Moim zdaniem całkiem niezły. Brzmi podobnie do jedynki, a przy tym są oba elementy z tytułu oryginalnego (potwory i "university") zachowane. Całkiem zmyślnie. :P
'Potwory i szkółka' to dobra nazwa, według mnie 'Uniwersytet potworny' to strzał w stopę - brzmi to beznadziejnie i jeżeli chodzi o poprzednią część, to niewiele ma wspólnego, mało się z nią kojarzy.
'Potwory i szkółka' brzmią może dziecinniej, ale dużo lepiej, heh.
Wreszcie wszyscy narzekacze na głupie tłumaczenia będą zadowoleni. Mamy dosłowny tytuł!
Co z tego że "Potwory i szkółka" brzmi znakomicie i każdy by wiedział czego jest to prequel. Ale rozumiem tłumaczy, mają już chyba dość złośliwości filmowych poliglotów.
W zasadzie to już chyba "Potworny Uniwersytet" brzmiałoby lepiej... Niż ten nieszczęsny "Uniwersytet Potworny".
Nazwa jest bardzo dobra. Potwory i spółka to nazwa firmy podobnie mamy tutaj. "Potworny Uniwersytet" byłoby niepoprawne gramatycznie, ponieważ w języku polskim na początku mamy rodzaj instytucji a potem jego nazwę własną, np. "Uniwersytet Jagielloński", a nie "Jagielloński Uniwersytet".
Ta, domyślam się, że dlatego "Potworny" jest po "Uniwersytecie", ale akurat w wypadku przymiotników pospolitych taki porządek brzmi wyjątkowo sztucznie. To może lepiej "Uniwersytet Potworów"? Albo (zaszalejmy!) "Uniwersytet Potwornicki". :P
Zresztą - tak, czy inaczej - nie brzmi to jak prequel "Potworów i spółki".
Fakt, można było "potworny" zastąpić trochę inną formą (chociażby właśnie "potworów" - jest to dosłowne tłumaczenie "monsters"), ale taki tytuł jaki mamy nie jest zły. Nazwa jest dobra, nawiązuje w jakiś sposób do Potworów i Spółki i cieszmy się, że dali taki tytuł, bo mogli wymyślić coś w stylu "Potwory i spółka: Genesis" :D
Żaden wkręt. Jeszcze dzisiaj (styczeń 2013) słyszałem przed "Ralphem Demolką" w zapowiedzi, że tytuł będzie brzmieć "Potwory i szkółka". No, chyba, że zrobili ten trailer wieki temu - nim zdecydowali się na "Uniwersytet Potworny" widniejący na plakatach - ale w takim razie po co puszczają go w starej wersji przed "Ralphem"?
No właśnie to dziwne, bo byłem DZISIAJ w kinie na "Ralphie Demolce" i przed nim były zapowiedzi TEGO filmu ale pod tytułem "Potwory i szkółka". Więc się zdziwiłem, bo już niby z tej wersji dawno zrezygnowali...