Upadek

Der Untergang
2004
7,5 52 tys. ocen
7,5 10 1 52026
7,3 23 krytyków
Upadek
powrót do forum filmu Upadek

Jak widać to po raz kolejny historię można zawsze napisać na nowo. Z filmu zrozumiałem, że Hitler był spoko typem i chciał dobrze. Szkoda, że jeszcze nie próbowali mi wmówić, że wojnę rozpoczęli Polacy, a biedni Niemcy tylko się bronili. Niestety w obecnym świecie do tego właśnie zmierzamy i nie zdziwi mnie jak za 10 lat Polacy będą przepraszać cały świat za rozpętanie wojny i za przyczynienie się do śmierci "tak wybitnego człowieka, jakim był Adolf Hitler"...

ocenił(a) film na 8
erebeuzet

p.s. a seks z zabezieczeniem to przecież także ludobójstwo....

ocenił(a) film na 9
dram

Akurat to, że chcial dobrze to prawda.. Stalin, Zedong, Pot, Lenin, Hitler.. oni wszyscy chcieli dobrze

ocenił(a) film na 8
dram

Przede wszystkim, ten film był stworzony z myślą o wyedukowanym widzu, który będzie wiedział, dlaczego doszło do wojny i czym był Holocaust. Będzie wiedział o zbrodniach nazistów, a sięgnie po Upadek, aby poznać tych ludzi od ludzkiej strony. Gdy byli przerażeni i zdesperowani.

ocenił(a) film na 9
dram

Chwila

A nie chcial dobrze?

ocenił(a) film na 7
Al_Bundy

nie, nie chciał dobrze. Ciebie fascynuje zło.

ocenił(a) film na 9
pandada

Jak to nie chcial? On do konca byl przykonany, ze to co robi bylo sluszne, dobrze chcial..

Co prawda jedyne co zrobil dobrze to wytepienie wszystkich czlonkow partii i ugrupowan komunistycznych na terenie okupowanym oraz dokopanie i wybicie milionow sowietów.

Ale chcial dobrze.

A tam fascynuje.. nie uznaje pojecia dobra i zla, fascynuje mnie sama postac Hitlera i narodowy socjalizm. Kazdy socjalizm jest zly, Hitler to zbrodniarz i powinien wisiec (jakby sie nie zastrzelil) ale to samo tyczy sie Czyngis Chana, Aleksandra Wielkiego itp. a ich sie podziwia.

Za 800 lat kazdy bedzie podziwial HItlera i nic sie na to nie poradzi. Kilkaset lat temu nikt by nie przypuszczal, ze mozna podziwiac tak okrutnego wladce jak Czyngis chan a sie to robi..

Napoleona sie podziwia chociaz to taki Hitler XIX w...

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Dlatego jako okrutny człowiek przekraczający okrucieństwo człowiecze fascynował Hitler Gombrowicza.
W tym samym duchu dodam, że mnie w szkole średniej uczono na lekcjach historii, iż polskie uwielbienie dla Józefa Piłsudskiego jest takie własnie krótkowzroczne. Dążył on do absolutnej autorytarności, stworzył ku temu całą ideologię, którą namiętnie wkładał z polskie głowy po przewrocie. Świetnym tego przykładem są śląskie pomniki Piłsudskiego. O nim nawet nie mozna było źle mówić. W obiektywnej opinii - był dyktatorem, posiłkującym się dla wzmocnienia swej władzy wojskiem. Do dziś nie wyciagnięto wobec tego w Polsce żadnych konsekwencji, nawet pośmiertnych, a ofiary mordów dokonywanych w 1926 nigdy nie zostały zrehabilitowane. Może byłam w jakiejś elitarnej placówce oświatowej, ale nauczono mnie tam trzeźwości i samodzielności w myśleniu. Często "dobro" narodu rozmija się z prawdą, czy dobrem obiektywnym.

ocenił(a) film na 9
ruararta

Piłsudski byl faszystą, trudno aby nie dazyl do autorytanosci.

Autorytaryzm jest dobry ale pilsudski na polityce sie nie znal i do wladzy dochodzic nie powinien.

To, ze byl dyktatorem to zadna nowosc.

ocenił(a) film na 7
Al_Bundy

to o czym piszesz to zło - mordowanie i niewolenie ludzi milionami. To zło moralne.

ocenił(a) film na 9
pandada

Zo i dobro to wymysli ludzi.

Mordowanie Żydow nie bylo wlasciwe, cyganow rozniez, Polakow rowniez, czechow rowniez..

Tepienie komunistow bylo dobre.

ocenił(a) film na 7
Al_Bundy

nie uznajesz dobra i zła, a uznajesz pojęcie "zbrodni"? Bez sensu.

ocenił(a) film na 9
pandada

Nie uznaje bezwzglednego pojecia.. To sa kwestie widzenia. Zbrodnia jest wybicie nieszkodliwych ludzi.

ocenił(a) film na 7
Al_Bundy

i to ty uznasz, kto jest nieszkodliwy
za szkodliwych uznajesz komunistów niemieckich, którzy sami nikogo nie mordowali nie liczac ich starć z bojówkami prawicowymi?
Nie można wymordować komunistów, bo to jest idea. Po zabiciu Che Guevary jego idee się rozprzestrzeniły.

Socjalizm zawsze odwołuje się do uniwersalnych i humanistycznych wartości. Nazizm nie - on mówi o interesach narodowych w imię których należy zlikwidować jakiekolwiek prawa człowieka i myślenie równościowe. Można wymordować lub zniewolić kogokolwiek, jeśli tak uzna wódz, który widzi w tym interes rasy lub narodu.
Dlatego Hitler wyznaczył grupy osób nieprzydatnych i postanowił je zabić. Inwalidzi wojenni byli przydatni, bo pokazywano, że fuhrer dba o tych, którzy walcza o sprawy narodu.

ocenił(a) film na 9
pandada

Kazdy socjalista, nie wazne czy socjaldemokrata, narodowy socjalista, komunista itd. jest szkodliwy.

Wiem... Gdyby Żydzi nie byli mordowani i przesladowani to teraz nikt by sie nie spinal o ich obraze, gdyby nikt nie cenzurowal i zamyal komuchów w Imperium Rosyjskim to nigdy nie doszlo by do rewolucji, gdyby nikt nie traktowal powaznie komunistow i tepil ich to tez nikt by sie nimi przejmowal..

Nie mozna z nimi walczyc bo pomaga sie im wygrywac.

Nonsens, socjalizm odnosi sie do panstwa. Humanizm i inne wartości (na ogol te wartosci posiadaja nerdy lub inne dziwadla...),istnieja w tych glupich nurtach socjalizmu, narodowy socjalizm byl przynajmniej powazny.

Zresztą nie ma czegos takiego jak nazizm, to jest narodowy SOCJALIZM.

NIektore prawa czlowieka zgadzaly sie z polityka narodowych socjalistow.

Rownosc nie istnieje a nawet w teorii jest czyms zlym.

Inwalidzi niewojenni ttez nie byli zabijani, skrajnych ulomów zabijano, debili, idiotow, kretynow itd. sterylizowano ale osoby np. bez nog zabijani nie byli.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
dram

Nie zauważyłam aby w tym filmie Adolf był ,spoko typem' jeżeli już to szalonym człowiekiem całkowicie pochłoniętym przez swoją chorą ideologię. To że miał jakieś życie emocjonalne, towarzyskie czy też lubil dzieci i zwierzęta wcale nie czyni go dobrym czlowiekiem. Pozwala może jedynie spojrzeć na człowieka jak na istotę złożoną o wielu twarzach.

ocenił(a) film na 8
dram

co ty bredzisz?