PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650619}

Tylko kochankowie przeżyją

Only Lovers Left Alive
2013
7,2 74 tys. ocen
7,2 10 1 74452
7,7 64 krytyków
Tylko kochankowie przeżyją
powrót do forum filmu Tylko kochankowie przeżyją

Mam pytanie: jeśli ktoś pamięta Adam był wkurzony na Avę za coś, co zrobiła 87 lat wcześniej (1926?) w Paryżu. Myślę, że skoro cały film pełen jest intertekstualny i pełen nawiązań, a ten wątek nie zostaje dalej rozwinięty, to może to coś znaczy, ale jakoś nie jestem w stanie tego odkryć. Jakieś pomysły? Teorie spiskowe? Czy zwykły przypadek?

alvida

W dalszej części filmu jest wyjaśnione co Ava zrobiła w Paryżu. Jeśli dobrze pamiętam wyssała (czyli de facto zamordowała) jakiegoś człowieka, przez co naszym wampirom groziła dekonspiracja.

ocenił(a) film na 8
meAlancholic

chodziło mi o to, czy to się jakkolwiek pokrywa z wydarzeniami historycznymi, bo wygląda na to, że twórcy filmu lubią się w adaptowanie i naginanie faktów historycznych bawić (ta cała sprawa z Marlowem i Szekspirem, Shelley i lordem Byronem). Być może to nic takiego. Po prostu byłam ciekawa.

ocenił(a) film na 8
alvida

Wikipedia o roku 1926 mówi:
"25 maja – w Paryżu agent radzieckiego OGPU Szolem Szwarcbard zastrzelił prezydenta Ukraińskiej Republiki Ludowej na uchodźstwie Symona Petlurę."
Ale nie sądzę, żeby to Ava miała z tym coś wspólnego. :p Jak już szukać to coś w stylu jakichś niewyjaśnionych zabójstw, a to by było ciężko znaleźć. W tym przypadku akurat nie szukałabym nawiązań.
A co masz na myśli z Shelley i lordem Byronem?

ocenił(a) film na 8
abc2343

W pewnym momencie Adam wspomina o swojej znajomości z autorem pierwszej książki o wampirze ;) Nie pamiętam dokładnie co powiedział, ale chyba ich nie lubił.

alvida

Jakie elementy występują z gatunku Horror ?