Upiór w operze

The Phantom of the Opera
2004
7,6 81 tys. ocen
7,6 10 1 80710
5,9 12 krytyków
Upiór w operze
powrót do forum filmu Upiór w operze

W sobotę, 2 sierpnia o 21:10 na TVN zostanie pokazany "Upiór". Już reklamują!
Dziwiłam się właśnie, że jeszcze nie dawali go w polskiej telewizji, szczególnie, że był dodawany do 'Dziennika" (a tak często bywa, że trochę wczesniej lub zaraz po dodaniu danego filmu, pokazują go w TV).

ocenił(a) film na 9
Kate_V

Phi! Teraz? Teraz to już nie potrzeba!

;)

Dzięki za wiadomość

ocenił(a) film na 9
Preah

Oj, a 'nóż widelec' ktoś nie dostał płytki z Dziennikiem albo mu nie działała, to się chociaż tak pocieszy :)

Kate_V

Tak żebyś wiedziała jak bardzo pocieszy:)

Kate_V

Reklama jest z lektorem;/ Nie wiem jak Wy ale ja czegoś takiego nie znoszę... Bo co, piosenki też ten gościu będzie czytał?;/

ocenił(a) film na 9
malinowa_mamba182

Byłoby miło, gdyby TVN zaszalał i tak jak w przypadku "Lśnienia" i "Full Metal Jacket" dał napisy. Niestety, "Upiór" będzie pokazywany w dobrym czasie antenowym i bedą się bali zrazić tą mniej wymagającą widownię. Może chociaż będzie to wersja jak w "Chicago", z napisami podczas piosenek. Bo jeśli lektor będzie beznamiętnym głosem recytował "słuchaj, jak ci noc muzykę gra (czy coś XD), no to kaplica.

ocenił(a) film na 6
Kate_V

Nie no... ja tam błogosławie Dziennik za wydanie tego filmu, bo w przeciwnym wypadku napewno bym korzystała z ofert TVN... a reklamy pojawiajace sie w najmniej odpowiednich momentach to nie jest cos co dodaje uroku takiemu filmowi...
mysle ze z lektorem nie zapędza sie na az tak beznadziejne wody... chociaz pamietam ze jak ogladalam Tanczac w Ciemnosci na tvn7, to wlasnie ów pan o beznamietnym głosie recytowal teksty przejmujacych piosenek Bjork... ale w tamtym filmie bylo jednak znacznie wiecej dialogu...
no zobaczymy, chociaz nie przypuszczam zeby az tak chcieli skaszanic...

a swoja droga pewnie posypia sie tutaj niedlugo nieprzychylne opinie na temat "Upiora..." uwazam ze to film nie dla kazdego... trzeba dosc sporo wrazliwosci, a niestety tego naszej publicznosci momentami brakuje :P

vitari17

ja uwielbiam ten film i mam go na dvd...i chyba ogladalm juz go z tysiac razy ale obejrze jeszcze raz:) bo jest sliczny:) i mam nadzieje ze w czasie piosenek beda napisy, a nie lektor...trzymam kciuki......

Marilee_chan

ja sie ciesz, bo w koncu obejze od 4 sceny dalej :D
bo mi działam to wydanie z Dziennika do 4 sceny -.-

nie zgadzam sie z opinią, ze filmy które zostały wydane z gazetą pozniej lądują w tv... tak nie jest. to jest zwykły przypadek i tyle.

megan1300

muszę się z wami nie zgodzić, że upiorek dopiero zoztał wypuszczony do telewizji, jakieś 2 lata temu z kawałkiem wyemitował go już canal+ i nie jestem pewna ale do piosenek chyba były napisy ;)

ocenił(a) film na 10
malinowa_mamba182

nie wiem co zrobię, jak mi pan lektor zagada "Monsieur, I bid you welcome", naprawdę nie wiem...
co jak co, ale musicale (i S.Connery) z czytadłem to bluźnierstwo!

ocenił(a) film na 9
Abigael_Freythr

Fanpires, napisałam "polskiej telewizji". A canal+ jest francuska XD.

ocenił(a) film na 10
Kate_V

Hihi :P A dajcie spokój, "Upiór..." z lektorem to może być całkiem ciekawe doświadczenie ;)

ocenił(a) film na 10
Chantal_5

oczywiscie, ze obejrze, nie moge sie doczekac, a lektora podczas piosenek mogloby nie byc

Kate_V

bo to polska odmiana canal+ a nie pierwowzór, dostępna na cyfrze

ocenił(a) film na 9
Kate_V

napisy!!!<jupi> :)))

.................

użytkownik usunięty
Kate_V

TVN zaszalał! Wersja z napisami Jestem bardzo zadowolona, nie miałam do tej pory okazji obejrzeć filmu, a słyszałam o nim wiele pochlebnym opinii... Jasne, że reklamy pewnie zepsują trochę klimat, ale trudno, i tak cieszę się, że nie zdecydowali się na lektora, choć już widzę, że nie tłumaczą wszystkiego. Trudno, trzeba płacić za lenistwo wypożyczenia/kupienia DVD ;)

ocenił(a) film na 9

Nie rozumiem... Coś jest " nie tak". Może dźwięk? W każdym razie, mam wrażenie, że czegos mi brakuje a wersja jest niepełnowartosciowa, odarta z magii... Co to się dzieje?

ocenił(a) film na 9
Preah

Mamy solo Gerarda... i jest już magia! ;)

ocenił(a) film na 9
Preah

Dźwięk. Jest gorszej jakości niż na DVD. Zaraz chyba sobie owo DVD włączę, bo moj telewizor sprawia że Upiór ma czoło w paski, a tłumaczenie pana Wyszogrodzkiego mnie dobija.

ocenił(a) film na 9
EineHexe

I ja przełączę sobie chyba dvd. A miałam nie oglądać...
To jest chyba już jakaś jednostka chorobowa: syndromus upiorus w operus gerardus batlerusus

ocenił(a) film na 9
Preah

Ja już dawno stwierdzilam że Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej powinno nakazać umieszczenie na okładkach płyt z "Upiorem" ostrzezenia:

"Uwaga! Obcowanie z niniejszym dziełem może doprowadzić do uzależnienia!"

ocenił(a) film na 9
EineHexe

Oj tak, a nasi zajęci jakze waznymi sprawami ministrowie, żyją w nieświadomości potęgi i dostępności istnej broni biologicznej ;)

Tak zupełnie poważnie, mogłabym analizować scenę po scenie tego filmu. Przed chwilką, jedna z moich ulubionych (wszystkich); ta chrypka i niemiłosiernie męskie: "Damn you! You little prying Pandora! You little demon! Is this what you wanted to see?" No tak to mógłby na mnie krzyczeć facet! I tylko tak ;)

ocenił(a) film na 9
Preah

Coś mi to tłumaczenie Romą "zajeżdża". Takie dziwne odczucie mam

ocenił(a) film na 9
Madziula15

I chyba coraz bardziej się w tym upewniam.

Madziula15

czy Dzinnik co dał Upiora dwa tygodnie temu w prezencie nie dał czasem wersji okrojonej ?

ocenił(a) film na 9
megan1300

też zauważyłam że jest więcej scen. Być może to tylko złudzenie spowodowane tymi wrednymi reklamami, ale zawsze.

ocenił(a) film na 9
megan1300

U mnie jest wszystko na swoim miejscu.I pozwolę sobie zaryzykować stwierdzenie, że jakość obrazu i dźwięku o wiele, wiele lepsza niż w wersji tvn. Ale po tym co czytałam o płytach "dziennikowych" wcale nie zdziwiłoby mnie gdyby ktoś trafił na wersję okrojoną.

ocenił(a) film na 9
Madziula15

Masz calkiem słuszne wrażenie bo libretto dla Romy przekladał ten sam obywatel który robil napisy, mianowicie Daniel Wyszogrodzki.

ocenił(a) film na 9
EineHexe

Kurcze, czyli że nie mam omamów wzrokowych. Chyba mnie to wkurza. Znaczy to tłumaczenie. Jakby nie mogło bardziej wpisać się w klimat piosenek.

ocenił(a) film na 9
Madziula15

Znaczy ten tłumacz nie mógł się chyba wczuć jak to tłumaczył.

ocenił(a) film na 9
EineHexe

O masz!

(wystarczajaco długi, by wyrazić niesmak)

ocenił(a) film na 9
Preah

Dokładnie;D
BLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

ocenił(a) film na 9
Madziula15

Heh czekam teraz tylko na jedną scenę. A właściwie piosenkę. "Past the point of no return". Ciekawe jak ją przetłumaczyli. (nie byłam w ROMIE, słyszałam tylko piosenki, niestety:""""

ocenił(a) film na 10
Madziula15

Ja nie moge xD
Przecież to już końcówka czemu dali jeszcze reklamy? XD
Idioci idioci grrrr xD

ocenił(a) film na 9
Preah

I to szkockie wibrujące "rrrr" które mu wyskakuje w niektórych momentach... "You little pRRRying PandoRRRa!"

ocenił(a) film na 9
EineHexe

gRRRRau!

DOKŁADNIE TAK, Wiedźmo, Ty Ktosiu Dolewający Oliwy do Ognia...

Kate_V

Film super, mam od niego lekkie uzależnienie, i od Gerrego oczywiście też - cudnie śpiewa, bardzo męsko:) Mam w domu go na DVD, ale i tak oglądam na TVN.

Wilczyca_9

HA! A ja mam wrażenie , że brakuje kilku a nawet kilkunastu scen.... Nie lobię telewizji komercyjnej jednak:(
ale mam dvd to się pocieszę:))))

ocenił(a) film na 6
YASMINSOFIJA

Ogladalam fragment i musze przyznac ze wersja dvd - ta dziennikowa ma znacznie lepszy dzwik i obraz... a tłumaczenie i tam i tam beznadziejne. scen raczej nie brakuje...
Jutro se obeize chyba dvd :P
to jest jak narkotyk...Pozdrawiam wszytskich fanów Upiora :)

vitari17

Ja mam dvd ale nie dziennikowe.... mam od samego poczatku jak tylko wyszło.
I naprawde brakuje scen...... w tv

ocenił(a) film na 6
YASMINSOFIJA

no ja widzialam tylko fragment... a mozesz napisac jakich scen np. brakowało?

vitari17

mimo wszystko dobry jest ten film !!!
ma drugie dno.

poczatek mdławyw porownaniu z cąłym filmem.

łoo i jak mi serducho drgnęło jak ta Cristine odsunęła jego maske..
ale brzydal ;p

ocenił(a) film na 9
megan1300

Yes, yes, yes, jakby powiedział pan Marcinkiewicz! Ogladam na dużym ekranie i rozkoszuję się kaaażdym detalem (ach, ten Butler!XD). Chyba wyślę list pochwalny do TVN-u...

ocenił(a) film na 9
Kate_V

List pochwalny za napisy z prośbą o więcej;D

ocenił(a) film na 9
megan1300

"ale brzydal"

Wiele określeń pasuje mi do upiora z omawianej ekranizacji, ale nijak "brzydal" :)
Deformacja fragmentu twarzy to za mało by wygrać z męską posturą, sposobem poruszania, boskimi ustami, oczami, głosem, innymi walorami fizycznymi i przede wszystkim, talentami posiadanymi przez człowieka. Tan upiór wogóle nie jest odrażający, straszny, brzydki,to tylko kawałek cielesnej powłoki, kto by po niej szacował całego człowieka?
Ta charakteryzacja bardziej przypomina poparzenie, a to nie jest nic, co mogłoby dla mnie dyskryminować człowieka i szpecić na tyle, by postrzegać go całościowo przez taki pryzmat. Zresztą żaden mankament nie jest. Widziałam znacznie bardziej "zaawansowaną" brzydotę, jest ona rzeczą ogromnie względną.
Wolę upiora stokroć bardziej, z całą tą jego "brzydalowością" niż ślicznego Raoula.

ocenił(a) film na 6
Preah

Butler jako Upiór jest genialny, bo łączy skrajności - brzydote oszpeconej części twarzy, mordowanie ludzi, egoizm, nezwzględność- płynnie przechodzi w wręcz zniewalające walory - to o czym pisałas - postura, spojrzenie, głos, ogromna wrażliwość i talent. w pewnym sensie to odbicie każdego genialnego i zarazem samotnego człowieka...

a Raul jest jednopłaszczyznowy... i taki miał być... bo ludzkość woli jednopłaszczyznowych i takim łatwiej, zawsze i wszędzie.

ocenił(a) film na 9
vitari17

Pełna zgoda, moje panie. Gerardowy Upiór w jednej chwili jest przerażający (ten moment gdy dusi Buqueta... i to jego spojrzenie...) a w następnej zniewalający, by za chwilę błysnąć bezbronnością. Piękne.

ocenił(a) film na 9
EineHexe

Jego łzy były bezapelacyjnie wzruszające. A jak wchodził na ten posąg. Mmmmmmm. Kurcze ta Christine mała za dobrze. Najpierw całowała się z Raulem, potem z Upiorem. Ehhhh, głupi ma zawsze szczęście

ocenił(a) film na 10
Kate_V

szczęściem, że TVN dał wersję z napisami, a nie z lektorem... (tak się bałam)
nieszczęście, że z napisami pana Wyszogrodzkiego. ktoś wyżej napisał, że ROMĘ przypomina. Racja, a PotO w ROMIE ma koszmarrrne tłumaczenie.
i jeszcze jedna pochwała dla TVN, odnośnie reklam (zło konieczne). popisali się ludzie i przynajmniej nie przerywali utworów, nawet akcji to tak bardzo nie rwało. jestem prawie skłonna bić brawa...

ocenił(a) film na 10
Abigael_Freythr

Film super.
Głównie dzięki napisom.
Ale co do samych bohaterów...jak mogła wybrać tego lalusia!!??
Fakt, że upiór bez maski był naprawdę, że tak powiem stary.
A włosy... to mnie właśnie zastanawia. Czy on poprostu wyłysiał z jednej strony ze starości czy co. Bo o ile se przypominam to jako dziecko w "cyrku" miał geste ciemno brązowe włosy. To ile on miał lat jak spotkał Christine?
A co do zakończenia to coś szybko umarła u boku swego wybranka=D
A na grobie nic. Ani kwiatów ani zniczy tylko jena róża z klejnotem od tego który naprawdę szczerze ją kochał. to takie moje przemyślenia po tym filmie. A i jeszcze pytanko dlaczego na samym końcu ten facet na wózku przywiózł nad jej grób tą szkatułke?