Twój na zawsze

Remember Me
2010
7,3 130 tys. ocen
7,3 10 1 130478
5,9 11 krytyków
Twój na zawsze
powrót do forum filmu Twój na zawsze

Tytuł

ocenił(a) film na 9

Remember Me i Twój na zawsze. Gdybym wcześniej usłyszał angielski tytuł to może nawet bym się do kina wybrał :). Z tytułu "Twój na zawsze" wywnioskowałem, że będzie to jakieś kiepskie romansidło (Pattison grajacy okolo 20 latka który się zakocha w jakiejś lasce i bedą szczęśliwie żyli do końca swoich dni). Z mojego punktu widzenia miłość była ważnym elementem filmu, ale jego sens tak naprawdę przedstawia oryginalny tytuł. Moim zdaniem ten film jest o pamięci, Taylor ciągle wspomina Michaela, Charls zapomiał o dzieciach w szczególności o córce, Neil nie mógł uratować żony, Ally pamięta śmierć matki i dlatego boi się jeździć metrem. Moim zdaniem film chce przekazać nam to, że pamięć o innych ludziach jest ważna, jednak nie można ciągle żyć przeszłością. To co się wydarzyło powinno pozostać w pamięci, ale jednocześnie nie powinno nas niszczyć (na przykładzie Neila). Akcja filmu nie przypadkowo została umieszczona w 2001roku, ponieważ o tragedii 11 września ludzie powoli zaczynają zapominać.

ocenił(a) film na 8
Sztychu

mnie sie podoba Twoja ocena ;) ja osobiscie uwazam remember me za dobre obyczajowe kino, doskonale ukazuje realacje miedzy czlonkami rodzin, ktore nagle i bezsensownie stracily waznego ich czlonka. To zagubienie ludzi, którzy muszą sobie poradzic z utrata kogos bliskiego, bez mozliwosci wytlumaczenia sobie dlaczego, po co sie to stalo, jak moglem temu zapobiec? Pieknie ukazane wartosci, przemiana pozwalajaca dojrzec i docenic to co ludzim pozostalo. Film pieknie mozna podsumowac przytaczanymi (w filmie) slowami Ghandiego, ktore stanowia swoiste motto czy tez przeslanie tego obrazu. Uprzedzonych do Pattisona pragnę tylko ostrzec, ze pierwsze 20 minut filmu moze byc dla nich niestrawialne ;D sadze ze to celowe zamierzenie, majace ukazac pozniejsza przemiane bohatera, aczkolwiek uprzedzajac pyania: TAK, Pattison w trakcie trwania filmu, dokonuje cudu - pokazujac na twarzy wiele roznych emocji, porzucajac znana z sagi Zacmienie, mine autystycznego dziecka ;) ahh no i nie zapominajmy ze jest nie jest on jedynym aktorem, obsada filmu bardzo dobra, sadze ze kazdy kto podchodzi do filmu majac go za nudne romansidlo mile sie rozczaruje! ;)

ocenił(a) film na 8
tenka

Zgodzę się z waszymi opiniami, które mi się bardzo podobały. Nie będę dodawał nic od siebie bo to co ważne zostało ujęte wyżej. Mogę powiedzieć tylko tyle, że gdybym nie widział Zmierzchu z Pattisonem i jego gry w owym filmie to wybrał bym się na Remember Me do kina. A tak jak zobaczyłem, że on gra to mi się po prostu odechciało...a szkoda, bo w sumie to fajnie tutaj zagrał. O dziwo ;)
Od siebie jeszcze powiem, że film warty zobaczenia z wielu powodów (jak ktoś będzie chciał możemy o nich podyskutować ;)).

Pozdrawiam!