PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=830631}
7,9 84 tys. ocen
7,9 10 1 83751
7,2 32 krytyków
Tylko nie mów nikomu
powrót do forum filmu Tylko nie mów nikomu

Bardzo zirytowała mnie pani psycholog, która, moim zdaniem, łagodzi swoją wypowiedzią ohydę postępowania molestujących księdzy. W sumie, jeśli to zwyczajne działanie "zastępcze", to można go w takim razie oczekiwać od wszystkich żyjących w celibacie. Czy rzeczywiście?

ocenił(a) film na 9
Viola__filmweb

Też mnie to poruszyło. Nie jest normą, że dorosły mężczyzna ma pociąg seksualny do dziecka. Ochrona dzieci to raczej atawizm. "Normalny" - gwałci zakonnice, gospodynie z plebanii albo fanatyczne katoliczki. Ewentualnie korzysta z usług pań do towarzystwa.

Agatonik

Ja nie mam żadnego pociągu seksualnego do dzieci ale podobają mi się dzieciaki i tyle w temacie.

ocenił(a) film na 9
Viola__filmweb

Nie wydaje mi się aby intencją Pani psycholog było łagodzenie swoją wypowiedzią ohydy postępowania molestujących księży ani sugestia, że wszyscy którzy dopuścili się czynów pedofilskich podejmowali działanie "zastępcze". W mojej ocenie chciała zwrócić uwagę, że problem nie jest jedynie personalny ale i systemowy, związany z chorą sytuacją jaką jest życie w celibacie.

Utożsamianie czynów pedofilnych jedynie z osobami które mają wrodzone inklinacje bywa błędne również w oderwaniu od Kościoła i powoduje, że np. część kobiet nie wierzy gdy ich dzieci skarżą się do nich, że ich ojciec, wujek itd. je molestuje. Taka kobieta myśli sobie, że skoro mąż z nią współżyje to znaczy że nie może być pedofilem gdyż dla pedofila z definicji głównym lub wyłącznym sposobem osiągania satysfakcji seksualnej jest kontakt z dziećmi. Należy pamiętać, że pedofilia jako pociąg nie jest karalna. Przestępstwem są czyny pedofilne a tych mogą się dopuszczać nie tylko pedofile ale i ludzie z pozoru normalni tj. generalnie zorientowani na osoby dorosłe lecz okazjonalnie, czasem z nudów, z głupoty, bądź z poczucia bezkarności, dopuszczają się przestępstw na dzieciach.

ocenił(a) film na 8
MichCorleone

Oboje zakładacie, że życie w celibacie jest niemożliwe. Ja uważam, że być może jest trudne, ale jak najbardziej możliwe. I wcale nie implikuje rzucania się na dzieci, czy na jakieś inne żywe stworzenie bez jego zgody.

ocenił(a) film na 9
Viola__filmweb

Skoro celibat funkcjonuje w Kościele od kilkuset lat to raczej trudno wyciągać wniosek czy założenie, że życie w celibacie nie jest możliwe.
Pojedynczy człowiek potrafi zaadoptować się do warunków dużo bardziej szkodliwych dla zdrowia większości ludzi, sprzecznych z naturą itd. niż życie w celibacie.

ocenił(a) film na 6
Viola__filmweb

https://www.youtube.com/watch?v=m2wiN6goWMg

ocenił(a) film na 8
AutorAutor

Ale, że co? Może i jest coś w tym, że pedofile wybierają ten stan/zawód, w przeświadczeniu, że będą bezkarni. Jednak jaka "filtracja zboczeństwa" ma mieć miejsce w sytuacji, gdy na roku w seminarium jest tylko jedna osoba?
Natomiast część wypowiedzi dotycząca męża Emila bardzo słaba. Atak na pedofilów w kościele to nie atak na kościół. To raczej działanie dla dobra kościoła, działanie na jego rzecz.