5,7 4,6 tys. ocen
5,7 10 1 4578
6,4 12 krytyków
Under the Shadow
powrót do forum filmu Under the Shadow

Patrząc na wypowiedzi pt.: "Jeden z najlepszych filmów 2016r." i "Najgorszy z 2016r.", ja bym uplasowała go gdzieś pomiędzy. Na pewno sporym plusem jest innowacyjność tego filmu- wykorzystanie wierzeń z kultury islamu; możemy w końcu odetchnąć od typowych amerykańskich duszków czy nawet tych starosłowiańskich. Innym, szczególnym atutem jest miejsce akcji-Iran, który z naszego punktu widzenia jest obcym krajem, nie tyle w sensie geograficznym, a bardziej kulturowym. Dzięki temu film ukazuje nam życie ludzi, którzy żyją w kompletni innej rzeczywistości, rządzeni całkowicie innymi zasadami. Niestety poza unikatowością i walorem obyczajowym nie znajdziemy w tym filmie wielu momentów grozy. Owe duchy (dżiny), które nawiedzają Shideh i Dorsę nie wywołały u mnie należytego strachu i niepokoju. Bardziej w tym filmie dostrzegłam dramat tej rodziny rozdzielonej przez wojnę, konflikty między żoną a mężem, a także między matką a córką, aniżeli właśnie horror. Stąd moja opinia- oceniam go pod kątem horroru, gdyby zaznaczono, że jest to także dramat obyczajowy inaczej rozpatrywałabym ów film. Aczkolwiek nie mogę powiedzieć, że nie polecam, po prostu nie nastawiajcie się na mrożący w żyłach horror.