Upadek

Der Untergang
2004
7,5 52 tys. ocen
7,5 10 1 52026
7,3 23 krytyków
Upadek
powrót do forum filmu Upadek

Przecierpięliśmy przez aliantów więcej niż przez Oś. Alianci to banda zdrajców!!!
Sojusz Aliantów był dla Polski szeregiem zdrad i wykorzystań.

1)Anglia i Francja: Obiecali bronić naszego kraju w przypadku ataku III Rzeszy. Gdy Niemcy nas napadli to ,,sojusznicy" nie kiwnęli palcem żeby nam pomóc. woleli poczekać aż Hitler podbije Polskę i się wzmocni. Potem Polacy walczyli na każdym froncie, obronili Anglię a jedyne co dostaliśmy wzamian to jakieś głupie pochwały.

2)USA: Panoszą się jak zawsze. Uważają że są głównymi bohaterami wojny, a tak naprawdę przyłączyli się gdy było już wiadomo że Hitler przegrywa. Poza tym oni podczas I Wojny światowej się zastanawiali czy nie stanąć po stronie Niemiec i Austro-Węgier. W ich roli jedyną heroiczną rzeczą był atak na plaży Omaha. Nic więcej.

Ostatnie najgorsze!!
3)ZSRR-Cholerne, czerwone, bolszewickie szczury które najpierw rozkradły nam ziemie, rozstrzelali naszych oficerów w Katyniu, a potem przyłączyli się do sojuszu tylko dlatego że musięli się bronić przed Hitlerem. Polacy pomogli im zdobyć całą wschodnią Europę z Berlinem(Polacy pierwsi tam weszli) a bolszewiki w zamian zatrzymali sobie nasze wschodnie ziemie a z nas zrobili państwo marionetkowe!

Widać że w wojnie na chwałę i czyste imię zasługuje tylko nasz Polski naród, który bronił się do końca i odważnie stawał naprzeciw śmierci. Chwała nieśmiertelnej Polsce, a reszta aliantów niech będzie potępiona!

ocenił(a) film na 10
peter5_14

Ja, zehr gut gesagt!
Gdyby nie ci alianci to teraz byś labo sławił chwałę SS w walce z internacjonalistycznym żydostwem ( gdybys zostal zakwalifikowany jako rasa panow w co wątpię, gdyż Adolf uważał Słowian za grozniejszych biż Żydów bo Słowian nie tak łatwo odróżnic od ludów germańskich), albo wogule bys sie nie narodził bo twoich przodków Adolf posłałby z dymem w przestworza.
Świat nie jest czarno-biały. Świat posiada pełną gamę szarości. Alainci popełniali grzechy, ale "kto jest bez grzechu niechpierwszy rzuci kamien". Zacznij mysleć to moooże coś zrozumiesz z tego tekstu.
Nie pozdrawiam.

grossus

Taki z ciebie zwolennik Ruskich!? To wynocha do Moskwy, zdrajco! Wcale nie zawdzięczam nic Aliantom, bo mimo że pokonali Hitlera, to nie zrobili nic żeby odwdzięczyć się Polsce. USA nie przyłączyło by się do wojny gdyby nie to ze Hitler wypowiedział im wojnę, a gdyby nie Hitlerowski atak na ZSRR to Ruscy stanęliby po stronie Osi. Więc w poczynaniach Aliantów nie było nic heroicznego. Walczyli z przymusu i wykorzystywali Polaków. Przebaczyłbym im wszystko, gdyby Polsce zostały zwrócone kresy wschodnie i zapłacone ogromne odszkodowanie za śmierć i zniszczenia. Niemców też nienawidzę, ale to nie znaczy że muszę darzyć szacunkiem Aliantów. Nie zasłużyli na to.

ocenił(a) film na 10
peter5_14

Oczywiście, że ZSRS był nowym okupantem i ciężko mówić tu o wyzwoleniu, ale przynajmniej kraj zaczął odżywać. ZSRS nie popieram, ale III Rzasza była jeszcze gorsza. Nawet nie chc mi sie komentować reszty twojego komentarza PiSiorze.

ocenił(a) film na 5
peter5_14

Oj człowieku ty uczyłeś się historii. Kto tak Cię skrzywdzil w sensie kto nauczył Cię takiej historii. Tak jak tu napisali to wszystko nie jkest takie proste, żaden sąd nie jest słuszny a żeby wydać jakikolwiek sąd trzeba mieć pojęcie trzeba sie wgłębić w historię

Kasiek_6

Dobra. Przesadziłem z tym porównaniem do Osi. Przecierpięliśmy więcej przez oś, ale to nie znaczy że Alianci nas szanowali. Nadal nie zmieniam o nich zdania. Koniec.

peter5_14

Nienawidzisz Niemców i Rosjan ? A znasz jakiegoś chociaż ? Bo ja znam i są to normalni ludzie. A co do ZSRR.
Nie tylko polski naród cierpiał przez reżim komunistyczny, myślisz, że obywatelom ZSRR żyło się jak w bajce ? (Oczywiście znajdą się wyjątki)

Seba_019

Źle mnie zrozumiałeś. Nie mówiłem o wszystkich Rosjanach i Niemcach na ziemii i od pokoleń, tylko o tych którzy wyrządzili rany naszemu krajowi (Stalin, Hitler, Himmler, Mołotow, Ribentroph, itd.). Z dzisiejszych Niemców nienawidzę tylko tych ze zw. Pruskiego co roszczą sobie prawa do naszych ziem a z Rosjan to chyba tylko Putina. Do reszty nic nie mam.

Seba_019

Odsyłam do podręczników historii, tylko tych po 1989 r.Po drugie nikt tu nie generalizuje a kolega miał na myśli przeszłość nie teraźniejszość. Następnym razem radzę czytać w skupieniu, dwa razy żeby zrozumieć tekst.

ocenił(a) film na 10
rock79

Popieram Cie peter5 14 w końcu ktoś nie bał się powiedzieć prawdy o aliantach !!!! a co do "znawców" w tym temacie to są to "znawcy" z podręczników do szkoły podstawowej lub średniej które czerpały wiadomości z poprzednich podręczników a te jeszcze z poprzednich, które to narzucili nam Rosjanie po 1945 że historia ma wyglądać tak i koniec !!! Pozdrawiam Serdecznie !!!!
P.S.
Czasami warto głębiej zanurzyć się w otchłań ;) Historii II WŚ niż tylko "Sensacje XX wieku" (w żadnym wypadku nie mam nic do Pana Wołoszańskiego!!!!)

Generalfeldmarschall

Sądzę, że więcej zawdzięczamy Armii Czerwonej niż aliantom. Wprawdzie nie była ono zbyt uprzejma i miła, no ale to w końcu oni nas wyzwolili. (Oczywiście przy okazji :) mieli po drodze.

ocenił(a) film na 9
Seba_019

tak nas wyzwolili,ze do 89 byliśmy pod ich rządami

ocenił(a) film na 10
phil_anselmo

dokładnie a gdyby nie zdrada USA w sprawie lądowania na bałkanach sił alianckich to w 89 Solidarność była by na Białorusi a nie w Polsce ale teraz możemy tylko gdybać ;)

ocenił(a) film na 10
Generalfeldmarschall

W czerwcu 1941 r. niemiecka machina wojenna ruszyła przeciwko ZSRR. Państwo Stalina przyjęło na siebie niemal cały ciężar prowadzenia walk z Wehrmachtem. Alianci rychło obiecali pomoc, jednak jak na razie ograniczała się ona do dostarczania sprzętu i zaopatrzenia wojennego, którego ilość i tak w początkowym okresie była niewystarczająca. Dlatego też coraz silniejsze stawały się naciski ze strony ZSRR o otwarcie drugiego frontu w Europie, który znacząco odciążyłby Armię Czerwoną. Stany Zjednoczone szybko podjęły ten temat, opowiadając się za otwarciem drugiego frontu już w 1943 roku we Francji. Ta propozycja była wszakże nie na rękę Brytyjczykom, którzy wciąż posiadali swoje wpływy na Bałkanach i właśnie tam zamierzali dokonać inwazji. Koncepcja ta znalazła również poparcie wśród władz polskich na uchodźstwie. Lądowanie na Bałkanach dawało bowiem szansę, że Brytyjczycy i Amerykanie dotrą do terytoriów Rzeczpospolitej jeszcze przed Armią Czerwoną, co byłoby gwarantem jej niepodległości. Dopiero po odcięciu Europy Zachodniej i Środkowej od wpływów ZSRR, ofensywa miała zostać skierowana w kierunku rdzennych ziem niemieckich. Na tą koncepcję nie mógł oczywiście przystać Stalin. Jego sprzymierzeńcem w tej kwestii okazał się prezydent Stanów Zjednoczonych, Franklin Delano Roosevelt, który upierał się za lądowaniem we Francji. Brytyjski premier, Winston Churchill, w 1942 r. miał jeszcze czas, by przekonać Roosevelta do swoich racji. Wydaje się, że właśnie w tym celu Brytyjczycy zorganizowali "próbny" desant pod Dieppe, który teoretycznie miał być ostatnim etapem przygotowań przed głównym lądowaniem aliantów w Europie. Jednak w praktyce operacja pod Dieppe miała zrealizować cel polityczny Churchilla - wykazać, że lądowanie aliantów w Europie Zachodniej jest niemożliwe. Za tą tezą przemawia wiele argumentów...http://valkiria.net/index.php?area=17&p=articles&id=4825 tu znajdziecie reszte widomości :)) miłego czytania jak ktoś ma ochote hehe

Generalfeldmarschall

Jako jedyni z aliantów straciliśmy ziemie ;( Bolszewiki zabrały nam urodzajne kresy wschodnie a dali w zamian te zachodnie to których teraz roszczą sobie prawa te cholerne bydlaki ze związku pruskiego. Mówią że przecierpięli strasznie przez wysiedlenia. A my to co!? Oni nas wysiedlali, poniżali, więzili, głodzili, mordowali, torturowali i zniszczyli prawie całą naszą kulturę. I oni mają czelność przedstawiać niemcy jako główną ofiarę wojny!? Poza tym jak chcą tego cholernego odszkodowania to niech się zgłoszą do Anglii, USA i Rosji co wpadli na pomysł zmiany polskich granic.

A ja powiem tylko że gdybym miał taką możliwość to zrobiłbym wszystko żeby przywrócić polsce granice z przed rozbiorów.

peter5_14

Masz całkowitą rację. Też chcę przywrócenia ziem Polski, tylko tych przed 1939.

ocenił(a) film na 10
lukas137

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Podzia%C5%82_administracyjny_ I_RP.png
tym granicą nie miałbym nic przeciwko.

peter5_14

Do Kasiek. Pytałeś kto mnie tak skrzywdził z historii. Chociażby rusek który w Katyniu rozstrzelał mojego pradziadka. JESZCZE JAKIEŚ DEBILNE PYTANIA!!??

ocenił(a) film na 10
peter5_14

Myślisz, że Polacy bez niczyjej pomocy pokonaliby Niemców? Zastanów się trochę...

Jessie

Oczywiście że Polacy nie daliby rady Niemcom, którzy przeważali liczebnie i zbrojnie, ale chciałem przypomnieć ludziom że alianci wcale nie byli dla nas tacy przyjaźni, jak nam każe myśleć historia. Cieszę się że pomogli nam odzyskać wolność, ale nie zapominajmy że utraciliśmy kresy wschodnie no i byliśmy w strefie wpływów ZSRR. Cóż. Ważne że jesteśmy wolni.

peter5_14

ktos sie chyba historii nie uczył:D.
Rzeczywiscie dzieki amerykanom i ich heroicznym wyczynie na omaha to teraz bysmy mowili sieg heil czy jakis tak.Coz sam zabardzo nie lubie amerykanow,bo uwazaja sie za niewiadomo kogo,tak wlasciwie sa bardzo podobni do faszystow poniewaz mosla ze wszystkoie inne kraje bede im sluzyc i iddawac im ich rope,ale coz dzieki amerykanom may komputery,mamy podruze kosmiczne i oczywiscie mamy bombe atomowa:D

Sasori

He he. Fajne przykłady ;D Miło że pojawił się ktoś kto potrafi na taki temat odpowiedzieć dobrym żartem ;) Ale niestety ;/ moja znajoma była w USA i mówi że jak gadać z nastolatkami to tylko z dziewczynami bo chłopaki myślą że jak są Amerykańcami to świat im leży u stóp ;/