Upadek

Der Untergang
2004
7,5 52 tys. ocen
7,5 10 1 52026
7,3 23 krytyków
Upadek
powrót do forum filmu Upadek

mimo usilnych starań - postacie grane przez bruno gazna i juliane kohler niestety mnie nie przekonaly. wiele waznych, ale niestety nieudanych, scen. motyw samobojstw choc z pewnoscią bliski faktom i wazny dla filmy po pewnym czasie, po kolejnych, kolejnych, kolejnych "odslonach" stracil swoje znaczenie i stal sie dla mnie strasznie irytującym dowodem braku pomysłu na zbudowanie prawdziwej dramaturgii - przez co ten trwający ponad 2 godziny film staje po prostu nudny! w prawie kazdej scenie, w prawie kazdej postaci czegoś mi brakowało - wyjątkiem jest bardzo mała aczkowiek ważna dla mnie rola thomasa kretschmanna - w jego kreacjach zawsze dostrzegam taką prawdziwą, naturalną, wyrażaną nie tylko w sposobie gry, mimice, postawie, chodzie, umiejętnośc wcielania sie w postacie - kolokwialnie mówiąc on zawsze "pasuje" w danym filmie. na plus zaliczyc mozna oczywscie swietne kostiumy, scenografie i kilka naprawde swietnych ujęc glownego bohatera
na koniec - koncząca film (nużąco długa!!) lista osób/bohaterów wraz z inf o ich losach - calkowicie pozbawiona sensu.