PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=865874}

Twoje imię wyryte jest we mnie

Ke Zai Wo Xin Di De Ming Zi
2020
6,8 1,6 tys. ocen
6,8 10 1 1580
6,0 2 krytyków
Twoje imię wyryte jest we mnie
powrót do forum filmu Twoje imię wyryte jest we mnie

Cześć, jak odebraliście scenę pod prysznicem? Ja odebrałam te bliskość jako niekonsensualną, Ahan CHang zaczyna dotykać Ptaśka, ten mówi wyraźnie: "Przestań", ale Chang nie przestaje, tylko konktynuuje. Oglądając tę scenę czułam się źle, bo miałam wrażenie, że ta scena miała pokazać namiętność i miłośc między bohaterami, a ja widziałam w niej molestowanie. Nigdzie nie było zaznaczone, że to co zrobił Chang było niewłaściwe.
Mieliscie podobne odczucia?

ocenił(a) film na 7
mnitek

Ja nie maialm takiego wrażenia, bo jednak się poddał i to nie przecież po jakiejś "walce" no i po wszystkim to on go pocałował ,a nie odwrotnie. Jak dla mnie piękna, przełamująca scena.

ocenił(a) film na 9
mnitek

Ja odebrałem tą scenę w ten sposób, że Ptasiek nie jest pewny czego chce, nie ma tu mowy o molestowaniu tym bardziej, że sam całuje swojego przyjaciela. Ciekawość i niepewność tak to odczytuje.

ocenił(a) film na 8
mnitek

Obydwaj szarpali się ze swoimi uczuciami. W ich namiętności sporo było agresji, napięcia, lęku. Ta scena doskonale to pokazuje, a twoje wątpliwości chyba najlepiej tego dowodzą. Oni nie byli w stanie zmierzyć się z tym, co czują, a co dopiero stworzyć zdrowy związek, w którym seks jest konsensualny (swoja drogą, coś mi się zdaje, że w 87 nawet to pojęcie nie było szczególnie rozpowszechnione...)

ocenił(a) film na 9
mnitek

Według mnie w tej scenie widać, jak Ptasiek próbuje stłumić i ukryć swoje podniecenie , ale pod naciskiem Changa w końcu ulega. W ogóle nie odczułam jej jako molestowanie, ani nic niewłaściwego, za to bohaterzy, którzy wybuchają płaczem są zawstydzeni i przerażeni, bo zrobili coś , co według ich wiary i społeczeństwa jest postrzegane jako niewłasciwe.

mnitek

LOL z ludzi, którzy wszędzie widzą dzisiaj molestowanie.

mnitek

Nie zostało zaznaczone jako niewłaściwe, bo zostało zaznaczone, że było właściwe - Ptasiek pocałował Changa sam z siebie po wszystkim. I raczej nie walczył z "molestowaniem" tylko ze swoją orientacją.

ocenił(a) film na 3
mnitek

Dokładnie tak to odebrałem. Ofiara molestowania też może „ostatecznie ulec”, wiec argumenty wyżej są dla mnie zupełnie nietrafione. Już nacisk na pocałunek i przełamywanie w tym celu oporu jest naganne, nie mówiąc już właśnie o takim dotykaniu drugiej osoby. Nieprzyjemna scena w moim odbiorze, która zupełnie się minęła z tym co najprawdopodobniej twórcy chcieli pokazać