna siedzieć za stręczycielstwo. A co do filmu. Myślałam, że film jest o zagubionych dziewczynach, których rodzice bardziej przejmują się sobą, niż dziećmi. Z tego nic dobrego wyniknąć nie może. Wystarczy obejrzeć MTV żeby zdać sobie sprawę, na co dorośli pozwalają. Bo to w końcu dorośli ludzie nagrywają programy dla dzieci. A dzieci są jak gąbki. Zwłaszcza, ze u trzynastolatek seksualność jest bardzo ważna. Zależy tylko w którą stronę się ją skieruje.

ocenił(a) film na 6
M35K4LIN

tja w polsce to lepiej bo tu ciezko zeby kogos wogole zlapali
albo nic mu nie udowodnia i zaraz wyjdzie jak sypnie na dobrego adwokata
albo odsiedzi chwile jakis pedofil i zaraz wyjdzie

ciekawe czy bys mowil ze to niesprawiedliwosc gdyby chodzilo o twoja 13letnia corke??
film jest jaki jest ale 13-latka to 13-latka
to ciagle dziecko bez wzgledu na to jak sie zachowuje itd

swoja droga to dziewcze od polanskiego bylo ponoc do tego zmuszone, moze nie sila ale jednak nie byla taka "chetna"
a jak sam zeznal ponoc to wiedzial ze miala 13lat

ciekawe czy gdybys byl ojcem 13letniej dziewczyny i dorosly facet by ja zmusil do seksu i wykorzystal prawdopodobnie wbrew jej woli i w dodatku wiedzac ze ma tylko 13lat to tez bys pier*olil bzdury ze niesprawiedliwosc??

jesli tak to jesli bedziesz mial kiedys wlasne dzieci to bardzo im wspolczuje

El_Magiko

Niesprawiedliwość o jaką mi chodzi:
sugeruję że to nie była bezbronna dziewczynka z parku, która została zgwałcona, jej matka miała gdzieś co się z nią stanie, dziewczyna nie była trzeźwa, mataczyła w sądzie, sędzia nieuczciwy, proces pokazowy,
nagonka i brawurowe zatrzymanie w szwajcarii po 30 latach, wyrok mocno zawyżony, no i Polański jest dziadkiem, nawet połowy wyroku już nie dożyje.

Jest cały szereg wątków które działają na korzyść Polańskiego, oficjalne amerykański wniosek o jego zatrzymanie wystosowane do Francji wygasło 10 lat temu, przez 20 lat amerykanie nie zrobili nic, nic nawet nie powiedzieli w tej sprawie a nagle wielkie zatrzymanie widocznie Washington Post nie miał o czym pisać, amerykanie lubią takie odgrzewane tosty ale my?

Nie chodzi mi przecież o sam gwałt typas nie mówię że że nic się nie stało, albo że nie powinien dostać kary więc się nie napinaj jak gacie w szpagacie.