Upadek

Der Untergang
2004
7,5 52 tys. ocen
7,5 10 1 52026
7,3 23 krytyków
Upadek
powrót do forum filmu Upadek

Hitler ostał przedstawiony w tym filmie jako miły, zmarnowany staruszek. Pomysł na nakręcenie tekiego filmu był dobry lecz główny bochater został źle pokazany oraz nic nie mówili o jego wielkich i bezlitosnych planach. Myśle że twórcy wiele się narazili robiąc ten film.

ocenił(a) film na 9
crochet

Zauważ,ze film nakręcili Niemcy-więc można sie było tego spodziewac,dla nich Hitler był bohaterem...Zrobili z niego ofiarę,a nie ma zapewne mowy w tym obrazie o tym ile ofiar zgineło przez niego-to był zwykły,wyrachowany morderca...

Sara_von_Krolock

1.Zobacz film potem sie wypowiadaj. 2.Jak go zobaczysz przeczytaj cos na ten temat. 3. Zrozumiesz, ze nikt z tego czlowieka ofiary nie robi!!!

użytkownik usunięty
crochet

Swiete slowa - Niemcy naja prawo uwazac Hitlera za "swojego" zreszta z relacji swiadkow wynika, ze w oststnich dniach byl on rzeczywiscie " schorowanym , biednym staruszkiem" - wszelako odpowiedzialnym za miliony ludzkich istnien!. Nie zmienia to jednak faktu , ze byl postacia historyczna i aby obiektywnie moc spojrzec ta ze postac potrzebne sa rozne punkty widzenia - Studium Tyrani Alana Bullocka czytalem dwa razy to spojrzenie juz znam - inteligentny czlowiem jest w stanie wyrobic sobie poglad i dojsc do historycznej prawdy majac odpowiednia ilosc materialow do porownan. Glupiemu i marmurowe ksiegi nie pomoga...
Na film pojde , bo che zobaczyc co niemcy splodzili wtedy bede sie wypowiadal o filnie - nie jak niektorzy na ty forum - nie widzieli a juz potepiaja.... byc moze ja tez potepie , ale po 5 listopada...
pozdrawiam
nietoperz

użytkownik usunięty
crochet

Właśnie wróciłem z kina. Po obejrzeniu filmu mogę stwierdzić że twierdzenie iż Hitlera pokazano jako miłego, zmarnowanego staruszka jest raczej nieprawdziwe. Dla mnie ten film jest dosadnym i obiektywnym ukazaniem upadku III rzeszy. Film wywarł na mnie niesamowite wrażenie, ale nie wzbudził zachwytu osobą Hitlera

użytkownik usunięty
crochet

Nie wiem czy wiesz, ale wiele rozkazów nie wydał hitler tylko anjwyżsi jego dowódcy!! Prawdopodobnie to nie on kazał założyć tak okrutne obozy. O i załważyłem że wiele osób uważa taki temat za zły i że zaden polak nie powinien iść na ten film. Trzeba iść w przyszłość i nie patrzyć że dany produkt nas troche obraża bo jest wierny histori. Ja sam w grach komputerowych lubie np podbijać polske(np w Panzer General). WIĘDZ NIE KRYTYKUJCIE FILMÓW, KSIĄŻEK, GIER KOMPUTEROWYCH ZA TO ŻE TRZEBA NP PODBIĆ POLSKE, CZY BO OPOWIADAO POSTACI KTÓRA DZIAŁĄŁA PRZECIW POLSCE!!!

ocenił(a) film na 5

Fakt, nie każdy rozkaz wydał on sam, ale jego ludzie, tacy jak Goering, Goebbels, Himmler i inni nie robili niczego wbrew jego woli i bardzo rzadko bez jego wiedzy ...
Takie działania można najszybciej przypisać Heydrich'owi, a ten został odesłany do Czech i figę miał wpływ na to co w Niemczech ...

użytkownik usunięty

Nie iwme jakiej historii ciebie uczyli ale nie jest to sama o ktorej mi mowiono. oczywiscie przedstawienie faktow historycznych to tylko subiektywne zdanie historyka badz koros kto opowiada o tym "co widzial". ale nie popadajmy w taka krancowosc jak ty, poczytaj, pogrzeb w odpowiednich ksiazkach, moze cos poza podrecznikami do historii, poczytaj o kilku opiniach na ten yemat. i nie dziw sie ze polacy tak reaguja na ten temat. to nie bylo tak dawno temu, to co przezyli nasi dziadkowie jest w ich pamieci i nazawsze tam pozostanie. dlatego na;lezy sie z tego powodu szacunek!!!!!!!!!!!!!!!

użytkownik usunięty
crochet

Adolf byl dobrym czlowiekiem i lubil Polakow!!! To stalin i komunisci chcieli wojny, Hitler zas chcial tepic przedewszystkim zydow i komune!!!

ocenił(a) film na 5

Poczytaj coś najpierw na temat Hitlera, potem się wypowiadaj!
Na liście "brudnych" narodów znajdowaliśmy się obok Rumunów, Żydów i Cyganów. Więc nie pierdziel takich bzdur człowieku, jak nie wiesz o czym mówisz ...

użytkownik usunięty

Tak się wypowiadasz jak byś byłj ego synem

użytkownik usunięty

Film według mnie jest zrobiony obiektywnie a postać fuhrera odegrana przez występującego aktora wręcz genialnie. Film wbrew zapowiedziom wcale nie wybiela Hitlera, pokazuje jedynie jego nieoficjalny, prywatny sposób bycia, nieznany siłą rzeczy z zapisów dokumentalnych. Hitler wobec najbliższego otoczenia zachowuje się zupełnie normalnie, jak człowiek. Jest kulturalnym, inteligentnym, życzliwym, wyrozumiałym człowiekiem. Normalność Hitlera zakłócają jednak wyrażane przez niego paranoiczne i obłąkańcze poglądy, których realizacja doprowadziła do największej tragedii w dziejach ludzkości.
Film został zrobiony wiernie, z dbałością o szczegóły. W jednej z pierwszych scen widzimy Hitlera ukrywającego z tyłu trzęsącą rękę. Może nie każdy wie, ale Hitler cierpiał na postępującą chorobę Parkinsona, co było jedną z największych tajemnicy III Rzeszy, skrzętnie ukrywanej przed współpracownikami i narodem (zwróćcie uwagę, iż na większości kronik filmowych Hitler ukrywa lewą rękę z tyłu lub przytrzymuje ją z przodu prawą ręką).
Film zwrócił moją uwagę na jeszcze jedną sprawę. Zawsze wydawało mi się, że fuhrer szanował własny naród. Jednakże twórcy filmu otworzyli mi oczy również na ten aspekt. Hiter gardził również własnym narodem, szczególnie pod koniec wojny oskarżając go o niepowodzenia. W filmie Hitler posuwa się nawet do stwierdzenia, iż naród niemiecki nie ma po co żyć, gdy upadnie III Rzesza dlatego on nigdy nie zgodzi się na kapitulację, która przerwała by cierpienia cywili z niemieckich miast bombardowanych przez aliantów oraz bezsensowne wycinanie w pień Wehrmachtu.
Film warty polecenia. Jeden z najlepszych filmów, które ostatnio oglądałem.

użytkownik usunięty

nic nie usprawiedliwia holokaustu i zbrodni hitlerowskich, nawet to że historia stara sie go wybielić, jako że ochronił Europę przed komunistami...

użytkownik usunięty
crochet

Poniwąz w Filmie nie przdedsatwili nie prwdy Hitler poprostu taki był

ocenił(a) film na 7
crochet

Jeśli ktoś uważa że Hitler w tym filmie jest biednym staruszkiem to chyba był na jakiejś innej projekcji!!! Jasne-pokzazali człowieka schorowanego-tylko że tak właśnie było...naszprycowany lekami, chory na Parkinsona...ja nie wiem-spodziewaliście się że będzie na hulajnodze po bunkrze jeździł?!?! Poza tym...jak można powiedzieć że postać fuhrera jest wybielona...przecież co druga kwestia jest wykrzyczana!!! z genialna mimika twarzy i modulacja głosu...widać niestrudzone dążenie i wiarę w zwycięstwo...są kwestie dotyczące wielkości Germanii, zadowolenia z tępienia narodu żydowskiego... Świetnie napisane kwestie i idealnie oddana postać... Zresztą oddanie postaci historycznych to jeden z niewielu plusów tego obrazu....

użytkownik usunięty
crochet

nastepna "Pasja", czyli wiele halasu o nic. Na tamtym filmie nie bylem na ten tez nie pojde. jak dla mnie to jest tanie szukanie sensacji i raczej wiele nie wniesie. ten film pokazuje ze hitler byl czlowiekiem a to za zbyt duze odkrycie nie uwazam.

użytkownik usunięty

Radze najpierw obejrzec film, a potem sie wypowiadac bo inaczej można sie tylko osmieszyć.

użytkownik usunięty

Pasje obejrzalem w koncu na video. w filmie jest masa brutalnosci ale nie wnosi nic nowego. upadek opowiada o hitlerze od jego "ludzkiej" strony. jest to spojrzenie z innej strony, ktore zaskoczyc moze jedynie osoby pozbawione wyobrazni. skoro byl czlowiekiem nie sadze zeby byl calkowicie wyprany z ludzkich uczuc. to jest jedynie proba interpretacji wycinka jego osobowosci. bez watpienia temat jest drazliwy i tylko to powoduje kontrowersje wokol niego. utrzymuje ze film nie wnosi nic nowego, chyba ze bralo sie hitlera za czlowieka-maszyne bezuczuciowa.