PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547000}

Uniwersytet Potworny

Monsters University
2013
7,1 110 tys. ocen
7,1 10 1 110277
6,6 40 krytyków
Uniwersytet Potworny
powrót do forum filmu Uniwersytet Potworny

Uniwersytet Potworny czy Potwory i spółka?
Według mnie Potwory...

zielen1

Mnie się bardzie UP podobał :) Ale oba są na podobnym poziomie.

użytkownik usunięty
zielen1

Uniwersytet potworny

moim zdaniem również :) po obejrzeniu Uniwersytetu w kinie, kilka dni później obejrzałam z córką Potwory i Spółka i momentami moje dziecko się lekko nudziło.

zielen1

Czekałam 12 lat (teraz mam 18). Nie mam teraz pojęcia który lepszy, ale Uniwersytet rodzi miłe wspomnienia związane z dzieciństwem. Oglądałam Potwory i Spółkę kilkanaście razy była to jedna z moich ulubionych bajek.

ocenił(a) film na 8
ioangfly

"Nie mam teraz pojęcia który lepszy, ale Uniwersytet rodzi miłe wspomnienia związane z dzieciństwem." hehe, dobrze cię rozumiem ;)

zielen1

Obydwa filmy są świetne ale lepsze jest PiS

BIOLLANTE

Zapomniałem jeszcze dodać że też chciałem zrobić taki temat ale mnie wyprzedziłeś.

ocenił(a) film na 8
BIOLLANTE

Jestem dziewczyną, ale spoko:)

ocenił(a) film na 8
BIOLLANTE

Masz rację z tym, że lepsze są "Potwory i spółka" ale ten skrót, który napisałeś niesie odczucie wymiotne i źle się kojarzy :)

ocenił(a) film na 10
zielen1

Mnie bardziej podobał się Uniwersytet. Ale oba filmy są genialne. Potwory i Spółka były moim ukochanym filmem w dzieciństwie, potrafiłam to oglądać codziennie, do znudzenia;-)
Do BIOLLANTE: To tak głupio zabrzmiało - PiS xD (mnie dopiero po chwili przyszło do głowy że chodzi o Potwory, a nie o partię:)

ocenił(a) film na 8
zielen1

Nie wiem, który lepszy, bo obydwa są dobre w swojej klasie. PiS (co za skrót :D) jest chyba bardziej dla dzieci, UP- dla dojrzalszych widzów. Uwielbiam obydwie części.

ocenił(a) film na 6
Azzurro

W jakiej kolejności najlepiej oglądać?

ocenił(a) film na 10
anulka88

Potwory i Spółka zdecydowanie jako pierwsze. Chociaż Uniwersytet to prequel, to jest w nim sporo nawiązań do PiS. Jak ktoś nie oglądał PiS, to będzie miał problem ze zrozumieniem niektórych wątków, bo nie wszystko jest wyjaśnione w UP od podstaw. Zresztą w takiej kolejności je robiono, więc myślę, że PiS najpierw;-)

ocenił(a) film na 7
zielen1

Potwory i spółka- jak dla mnie świetny, Uniwersytet niestety tylko dobry... A może po prostu miałam za duże oczekiwania, całe lata po obejrzeniu części pierwszej (która była jedną z moich ulubio9nych bajek w dzieciństwie)?

ocenił(a) film na 6
zielen1

Wiadomo, że pierwsza część. Ta nowa moim zdaniem nic specjalnego typowo dla dzieci w sam raz na raz . Dziwi mnie taka wysoka ocena. 7.4 na 10 ? Przesada.

zielen1

potwory i spółka choć uniwersytet też jest super

ocenił(a) film na 6
zielen1

W jakiej kolejności oglądać bajki? Tak jak produkowane czy wg chronologii czyli na odwrót?

ocenił(a) film na 8
anulka88

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. W Uniwersytecie nie było aż tak wielu odniesień do Potworów i spółki. Chyba jedynym była praca w "tym czymś co nie pamiętam jak się nazywali".

ocenił(a) film na 10
zielen1

Nie zgodzę się.
Potwory i Spółka zdecydowanie jako pierwsze. Chociaż Uniwersytet to prequel, to jest w nim sporo nawiązań do PiS. Jak ktoś nie oglądał PiS, to będzie miał problem ze zrozumieniem niektórych wątków, bo nie wszystko jest wyjaśnione w UP od podstaw.
Np. w PiS jest dokładnie wyjaśnione, do czego jest im w ogóle potrzebny krzyk i jest pokazane co się dzieje, jak ktoś dotknie "skażonych" rzeczy. W UP są odniesienia do PiS (zdjęcie Mike'a na legitymacji, Rose z czyścicielami, itd.)

Zresztą w takiej kolejności je robiono, więc myślę, że PiS najpierw;-)

ocenił(a) film na 6
natalia30107

Tak też obejrzałam filmy, 6/10 oba :p

natalia30107

Zdecydowanie Potwory i spółka, ale szkółka też fajna.
(szkółka-uniwersytet)

zielen1

Oba filmy mają u mnie taką samą ocenę, nie wiem który wybrać ;)

zielen1

Potwory i Spółka zdecydowanie, ale Uniwersytet Potworny też mi się strasznie podobał ;)