7,9 84 tys. ocen
7,9 10 1 84176
7,2 25 krytyków
Tylko nie mów nikomu
powrót do forum filmu Tylko nie mów nikomu

Dlaczego pan Sekielski jak pracował u pana Michnika (nie wiem czy dalej pracuje) był za przyjęciem ludzi co w swojej religii mają seks z dziećmi uważany jako normę .
Pamiętam gorące programy pana Sekielskiego za przyjmowaniem tych oto ludzi w nieistniejącej już telewizji internetowej Nova.

I dlaczego wszyscy księża przedstawieni w filmie byli byłymi współpracownikami SB.
Stad moja ocena 4./10. Bo śledzę '' twórczość '' pana Tomka chyba od początku i za bezstronnego z całym szacunkiem uznać go nie można i nigdy nie było można.

hessus86

"był za przyjęciem ludzi co w swojej religii mają seks z dziećmi uważany jako normę ."

Dziwna ta polszczyzna. Może napiszesz wprost, o co chodzi i z konkretnymi nazwiskami?

ocenił(a) film na 4
zweistein

Przecież sam Mahomet poślubił dziecko. Nie czepiaj się polszczyzny bo jestem w połowie Grekiem i nie wychowałem się w PL.

I o jakie nazwiska Ci chodzi ? łazisz na psy ?

hessus86

Nie wiem, co kryje się za pytaniem "łazisz na psy?", nie rozumiem go.

Mahomet poślubił dziecko? Jak to się ma do Siekielskiego i jego walki z pedofilią?
Tak samo jak informacja, że w przeszłości wczesna inicjacja seksualna była kulturowo akceptowana, także w kręgu kultury chrześcijańskiej?

O jakie nazwiska mi chodzi? Zapewne o konkretne. Można prosić? Skoro już oskarżasz faceta, to przynajmniej napisz po nazwisku, jakich to zboczeńców bronił.

ocenił(a) film na 4
zweistein

Marnujesz mój czas....cenny czas .....
Synu....
Nie potrafisz zrozumieć , że przez ostatnie 3 lata pan Sekielski I Szechter z Kosher Zeitung . Promowali muzułmanów dla których seks z dzieckiem jest czymś naturalnym ?
Czyżby pan Sekielski tego nie wiedział ? I przypadkowo nakręcił film o księżach współpracując z SB .
Bezstronny wiecznie pan Sekielski ....

hessus86

Jak konkretnie wyglądała ta "promocja muzułmanów"?

Tatusiu, jakoś nie mam wrażenia, żeby każdy muzułmanin preferował - i praktykował - seks z dziećmi. Jeśli twierdzisz, że Siekielski proponował brak reakcji polskich organów państwa w przypadkach stwierdzonej pedofilii u muzułmanów - zacytuj faceta, tak będzie chyba uczciwiej. I może jeszcze jakieś dowody, ze Siekielski był współpracownikiem SB, ok?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
hessus86

Nie obrażając rolników, Ty jesteś od pługa oderwany. Płytki jak Bałtyk. Screeny z Twojego bełkotu robią już małą furorę na pewnym forum. :D

ocenił(a) film na 9
zweistein

Nie da się ukryć, że użytkownik hessus86 zaorał Pana :))) Intelektualnie zmasakrował porażającą mocą swoich argumentów i głęboką znajomością religioznawstwa :-)) Na pocieszenie powiem Panu, że również padłem z ręki tego greckiego herosa.

ocenił(a) film na 8
hessus86

I zablokujesz mu płytę główną bo śmierdzi jak stare gówno? XDDDD

ocenił(a) film na 4
WTTW_FILM

Coś w tym stylu.

ocenił(a) film na 8
hessus86

Tiger Bonzo? To ty?

ocenił(a) film na 4
WTTW_FILM

skąd wiesz ?

ocenił(a) film na 8
hessus86

Zgaduję po komentarzach.

ocenił(a) film na 4
skalp_el

Jejku cham na filweb. Standard. Wszystko przez wychowanie , wyrazy współczucia.

ocenił(a) film na 9
hessus86

"Nie potrafisz zrozumieć , że przez ostatnie 3 lata pan Sekielski I Szechter z Kosher Zeitung . Promowali muzułmanów dla których seks z dzieckiem jest czymś naturalnym ?"

Pod tym względem muzumanie są tak samo porąbani jak chrześcijanie. Jednym i drugim religia dziwnie się kojarzy z grzebaniem w majtkach innym ludziom. W Starym Testamencie też znajdziesz ciekawostki o pozostawianiu "dla siebie" dziewczynek którym właśnie wymordowało się całą rodzinę. Że nie wspomnę o wersach nakazujących rzucenie swojej żony i córki w tłum który miał je gwałcić. Czy przemiły wątek o tym jak to pewien dowódca obiecuje bogu złożyć w ofierze pierwsze stworzenie które wyjdzie z domu go przywitać po wygranej bitwie. I... uwaga spoiler... wychodzi jego córka, którą morduje i składa w ofierze ku akceptacji i radości boga.

"Czyżby pan Sekielski tego nie wiedział ? I przypadkowo nakręcił film o księżach współpracując z SB."

Współpracowali z SB właśnie dlatego że byli pedofilami a nie odwrotnie. Najpierw ich złapano na macaniu dzieci i dopiero potem zmuszono do współpracy w zamian za milczenie. To ma w jakiś sposób usprawiedliwiać kościół niby ?

"Bezstronny wiecznie pan Sekielski ...."

A czemu ma być bezstronny ? Ty jesteś ?
Niby jak można być bezstronnym kiedy mowa o molestowaniu dzieci ?

ocenił(a) film na 4
Highlander_km

Krótko i na temat . Przekonałeś mnie . Pozdrawiam . Ps nie jestem za PiS ale znając pana S. To film nakręcony pod wybory. W życiu praktycznie nie ma przypadku.

użytkownik usunięty
jacksonek

W 70% społeczeństw na świecie wiek 12-13 u dziewcząt jest uznawany za granice wejścia w wiek dorosły. Pewnie Jagiełło też jest dla ciebie pedofilem, bo się hajtał z Jadwiga jak miala tyle lat. Jeszcze 100 lat temu również było tak na ziemiach Polski i całej Europie. Kobiety żyły średnio 30 lat i musiały mieć czas urodzić i odchować. Religie dostosowały się jedynie do dlugosci zycia ludzi. Praktycznie dopiero od 1946 roku granica pełnoletności została przesunięta na 18 lat.

Jeżeli 12-13 latka jest dla ciebie dzieckiem to pewnie sam nadal też nim jesteś.

ocenił(a) film na 8

Bez przesady, średnia życia kobiet 100 lat temu wynosiła 30 lat? Gdzieś ty to wyczytał XD Fakt faktem że kiedyś średnia życia była zdecydowanie niższa od dzisiejszej ale to w średniowieczu a nie w 1900+ roku XD

"Jeżeli 12-13 latka jest dla ciebie dzieckiem to pewnie sam nadal też nim jesteś." 12-13 latek to dziecko, nie zaprzeczysz temu.

użytkownik usunięty
WTTW_FILM

Thomson Prentice: Health, history and hard choices: Funding dilemmas in a fast -
Global Health Histories. University of Indiana, August 2006 s. 7
" In 1900, global average lifespan was just 31
Years"

Większość światowych religii powstała w starożytności lub średniowieczu, kiedy średnia długość życia mężczyzny dla obszaru śródziemnomorskiego wynosiła 30, a kobiety 25 lat.

Ze 100 efebów, którzy szli do służy rocznikowo w wieku 17-18 lat, 30-tki dożywała połowa(50), a z tej grupy 40-tki też połowa(25). 60-lat dożywało średnio poniżej 10. Z kolei kobiety wychodziły za mąż w wieku 12-14 lat po to, by do 17 roku życia być po dwóch porodach, a w wieku 20 nie mieć już połowy zębów. Babcie wbrew socjologicznej tzw "teorii Babci" nie odchowywały w tamtych czasach wnucząt. Był to czas gdy przysięga: "I nie opuszczę cię aż do śmierci" miała literalne znaczenie.

Dzieciństwo trwa do momentu wejścia w wiek młodzieńczy(12-13), czyli okres osiągnięcia dojrzałości połciowej i rozwijania drugorzędnych cech płciowych (piersi, zarost, mutacja, biodra etc). To że od 100 lat w części krajów podwyższa się pułap wieku zawarcia małżeństwa, a pośrednio pełnoletniości, jest jedynie kwestią umowy społecznej, a nie obiektywnych czynników biologicznych.

W wieku 12 lat nie byłam z pewnością dzieckiem, ale całkiem możliwe, że Ty nim byłeś.

ocenił(a) film na 8

Jeśli dzieciństwo interpretujesz tylko jako dojrzałość płciową to gratuluję. 12 letni ty byłbyś w stanie żyć całkowicie samodzielnie? Psychika też jest liczona do okresu dojrzałości, przez to optymalnym jest ustalone umownie 18 lat, wiadomo nie każdy ale jak już sam powołujesz się na statystykę to statystycznie większość.

Dodajmy że na średnią życia wpływa wszystko, zgony z powodu chorób, warunki życia (w 1900 były gorsze dla niektórych niż w średniowieczu), umieralność noworodków (oj wtedy była wysoka), zgodny podczas wojen. Nie chodzi tutaj o to że żyli max 30 lat. Wielu dożywało bardzo sędziwego wieku. W tej statystyce nie liczy się tylko zgonów śmiercią naturalną.

użytkownik usunięty
WTTW_FILM

Odchodzisz od tematu(religia, a wiek) i stosujesz subiektywizm, a do tego argumentację emocjonalna - co jest typowe dla dzieci - więc bez urazy, ale nie chce mi sie z toba dyskutowac bo to strata czasu.

ocenił(a) film na 8

Bo podałem argumenty które są faktami? Serio myślałeś że statystyczna średnia życia polega na zgonach naturalnych? Argumentuję emocjonalnie? Niby gdzie?

Chcesz wrócić do religii? Świetnie. Zgodzę się z tobą co do tego że w większości religii związki dorosłych mężczyzn z dziewczynkami (tzn dziećmi) są/były normalne. Aczkolwiek, zmienia się to wraz z rozwojem grup które wyznają daną religię. Nie można przytaczać czegoś co w średniowieczu w chrześcijaństwie było normalne do sytuacji aktualnej bo to przepaść kilku wieków rozwoju ludzi. Dodam że w średniowieczu w europie takie małżeństwa były spowodowane głównie interesami, np. twój przykład z Jadwigą.

Islam i małżeństwa z dziećmi? Tak, w krajach afryki dalej to praktykują, w krajach na bliskim wschodzie jest podobnie, w sumie wszędzie gdzie Islam jest dominującą religią takie małżeństwa występują. Jak można przeczytać:

"Salih stwierdził, że małżeństwo nieletnich jest aprobowane przez islam i ma wiele zalet. Jedną z nich jest możliwość wydania na świat licznego potomstwa. Sudańskie prawo od 1991r. zezwala na małżeństwa dziewcząt od 10 roku życia."

Twierdzisz że Religie dostosowały się do długości życia ludzi, brednie. Zasady po porostu uległy zmianie wraz z rozwojem myślenia i warunków życia. Mogę to rozwinąć.

Temat jednak w tym wątku rozchodzi się o co innego, autor tematu stawia za argument przeciw dokumentowi że o związki nieletnich z dorosłymi w islamie nikt się nie pruje a tutaj szambo się na księży wylewa.

Ciekawe czy ma on świadomość że te małżeństwa to dogadane sprawy między rodzinami, mają one na celu szerzenie Islamu (wcześniej w cytowanej wypowiedzi: "Jedną z nich jest możliwość wydania na świat licznego potomstwa.") jak i interesy (oczywiście nie uważam ich za moralne ale cóż jaka religia takie zasady) a molestowanie i gwałty na takich zadupiach gdzie prawo tych małżeństw występuje są karane bardzo brutalnie albo poprzez prawo albo poprzez samosądy.

ocenił(a) film na 1
hessus86

Każdy ksiądz podobno miał zakładaną teczkę przez SB, czyli policję de facto dzisiaj.