Upiór w operze

The Phantom of the Opera
2004
7,6 81 tys. ocen
7,6 10 1 80710
5,9 12 krytyków
Upiór w operze
powrót do forum filmu Upiór w operze

Przed momentem obejrzałam Upiora i przyznam, że z nieciepliwością czekałam aż się skończy. Jako fanka musicalów muszę stwierdzić, że tak okropnego jeszcze nie widziałam. Nawet muzyka nie porywa, a realizacja całego projektu opierała się na duzych pieniądzach, a małych zasobach kreatywności twórców.

ocenił(a) film na 10
aja_17

nie zgadzam sie choć szanuje twoje zdanie:) ... muzyka prowadzi cały film i wg mnie jest porywająca :) aktorzy dobrze dobrani kostiumy scenografia wszystko składa sie na wyśmienite 2 godzinne widowisko :)

ocenił(a) film na 9
aja_17

Yyyeeee... Fanka musicalu która klasykę gatunku nazywa okropną? A stworzyli to Andrew Lloyd Weber(muzyka) oraz Richard Stilgoe(libretto) zaś Joel Schumacher przeniósł na ekran. Ze znakomitym, moim zdaniem, skutkiem.

aja_17

I ty jesteś fanką musicali? Przecież to klasyka na podstawie powieści stworzona przez Webbera. On skomponował muzykę, która dla mnie jest genialna.

ocenił(a) film na 9
Ithilien

Cóż, jej mógł się akurat ten musical nie spodobać. Fakt, że coś jest klasyką nie oznacza, że WSZYSTKICH musi powalać na kolana.

ocenił(a) film na 10
aja_17

Zgadzam się z Gato. Nie zmienia to jednak faktu, że moja opinia o tym filmie jest jak najbardziej pozytywna. Powiedziałbym, że to coś więcej niż zwykły musical - to po prostu opera, przeniesiona na ekran. Muzyka? Choćby moment, w którym Upiór po podniesieniu róży i starciu jej w dłoniach śpiewa "You will course the day you did not do, all that the fantom ask of you" (chyba takie coś tam śpiewał)... w tym momencie byłem rozwalony. Jedna z najlepszych scen w filmie.