Upadek

Der Untergang
2004
7,5 52 tys. ocen
7,5 10 1 52026
7,3 23 krytyków
Upadek
powrót do forum filmu Upadek

ten film nie powinien byc krecony a co dopiero puszczany w kinach a wy sie pytacie o napisy!!!przecierz ten film to obraza narodu polskiego ktory przerzyl plage terroru hitlera

użytkownik usunięty
Dawid20

powiedzial polak -katolik [wcale nie hipokryta] z nickiem adolfo :]

a coz w tym takiego zlego ? chcesz zeby niemcy przez 60 lat Cie przepraszali za II wś ? obudz sie , jestesmy w ue z niemcami a jakies narodowo socjalistyczne tendencje nie sa zbyt zdrowe .Niemcy chca jakos zapelnic ta plame w histori ..

ocenił(a) film na 1
Dawid20

??? a czemu nie powienien byc krecony???!!! i czemu uwazasz ze to obraza Narodu Polskiego??? ten film nie traktuje o Polsce i Polakach... on jest o Hitlerze, wiec trudno sie dziwic czemu nie ma w nim nic o Naszym Narodzie. I tak uwazam, ze Niemcy podjeli bardzo odwazny krok zabierajac sie do niego... ale na prawde nie rozumiem czemu mialby byc "obrazą". Nie obrazaja przeciez w nim Polakow, ani innych narodowosci... staraja sie przedstawic historie (swoją!) taka, jaka byla. Zastanawia mnie jedno... widziales w ogole ten film czy tylko mowisz o nim "z drugiej reki"?

użytkownik usunięty
Avi_2

Racja! Ale wielu polakom tego nie wytłumaczysz. Dla wielu wystarczy zeby był o niemcach i od razu to jest dla nic obraza dla narodu! A obraza dla narodu to by była gdy by było "POLACY TO PIJACY", "Polacy to tchórze",

użytkownik usunięty
Dawid20

to chyba głoszący takie opinie oszaleli, stary pierw obejrzyj a potem pisz, nasłuchałeś się oszołomów. ten film pokazuje bezsens i groze nazizmu.

użytkownik usunięty
Dawid20

W takim razie Walki o Ogień też nie powinni nakręcić, a co gorsze puszczać w kinie, telewizji, na kasetach itd. No niestety, albo na szczęście ktoś ma inne zdanie i kręci film. Wczoraj zabili reżysera Holenderskiego! to pewnie ci sami ludzie, którzy nie mogą patrzeć na Upadek:)

użytkownik usunięty
Dawid20

To tylko film! Ludzie! przezywacie i oburzacie się jak nie wiadomo co by się stało. Jeśli kogoś to tak bardzo boli to jest proste rozwiązanie- niech na ten film nie idzie. Ja podejrzewam że to będzie bardzo dobry film i nie ma powodów do oburzania.

ocenił(a) film na 1

prawde mowiac, jesli chodzi o ten "bardzo dobry" film, to sie troche zawiodlam :( bo, jak dla mnie, jest po prostu za dlugi i po pewnym czasie zaczyna troche nudzic.

użytkownik usunięty
Dawid20

upadku jeszcze nie ogladalem, ale chyba sie skusze. dla porownania polecam hitler the rise of evil, w/g uzytkownikow film webu, lepszy od upadek

ocenił(a) film na 9

Upadek widziałam i powiem szczerze-szłam do kina na ten obraz z wielką chęcią,ale też z duzymi obawami.Zupełnie jednak nie rozumiem dlaczego ktos mówi,że tego filmu nie powinno się nakręcić,albo co gorsza puszczac w Polsce! Dlaczego? Przecież ten film to historia! Czy w takim razie w szkołach polskich należałoby zakazać lekcji historii o II wojnie światowej? Albo powycinać wszelkie momenty związane z Niemcami? Boże ludzie,przecież to nie ejst obraz o Polakach,nie ma tam o nich nawet mowy! To film o Hitlerze-o upadku wszelkich marzeń i nadziei człowieka,który chciał być Panem świata. To tylko i wyłączenie obraz upadającej idei kogoś kto rozpętał piekło na ziemi.Owszem może budzi w Was kontrowersje to,ze film nakręcili Niemcy,ale ja takze miałam takie obawy i one prysnęły.Idźcie do kina i sami zobaczcie,ze to bardzo obiektywny film.

ocenił(a) film na 5
Dawid20

Czasy cenzury Ci się marzą? W którym Ty wieku żyjesz, że chcesz narzucać innym co mają kręcić i gdzie to puszczać??

A tak dla przypomnienia - działanie Hitlera odczuli nie tylko Polacy. Warto by było sięgnąć do historii. Dodam jeszcze, że ten film o Polakach wcale nie wspomina, więc niebardzo rozumiem jak może nas obrażać ...