Miałem ten ogromny przywilej zobczayc w ub tygodniu Phantom of the Opera w Her Majesty's Theater w Londynie. Byłem i jestem pod ogromnym wrazeniem tego co zobaczylem i uslyszalem. Perfekcyjna inscenizacja, obsada aktorska, dekoracje, kostiumy, charakteryzacja etc nie wspominajac o doskonalej muzyce Webbera. Oszolamiajacy spektakl. Szczegolnie utkwila mi maskarada na poczatku II aktu. Czarowi tego arcydzieła dodaje smaczku niesamowita atmosfera wewnatrz teatru Her Majestys. Jesli ktos ma okazje - szczerze polecam!
Teraz jesli chodzi o film. Zazwyczaj preferuje pierwopis ale musze obiektywnie stwierdzic ze film rowniez mnie zachwycil. Jest to wierna kopia tego co mozna zobaczyc w teatrze. Dodana jest w filmie ostatnia scena kiedy Raul odwiedza grob Christine i symbolicznie kladzie maskotke Upiora - bardzo udane zakonczenie.
Reasumujac i film i musical Webbera sa genialne. Ciekaw jestem czy ktos z was widzial Upiora w Warszawie?
Pozdrawiam wszystkich fanów...
Ja widziałam.
Widziałam też nagrania z Londynu, z Essen i Hamburga. Nasza wersja się nie umywa, niestety...
Inscenizację warszawską widziałam dwukrotnie. Jeśli ktoś nie miał okazji słyszeć żadnej innej wersji lub dopiero zaczyna interesować się musicalami to Upiór w Romie może zachwycić. Niestety, gdy zapoznamy się ze spektaklami zza granicy to możemy zmienić zdanie dosyć znacznie i poczuć się jakbyśmy żyli w bardzo zacofanym (kulturalnie) kraju. Jeszcze będziemy musieli długo poczekać, żeby móc oglądać takie widowiska, jakie goszczą na scenach w Wiedniu, Berlinie czy wymienianym już Essen.
Hm, jeśli chodzi o Romę i Upiora to owszem, ale inne teatry muzyczne mamy bardzo przyzwoite i musicale tam są naprawdę znakomite. ;)
A poza tym dobrze pani mówi, piwa jej nalać. :D
Mozesz powiedzieć czy jest możliwość dla mnie dotrzeć do wspominanych przez Ciebie nagrań?
Widziałam na deskach Teatru Roma ten musical- mimo wszystko jestem usatysfakcjonowana.
Oczywiście to nie ten rozmach co opisujesz, ale przyjemność była dla mnie spora, po 4 latach od obejrzenia filmu w kinie.Minęły już dwa lata jak byłam w teatrze, jak dobrze pójdzie trafię tam ponownie- w połowie maja tego roku ....