Bajki o potworach to dla mnie przesada i z dzieckiem na pewno nie wybrałabym się do kina.
Dziecko i potwory- straszaki... KOSZMAR!!!!!
Na podstawie własnego doświadczenia muszę powiedzieć, że dziecko na potwory nie musi reagować tak źle, jak mogłoby się wydawać.
Sama jako mała dziewczynka uwielbiałam "Potwory i spółka" i oglądałam to wręcz namiętnie. Polubiłam straszaków i nawet żałowałam, że żaden nie chce wyjść z mojej szafy. :D
Słuchajcie.... mi chodzi o to, że jak może być pozytywne to, co straszy? Ale rozumiem jeśli Wam ta bajka podoba się, bo każdy lubi co innego. ;P A dzieciom polecam Minionki ;D
ja sie muszę zgodzić z amatis. miałam 9 lat jak oglądałam potwory i spółka i uwielbialam tą bajkę ! własnie ona pokazała pozytywna strone mocy potworow, ze wcale nie musza byc takie złe :p
Obie animacje są bardzo fajne, dlatego polecam obejrzeć obie.
Co do straszydeł w bajkach, to nie znam takiej, w której nie byłoby czegoś przerażającego. Wiedźma chcąca zjeść dzieci w "Jasiu i Małgosi", to samo straszny wilk w "Czerwonym Kapturku", Buka w "Muminkach", złe ogry w "Gumisiach", szkielety na drzewach w "Madagaskarze", modrobicie i straszni kosmici w "Dragonballach"... i można tak wymieniać. A wszystko są to produkcje dla dzieci młodszych i starszych :)
jeżeli uważasz że minionki są odpowiedniejsze to się zastanów, z nich nie będą miały zbyt dobrego przykładu - to jakby stawiać Sida z EL jako autorytet.
A nie pomyślałaś, że może specjalnie potwory są bohaterami filmu, żeby dzieci mogły zobaczyć, że nie trzeba bać się potworów, bo one boją się ich bardziej? Poza tym wyłapałem wiele świetnych przesłań płynących z tej bajki.
Masz rację, co więcej-mślę, że to wszystko sprawka szatana. Lepiej dziecku przybliżyć starotestamentowe historie.
Dziecko jestes młodsza ode mnie ...wiec daruj sobie marną prowokacje.
Akurat ta czesc pixarowi nie wyszła bo wygląda to jak przyjaciele z collegu. Ale dokładnie sama wiesz jakie arcydzieło powstało w 2001.
Wiec w porównaniu z szajsem który sie teraz namietnie produkuje uszanuj to dzieło.
I dalej mówie to z życzliwością..."stul ten swój krzykliwy dziób"