PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11263}

Twierdza

The Keep
1983
5,4 3,1 tys. ocen
5,4 10 1 3107
3,7 3 krytyków
Twierdza
powrót do forum filmu Twierdza

To najgorszy film jaki widziałem, a do tego największa zbrodnia zrobić TWIERDZE w tak beznadziejnym stylu, 1% może łączy się z książką, a tak reszta nie 3yma się wogóle kupy, wiem , że ekranizacje są zazwyczaj gorsze niż książki, a także nieco się różnią, ale zazwyczaj ludziom się to jakiś udaje np.TRAINSPOTTING film totalnie inny od książki, ale najważniejsze fakty są zachowane i do tego był świetny, a to jest po prostu CHUJÓWA MAXYMALNA ( a kiedy zobaczyłem jak wygląda RASALOM-kurwa co za gówno- oniemiałem i wymiękłem totalnie) DOBRA RADA dal tych, którzy czytali książkę ( ewentualnie całą serię ) NIE ZBLIŻAĆ SIĘ DO TEGO FILMU POD ŻADNYM POZOREM A JUŻ NA PEWNO NIECH NIE ZBLIŻAJĄ SIĘ CI, KTÓRZY JESZCZE NIE CZYTALI BO MOGĄ SIĘ ZRAZIĆ, A KSIĄŻKA JEST PRZECIEŻ WSPANIAŁA DLA MNIE WRĘCZ KULTOWA !!!!

Jan_Baptysta

Za tego posta powinni Cie wywalic z Filmweb, i nie chodzi mi tu o przeklinanie. Obrazasz wielkiego rezysera tylko i wylacznie z powodu swoich mlodzienczych fanaberi. "Frajerowi od miami vice" - zebym tylko ja mial taka moc to juz bym Cie dawno wyjebal z filmweb. Pozdrawiam.

duzezlo

sam jesteś jedna wielka fanaberia i tyle. Ja kocham tą książkę i jak widzę takie gówno jak jej ekranizacja przez tego kolesia to wymiękam.Dobra kurwa ''Gorączka'' mu wyszła , ale za ten film to mnie wkurwił. Przeczytaj najpierw książkę , obejrzyj film , a potem się przypierdalaj. I sam stąd wyjebuj nie masz z dzieckiem do czynienia.

Jan_Baptysta

Jakbyś miał możliwość obejrzeć ją wiele lat w dobie pierwszych vhs-ów i wypożyczalni video a nie na diviku którzy ci kupili starzy za dobre oceny na koniec pierwszej klasy liceum to byś gadał inaczej.

Jan_Baptysta

Człowieku. może ty idź się leczyć? Powinni Cie wywalić. I to na kopach.

ocenił(a) film na 5
Jan_Baptysta

"Kultowa książka" - bez przesady. Nie oglądałem filmu ale z tego co pamiętam książka bardzo mnie rozczarowała. Niby miał to być horror i z początku tak wyglądał, ale po wspaniałych wstępach zrobiło się z tego jakieś żenujące fantasy. Mam nadzieję że przynajmniej film nie skopał tak gruntownie sprawy - ale znając życie pewnie będzie jeszcze gorzej.
Ta historia to nie horror - prędzej jakiś Harry Potter.

ocenił(a) film na 7
Jan_Baptysta

No pojechałeś ostro chłopie, no ale wolno ci. Czytałem książkę i ku twojemu przerażeniu muszę napisać że film jest bardzo dobry. Być może wpływ na to miał fakt że pamiętam go jeszcze z czasów VHS i wymiany filmów na giełdzie (starsze roczniki wiedzą jak to wyglądało), a może z powodu genialnej muzyki, genialnego Tangerine Dream. A może po prostu dlatego że ten film mi się podoba i koniec.

ocenił(a) film na 7
Sanderus

Trzon fabularny filmu jest niemal identyczny z książkowym, wiec nie wiem o co Ci chodzi człowieku. Inna jest troszkę końcówka, ale i tak na korzyść filmowej adaptacji.
Ogólnie to chyba pierwszy film Mann'a i amatorszczyznę widać na każdym kroku. Jestem jednak przyzwyczajony do nieszablonowych produkcji, wiec jakoś to zniosłem. Muzyka średnia - niespecjalnie lubię wczesne elektro - motyw przewodni natomiast wymiata.
Aktorstwo przeciętne(z małymi wyjątkami), lub słabe. Dialogi takie sobie. Razi nieco uboga scenografia, co skutecznie uniemożliwia wczucie sie w nastrój jaki powinien panować w starej fortecy. Wszędzie pustki, przesadnie rozległe pomieszczenia, wszystko wygląda jak ulepione z gipsu na 2 dni przed zdjęciami do filmu. Efekty specjalne śmieszą - ale akurat nie jestem fan boyem FX, wiec nie ma problemu.
W stosunku do książki fabuła mocno zubożona, ale najważniejsze watki zostały. Czyli większych zastrzeżeń nie mam. Ocena końcowa: 6-/10.