Czy mi się wydawało, czy też w pewnym momencie widziałem Boże Narodzenie!! Choinkę , prezenty i dookoła roześmianych muzułmanów !!! Czy w Iranie obchodzi się amerykańskie Christmas??
Sam sobie na te pytanie odpowiedz - wiesz w ogóle cokolwiek o religii muzułmańskiej? Oni nie uznają Jezusa jako Syna Bożego, więc dlaczego mieliby świętować jego narodzenie?
Chodzi mi o scenę w tym filmie. Tam było tak jak napisałem. A o islamie wiem sporo(nie ma czegoś takiego jak religia muzułmańska)
Jeszcze nie widziałam filmu, ale w książce było, że obchodzili raz boże Narodzenie ze wzgledu głównie na Mahtab. Poza tym muzułmanie może i nie uznaja Jezusa jako syna Bozego, ale w ogóle to go uznają. Poza tym w Koranie znajduje się fragment o narodzeniu Chrystusa. Co prawda jest on zupełnie inny niż w PŚ ale dla muzułamanów (chyba, nie jestem znawcą obcych religii) nie byłoby grzechem obchodzenie świat narodzenia Jezusa. Myślę, że jak zawsze gdy chodzi o ekranizacje książki trzeba ja przeczytać żeby zrozumieć film. Mam nadzieję, że choć odrobinę odpowiedziałam na Twoje pytanie. Tak, w filmie mogła być taka scena. Bardzo polecam przeczytanie ksiażki.
Mi się kojarzy ,że oni uznają Jezusa za proroka, ale to Mahomet był tym "prawdziwym".
Muzułmanin, to określenie WYZNAWCY ISLAMU, więc islam=religia muzułmańska. Jeśli główna bohaterka jest katoliczką, to urządzili sobie Boże Narodzenie. Ale Twoje pytanie odnośnie tego, czy w Iranie obchodzi się "amerykańskie Christmas" jest śmieszne. Gdybyś faktycznie cokolwiek na ten temat wiedział, to byś go nie zadał.
Sama jesteś śmieszna. Wiem doskonale że się tych świąt nie obchodzi. Ale chyba autorzy tego filmu o tym nie wiedzą i stąd moje pytanie. Dziwiło mnie tylko że mąż pozwolił na urządzenie chrześcijanskiego święta w swoim kraju. Wiadomo że to nie Turcja czy Albania i wobec mniejszości religijnych panuje nieco "odmienny" stosunek. Przecież ich rodzina była zdominowana przez męża i jego krewnych a tu nagle..... Boże Narodzenie Elcia3 już odpowiedziała na moje pytanie więc twój wpis nic nie wnosi.
Pytanie a amerykańskie Xmas jest śmieszne????z jakiego powodu?
Muzułmanie nie wierzą w Naszego Boga, wierzą w swojego proroka Allaha i nie obchodzą Świąt Bożego Narodzenia wśród swoich wyznawców.
A co do filmu- Mąż Betty urządził Święta , żeby pokazać się córce jako dobry tatuś. Zabrnę dalej i powiem, że gdyby ona zostawiła córkę pod jego opieką i sama uciekła, tatuś szybko 'przechrzściłby' córkę na Islam i sprzedał za bydło jakiemuś Bogaczowi-ruchaczowi