Można będzie obejrzeć w sobotę 7 marca, o godz. 19:40 w TVP Historia.
30.03.2015 miała miejsce następna emisja, a oceniać wciąż nie można ;/
W planach jest kolejna emisja: czwartek, 9 kwietnia, godz.: 16:50, TVP Historia.
---------------------
Co do samego dokumentu, to stoi on na dość niskim poziomie. Mało faktów, a sporo zgadywanek nie popartych niczym konkretnym. Zamiast szukania i przedstawiania faktów zabawa w fantastykę. Raczej materiał na nierzetelny spot marketingowy Kalisza, a nie dokument historyczny :)
Dzisiaj obejrzałem powtórkę.
Trudno doszukiwać się faktów gdy ich po prostu nie znamy.
Co wiemy na 100% o Mieszku ? Na dobrą sprawę tylko to, że istniał :)
No jeszcze można przyjąć, że nie obce mu były wojskowe arkana.
I finito.
Chrzest ? Przyjmujemy, że tak (a ktoś da sobie rękę uciąć, że to na pewno nie Bolesław dopiero się ochrzcił) ?
A gdzie i kiedy ?
Dagome Iudex, podobno pisany dużo później po 966 roku, a niech mnie ktoś poprawi, ale czy ten dokument
dokładnie precyzuje fakt chrztu czy tylko stosunki z Rzymem.
I tak dalej, i tak dalej.
Po części się zgadzam. "Ukryte gniazdo dynastii" nie rzuca na kolana. Parę przypuszczeń.
Chyba za mało materiału na film dokumentalny.
Ogólnie teza forująca Kalisz (mocno naciągana). Ja sam już stawiałbym na rodowód skandynawski ;)
Plusem, że nadszarpnięto mit Gniezna (nie żebym coś miał do tego miasta), ale zawsze
odnosiłem wrażenie, że Gniezno (pierwsza stolica itd...) w późniejszych wiekach było nadmiernie
kultywowane przez "Kraków" i "Warszawę" w celu zdyskredytowania Poznania (faktycznej stolicy w czasach
pierwszych królów).
Żeby nie było, poprzednia produkcja pana Cozaca "Miasto zatopionych bogów", naprawdę mi się
podobała.
I jeszcze ta zamiana lektora. Macieja Gudowskiego zastąpił Henryk Talar. Słabiej.
Moja ocena 6/10
Trochę gorzej, ale mimo to z niecierpliwością czekam na dalszy ciąg cyklu.
P.S.
W opisie jest błąd. Nie zauważyłem by w filmie występowała prof. Hanna Koćka-Krenz.
"Trudno doszukiwać się faktów gdy ich po prostu nie znamy."
Właśnie o to mi chodzi. Po co tworzyć film rzekomo dokumentalny o historii skoro ma się do zaoferowania jedynie przypuszczenia i to jeszcze takie dość skąpo uargumentowane przez co narracja wydaje się dość chaotyczna :)
Co do pytań to kiedyś trochę się tym bardziej interesowałem i wiele nie pamiętam, ale pewnie sobie coś tam "wygooglasz" :)
"Plusem, że nadszarpnięto mit Gniezna (nie żebym coś miał do tego miasta), ale zawsze
odnosiłem wrażenie, że Gniezno (pierwsza stolica itd...) w późniejszych wiekach było nadmiernie
kultywowane przez "Kraków" i "Warszawę" w celu zdyskredytowania Poznania (faktycznej stolicy w czasach
pierwszych królów)."
Ten film nie dot. tematu stołeczności i nie nadszarpuje "mitu" Gniezna(bo poza pobożnymi życzeniami prof. Koćki-Krenz i niektórych Poznaniaków nic nie przemawia za tzw. "stołecznością" Poznania). Ten film dotyczył natomiast przypuszczeń co do rodowodu Piastów i liczyłem właśnie, że się czegoś dowiem w tym temacie bardziej konkretnego. Niestety wciąż nic wiadomo, ale skoro jest nadzieja na uchylenie rąbka tajemnicy po testach genetycznych to liczę, że się czegoś dowiemy ciekawego. Hipoteza skandynawska pobudza wyobraźnie, ale migracja Słowian morawskich też jest jakąś opcją :) Skoro w duchu filmu bawimy się w zgadywanki to obstawiam opcję najprostszą i pewnie najbardziej prawdopodobną, czyli protoplastą państwa Piastów był rodowity Słowianin z rejonu Wielkopolski(jakiś władca jednego z grodów, który podporządkował sobie pozostałe grody dając początek Państwa Gnieźnieńskiego i późniejszej Polsce). To też chyba taka najbardziej "patriotyczna" opcja bez "obcych" na tronie ;-)
Zdaje się, że w filmie była informacja iż film powstał w ramach większego cyklu o początkach państwa, ale nie ma niczego w "powiązane". Ktoś zna jakieś tytuły?
Cykl nazywa się „Tajemnice początków Polski”, a części jakie udało mi się wyśledzić to: "Trzcinica – karpacka Troja", "Miasto zatopionych bogów", "Wyspa władców" no i oczywiście "Ukryte gniazdo dynastii"