Upiór w operze

The Phantom of the Opera
2004
7,6 81 tys. ocen
7,6 10 1 80705
5,9 12 krytyków
Upiór w operze
powrót do forum filmu Upiór w operze

9/10

ocenił(a) film na 9

Na początku pragnę napomnieć, iż doznania towarzyszące nam podczas oglądania spektaklu w operze, a styczność z filmem to nieco inny rodzaj odbioru.
Przede wszystkim urok opery polega na rzeczywistości, na własnej obserwacji i styczności bezpośrednio z niezwykłymi talentami, które mamy okazje podziwiać. Obawiałam się przed obejrzeniem filmu, że nieco zmąci on moje zauroczenie całą wymową i wydźwiękiem owego dzieła, jednakże uważam, że film też został przygotowany bardzo dobrze i z rozmachem.
Muzyka Webbera broni się sama, po prostu wyzwala w odbiorcy niezapomniane i wyjątkowe doznania słuchowe. Polecam wszystkim, którzy mieli możliwość obejrzenia melodramatu w operze i chcą skonfrontować swoje refleksje i wspomnienia z filmem, a także osobom, które pragną zaznajomić się z tą niezwykłą historią i cudowną muzyką pana Webbera.

ocenił(a) film na 10
PaulinaLiteratka

Byłam na tym w Romie. Cudooowne, choć niewielu osobom się to podobało (prostacy...). W każdym razie chciałam dodać, że Webber i jego asystent jeździli po świecie oglądając Upiora w różnych zakątkach świata. Do nas trafił akurat asystent, ale polecił Romę Webberowi, a ten powiedział, że Roma zdecydowanie najlepiej się przygotowała;D Możemy być z siebie dumni;D

ocenił(a) film na 9
dolgorlz

Nie ten jest prostakiem, komu się coś nie podoba, w tym wypadku romowy Upiór, ale ten, który nie potrafi uszanować odmienności gustów. Innymi słowy, szanowna przedpiśczyni, jeśli szukasz prostaka spójrz w lustro.

EineHexe

Lepiej byc prostym niż głupi człowiekiem. Prostota nikogo nie krzywdzi a głupota, owszem.