6,5 32 tys. ocen
6,5 10 1 32248
4,0 12 krytyków
Uwikłanie
powrót do forum filmu Uwikłanie

Porządny kawałek kina "kryminalno-politycznego".Film trzyma widza w ciekawości i napięciu,a to najważniejsze w tym gatunku.Na plus bardzo dobre dialogi,dobrze pokazana policyjno-prokuratorska robota oraz te wszystkie "ubecko-policyjno-biznesowe" układy i układziki.Z całej plejady gwiazd i gwiazdeczek polskiego kina najlepiej wypadli panowie Seweryn i Pieczyński.Jednak największym plusem tego filmu jest pani Ostaszewska jako prokurator żyleta Szacka.Bardzo dobra rola.Polecam.

kleju30

Z dialogami się nie zgodzę - nie mówię, że były źle, ale były co najmniej ze dwa momenty, gdzie mi coś zgrzytało i wydawało się nienaturalne.
Generalnie film niezły, faktycznie przyjemnie się oglądało, piękne ujęcia Krakowa i fajnie dobrana muzyka. Ale po opisie spodziewałam się czegoś więcej. Wcale nie odczuwałam napięcia, którego można by się spodziewać przy kryminale i chyba trochę za szybko zgadłam kto naprawdę zabił. Subiektywnie bardzo zawiódł mnie też wątek miłosny, który był w moim odczuciu tak wymuszony i nienaturalny, że aż bolało mnie oglądanie tego. Ale do gry aktorskiej czołówki nie mogę się przyczepić. Niezły film na nudne popołudnie;)
No i Ostaszewska miała świetne buty - wszystkie :D

ocenił(a) film na 7
kleju30

Właśnie "ubecko-policyjno-biznesowe" - w momencie, w którym usłyszałam SB chciałam wyłączyć, bo nie umiem się pogodzić z tym że większość kryminalów w Polsce ma ten wątek, ale przemogłam się i oglądałam dalej - było warto. Może pojawiło się kilka scen dziwnych, malo naturalnych, ale zgadzam się z tym, że film jest jak najbardziej godny polecenia, zwłaszcza za to ze nie jest mdła komedią romantyczną a w końcu czymś nowym w naszym kinie. Warto.