PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104633}

Tylko razem z córką

Not without my daughter
1991
7,2 3,4 tys. ocen
7,2 10 1 3408
6,3 3 krytyków
Tylko razem z córką
powrót do forum filmu Tylko razem z córką

Oglądając ten film zdziwiło mnie to że pokazuje muzułmanów i islam w totalnie złym świetle.Sprawdziłem po obejrzeniu jakiej jest produkcji bo miałem pewne podejrzenia i się sprawdziły, oczywiście USA. Mało się znam na muzułmanach i islamie ale wiem że świat nie jest czarno biały, jest multum odcieni szarości i Ameryka też nie jest ideałem. Moim zdaniem jak jakaś kobieta zdecyduje się wziąć ślub z cudzoziemcem, szczególnie odmiennym kulturowo, i nie zainteresuje się poważnie jakie mogą być z tego konsekwencje w związku i spotka ją nieszczęście to sama jest sobie winna, okazuje się że głupota jednak boli. Co kraj to obyczaje, muzułmanie wychowują się w innej kulturze niż katolicy, to co jest dla nas u nich dajmy na to niezrozumiałe to nie powinno się tego piętnować, czy robić karykaturę, nie mówię tu o skrajnościach, ale uważam że to już sprawa danego kraju. Za jedno ich podziwiam są wierni swojej religii i nie pozwalają jej ośmieszać czy obrażać, tutaj ponownie nie mówię o skrajnościach. Generalnie nie polecam tego filmu, totalnie jednostronny.

M1aro

Świat nie jest czarno-biały, ale islam niestety tak. To cholerna plaga, którą trzeba wytepić zanim ona wytępi nas...

ocenił(a) film na 7
piter12

jesli nie co czvarty to co piaty czloviek na ziemi to muzulmanin.. czarnobiale to jest ale tvoje myslenie..

ocenił(a) film na 5
iguanaon

U siebie niech robią co chcą , ale nie chcę ich kultury wokół siebie bo to już wkraczanie na mój teren.Nie chcę ich na siłę zmieniać bo to tylko pogorszy sprawę, tak jak większość z nas nie chce aby muzułmanie wpływali na nas. Żeby zaraz nie dostać etykietki nieczułego, powiem że nie podoba mi się wiele ich zwyczajów. Choćby traktowania kobiet , ślepego posłuszeństwa wobec koranu i wpisana w geny walka z niewiernymi. Ale podoba mi się ich obrona własnej wiary , dalej nie mówię o skrajnościach , a ich odmienność kulturową szanuję , znowu nie mówię o skrajnościach. Chodzi mi o to że co kraj to obyczaj, nie ma takiego w którym jest tylko zło albo dobro, kwestia mieszanki , czego jest więcej to wypływa na wierzch.Być może dla ciebie wszyscy muzułmanie i wszystkie ich zwyczaje/tradycje oraz kultura to totalna czerń i okej to twoje zdanie , ja myślę że czerń jest na wierzchu ale jest też domieszka białego i szarego.
A to że jest ich coraz więcej nie jest uspakajające , ale azjatów też coraz więcej więc jest niefajnie. W naszych granicach powinniśmy ustawić tamy , ale na świecie generalnie jest zasada multi kulti i jest jak jest.

ocenił(a) film na 7
M1aro

tvoj teren to tvoje podvurko -tvoja ziemia.. nieviem ile jej tam masz ale niesadze by ci przez nia pszehodzily vycieczki muzulmanov.. jesli jest inaczej i ci to uviera to sa odpoviednie suzby pozadkove.. jak i nazedzia v postaci ogrodzenia czy tabliczek informujacyh o tym iz teren jest pryvatny.. ..natomiast to vszystko co poza tvoja vlasnoscia to przestrzen jesli nie pryvatna to panstvova a viec ogulnego uzytku i czy ci sie to podoba czy tez nie kazdy moze z niej v taki czy inny sposob kozystac.. ..mi tez sie viele ceh u polakov niepodoba i co.. i mam ih povystrzelac.. nie.. nieviem czy byles czy niebyles za otvarciem granic ale tvoj zad ustalil ze beda one jeszcze bardziej otvarte anizeli byly.. a skoro tak to jak kazdy z nas mozesz vyrazic sva opinie -v tym pszypadku niehec.. ale to tylko tyle albo az tyle.. a zycie toczy sie dalej.. ludzi coraz viecej a viec i muzulmanov coraz viecej.. a ze jest ih ponad miliard to i 'zalevaja' sviat.. polakov v svej liczebnosci jest garstka v porovnaniu do muzulmanov a mozna ih spotkac vszedzie ze sva nieodzovna kultura znana hyba na calym sviecie - tak v tym pozytyvnym jak i negatyvnym tego slova znaczeniu.. taki juz urok globalizacji.. rada.. jesli zapukaja do tvyh dzvi to navet niemusisz ih otvierac -dokladnie na tej samej zasadzie co zielonosviadkovcom czy ksiedzu po koledzie ;)

ocenił(a) film na 5
iguanaon

Racja:) , z tymże że mówiąc "mój ogródek" miałem na myśli całą Polskę.
Nie strzelaj do rodaków bo będzie jeszcze więcej muzułmanów niż Polaków:).

ocenił(a) film na 7
M1aro

polske juz davno rozsprzedali polacy.. zostala ziemia a i jej coraz mniej v pl rekah..
ze vzgledu na konsekvencje strzelac niebede.. ..dzis trzeba byc obojetnym ;)

ocenił(a) film na 5
iguanaon

W Polsce życie dla Polaków jest drogie , ale już dla innych silnych Państw i ich mieszkańców wcale nie, a wręcz tanizna.Dlatego kupują u nas ziemie czemu nie?, skoro za półdarmo.
Obojętność włącza się automatycznie ze względu na to jak jest, ale to nie pomaga.
Podobnie kiedyś myślałem o pesymizmie, jeśli do każdej sytuacji będę rysował czarne scenariusze to przynajmniej się nie zawiodę, a może nawet uda się dobry scenariusz. Ale przy takim myśleniu zabija się całą radość z życia., a nie o to chodzi :).

ocenił(a) film na 7
M1aro

drogie.. toz przeciez v uni jestesmy to i ceny unijne mamy ..obojetnosc to efekt bezradnosci i niemocy bo im viecej viesz i rozumiesz tym bardziej musisz byc na to obojetny.. mozesz przejsc obok tego obojetnie -egoistycznie zadbac o sve zycie i jego przezycie.. mozesz tez zyc v niesviadomosci -zbavienne zycie v nieviedzy ..badz tez zostac meczennikiem
scenariusze to mozlivosci.. zavsze sa jakies.. pszevidyvanie ruznyh variantov pozvala 'przygotovac' sie na to co bedzie a raczej byc moze.. zycie to gra a jej strategia przetrvania jest podejmovanie decyzji.. latviej podjac jakas przevidujac jej konsekvencje.. ale czy latviej oznacza lepiej.. kto co lubi

piter12

Zgadam się a nawet uważam, że islam nie jest nawet czarno-biały a tylko ma odcienie szarości....Szczególnie dotyczy to kwestii traktowania kobiet i innych religii...cholerna plaga na ziemi !

piter12

niedziela,01 wrzesnia 2013.
Własnie oglądam na EUROPA....cholerna, cholerna plaga. Horrror.
Co za prymitywna dzicz.

ocenił(a) film na 5
piter12

Powiem tak , niech robią u siebie jak chcą, wiele rzeczy mnie u nich mierzi, ale to nie mój "ogródek".
Ale nie chcę ich kultury w Europie , ani tym bardziej w Polsce bo to jest nasz "ogródek".

M1aro

Zanim zarzucisz filmowi tendencyjność, wiedz, że jest to prawdziwa historia, prawdziwej kobiety o imieniu Betty. Ona opisała to, co przeżyła. Ten film to zapis jej wspomnień

ocenił(a) film na 5
IdaSierpniowa

Okej , tego nie wiedziałem bądź nie pamiętałem, więc wycofuję się z tezy że film jest jednostronny ze względu na produkcję w USA.