Twój na zawsze

Remember Me
2010
7,3 130 tys. ocen
7,3 10 1 130473
5,9 11 krytyków
Twój na zawsze
powrót do forum filmu Twój na zawsze

8/10

ocenił(a) film na 7

Patrząc na obsadę (Pattinson, de Ravin) nie spodziewałam się niczego nadzwyczajnego,
myślałam, że po prostu znowu obejrzę n-te romansidło ze znanymi nazwiskami w
napisach końcowych.... ale przyznam, że musiałam zmienić moje zdanie.
Po pierwsze, Pattinson pokazał, że nie jest tylko chłopaczkiem z IV części Harry'ego
Pottera czy jakimś tam wampirem. Pokazał, że naprawdę UMIE grać. Może nie od razu
jak Tom Hanks w czasach swej świetności, ale w tym filmie na pewno zagrał lepiej niż w
wampirzej sadze.... może to wynika z tego, że "Remember Me" jest skierowane nie tylko
do nastolatków wychowanych na HSM, którym czasem trudno wyjaśnić, na czym polega
dobra gra aktorska, ale też i innych ludzi i tutaj musiał się NAPRAWDĘ postarać... a
może to wynika z tego, że bardziej utożsamia się z Tylerem, a nie Edwardem/Cedrikiem?
Po drugie, zaskoczyło mnie zakończenie. Dopiero pod koniec, jak zobaczyłam w szkole
na tablicy datę 11 września 2001, uświadomiłam sobie, co zaraz się stanie. A tak to
przez prawie cały film myślałam, że na koniec będzie coś w stylu "proszę, wybacz!" - "och,
wybaczam" czy cokolwiek w tym stylu.
Po trzecie... Muszę przyznać, że zmieniłam też sposób myślenia o Brosnanie, który do tej
pory kojarzył mi się tylko z niezłą, aczkolwiek nierewelacyjną, rolą Jamesa Bonda,
ciekawą rolą w "Krawcu z Panamy" i totalnym kiczem z "Mamma Mia!".... Chyba po raz
pierwszy widziałam go w roli człowieka, który boryka się z takimi problemami, jak
wychowanie dzieci. Hm, może nie zagrał tu rewelacyjnego ojca, ale jego postać
przechodzi w końcu w jakimś stopniu metamorfozę.

Podsumowując, jest lepiej niż sądziłam. :-)