Tylko Bóg wybacza

Only God Forgives
2013
5,4 40 tys. ocen
5,4 10 1 39552
6,5 41 krytyków
Tylko Bóg wybacza
powrót do forum filmu Tylko Bóg wybacza

Refn a Jodorowsky

użytkownik usunięty

Zachęcam do wskazywania kolejnych tropów, bo na pewno wiele mi umknęło: http://piekno-konwulsyjne.blogspot.com/2013/07/swieta-krew-swiety-refn.html

użytkownik usunięty

Nie mogę edytować, poprawiony adres bloga: http://kinowzwolnionymtempie.blogspot.com/2013/07/swieta-krew-swiety-refn.html

ocenił(a) film na 9

Ciekawe i trafne tezy. Zgranie napisane. Szanuję twój blog i będę go śledził.
Studiujesz filmoznawstwo?

użytkownik usunięty
Gleny

Dzięki wielkie, miło coś takiego przeczytać na początku prowadzenia bloga. Tak, studiuję filmoznawstwo, choć to chyba nie powód do dumy ;)

ocenił(a) film na 9

To również nie jest powód do wstydu. Czekam na nowe wpisy.

ocenił(a) film na 6

Najbardziej moim zdaniem charakterystyczne jest przedstawienie społeczności Bangkoku jak w komiksach (analogicznie filmach ) Jodorowskiego - tak samo zepsuty świat i jest to jego naturalny stan rzeczy - to najbardziej mi się skojarzyło z twórczością Jodorowskiego w tym filmie, bo kiedy próbuje już ubrać w różnorodne znaczenia jak to robi mistrz Alejandro, to zaczynają się schody, połączenie wątków mitycznych i religijnych sprawia, że wartość filmu lekko spada. Ale jak wiadomo Refn nie jest Jodorowskim, a tylko się nim inspiruje. Jeśli już Refn chciał coś takiego zrobić, to powinien zabrać się za zrealizowanie jakiegoś komiksu Jodorowskiego jak Juan Solo, albo westernowy Bouncer - myślę, że styl Refna plus pomysłowość scenariuszowa Jodorowskiego mogłaby zdziałać coś niesamowitego. Drive zrobił na mnie duże wrażenie, potem zobaczyłem Valhalla Rising i zwątpiłem w tego reżysera, teraz dostałem taką mieszankę, ale już widzę w czym problem Refn nie powinien pisać scenariuszy. Od wieków marzy mi sie adaptacja komiksów Jodorwskiego, sam bym się za to zabrał gdybym miał pieniądze i predyspozycję, ale póki co nie widać, więc Refn mógłby to spróbować. Wtedy mógłby stworzyć arcydzieło.
A i jeszcze Ps. Jak zobaczyłem scenę gdy wkłada rękę w brzuch martwej matki już myślałem, że zobaczę coś typowe dla Jodorowskiego czy Arrabala, mianowicie, że wejdzie do środka matki, ale cóż, nic się takiego nie stało:)

mariouszek

ja pomyślałam, że pewnie szuka woreczka kokainy

ocenił(a) film na 6
PauliePolka

O! To też by było dobre;)

PauliePolka

W sumie cała ta akcja sprowadzała się do przemycania koki. Kij ze śmiercią brata, prawidłowa intryga w filmie została wreszcie ujawniona.

mariouszek

Mariouszek- a widzisz, nie czytałem Jodrowskiego to i ta dedykacja na końcu wydawała mi się czysto filmowa. A przecież "Tylko Bóg wybacza" nie jest ani tak gęsty interpretacyjnie, ani nie widzę w nim symboli, których nie dało by odczytać przeciętnie wprawione oko w porównaniu do chociażby "Świętej Góry" czy reszty.

ocenił(a) film na 6
prostelinie

oczywiscie, że nie, jeśli już są tak jakieś tropy, to jest ich bardzo mało i to jest bardzo intrygujące w tym filmie, a przez to nie wiem co o nim myśleć:)

użytkownik usunięty
mariouszek

W sumie macie racje, że symbolice "OGF" jest daleko, a nawet bardzo bardzo daleko do bogactwa religijno-mitologicznych odwołań u Jodorowsky'ego, ale byłam chyba tak zachwycona warstwą wizualną, że nie przeszkadzało mi to. Jak pewnie wiesz, Refn bierze się za adaptacje komiksu Jodorowsky'ego, więc może ten przyszły seans przyniesie Ci więcej satysfakcji :)

ocenił(a) film na 6

Tak? Nic nie słyszałem, a mogę prosić o jakiś link do tej informacji?

ocenił(a) film na 6
mariouszek

A już doczytałem, bierze się za Incala, eh to było moje marzenie, żeby zekranizować coś Jodorowskiego, no cóż, zobaczymy jak pójdzie Refnowi ale to jeszcze pare lat, bo póki co ma dużo projektów ostatnio do realizowania.

ocenił(a) film na 6

@nana_kleinfrankenheim: tak kompletnie poza tematem filmu. dziewczyno, świetnie piszesz. z niesamowitą lekkością, ale i merytorycznie zarazem. niewielu się to udaje. będę wpadać na Twojego bloga!

użytkownik usunięty
ajajajajajajajajaj

Dziękuję, takie słowa ratują mi życie ;)

ocenił(a) film na 4

Yhm, yhm... a WILLIAM FRIEDKIN na to:
https://www.youtube.com/watch?v=1jPWGEoyJHY
:-)