Upadek

Der Untergang
2004
7,5 52 tys. ocen
7,5 10 1 52026
7,3 23 krytyków
Upadek
powrót do forum filmu Upadek

Tak nie może być! "Upadek" przedstawia Adolfa Hitlera jako słabego, starego człowieka, którego, mimo niewinności nikt nie słuchał... Biedaczek wymordował tylko 50milionów ludzi, to przecież nic... Widziałam ten film dość dawno, ale muszę przyznać, że niektóre sceny zaległy mi w pamięci do dziś. Szczególnie szokujący obraz matki, która po samobójstwie Hitlera zamordowała wszystkie swoe dzieci, gdyż uważała, że życie bez tego wspaniałego człowieka nie będzie miało dla nich sensu... Albo ten cały Himmler - wiedzieliście, że kiedy pewnego razu wysłano go na kontrolę do obozu koncentracyjnego, którego więźniów ON SAM kazał zabijać, biedaczek zemdlał z przerażenia? Film ten bardzo mnie zszokował. Od strony technicznej nie ma mu nic do zarzucenia, co w moich oczach czyni go jeszcze bardziej irytującym...

ocenił(a) film na 10
bloody_mary

Skąd tyś wyczasła to 50 milionów ludzi wymordowanych na rozkaz Hitlera (sam żadnego z nich własnoręcznie nie zabił)(Pomnożyłaś przeż 5??)

bloody_mary

No cóż Hitler w swoich ostatnich dniach stał się takim człowiekiem. Jak poczytacie trochę wspomnień różnych osób z tego okresu to właśnie przedstawiają Go jako człowieka przegranego, który chodził zasępiony, przygarbiony, od wielu tygodni żyjacy w małych bunkrach w ukryciu jak szczur. Opisują, że jego mundur kiedyś taki elegancki, w ostatnim okresie ciągle poplamiony, Jego ciało wydawało przeraźliwy fetor, pociągający za sobę nie sprawną nogę... A kobieta (w poprzedniej opini) w filmie uśmiercjająca swoje dzieci, to Magda Goebels która wraz z dziećmi i mężem po śmierci Hitlera popełniła zbiorowe samobójstwo.