PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=583560}
6,5 32 tys. ocen
6,5 10 1 32208
4,0 17 krytyków
Uwikłanie
powrót do forum filmu Uwikłanie

Film a książka

ocenił(a) film na 3

Nie wiem jak film odbiera osoba która nie czytała "Uwikłania", dla mnie jednak ten rozbieżności,
nawet jeśli zamierzone dyskredytują ten film. Nie jest to bynajmniej czepianie się szczegółów ale
prokurator Agata Szacka w książce miała na imię.... Teodor i była skądinąd odmiennej płci.
Ponadto Teodor/Agata nie miał/a romansu ze swoim kolega ale dziennikarka. Rozumiem że film
nie musi być idealnym odzwierciedleniem książki ale książka daje pewien obraz, w który ten film
się niestety nie wpisuje.... spory minus. Ponadto akcja przeniosła się z Warszawy na Krakowski
rynek i to.... zawsze w chwili gdy rozbrzmiewa hejnał ;)

ocenił(a) film na 7
Hadysz

spokojnie. nie czytając książki, film na tyle mnie zaintrygował, że chętnie po nią sięgnę. Sprawnie nakręcony kryminał.

ocenił(a) film na 8
Hadysz

Nikt nie wie czy akcja przeniesiona nie została na Krakowski rynek ze względu na budżet i dofinansowanie z małopolskich ośrodków kulturowych. Druga sprawa- aktorzy. Wydaje mi się ,że podyktowani mogli być również czysto budżetowo lub autor filmu chciał po prostu zmienić konwencje i nie opowiadać kropka w kropkę książki. Nadać nowy klimat. Nie czytałem niestety oryginału ale na filmie się nie zawiodłem.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 2
Pardiaczek

Skoro potrzebował zamiany płci to mógł wybrać aktorkę, a nie rozhisteryzowane drewno.

ocenił(a) film na 6
Hadysz

Film kompletnie nie oddaje klimatu książki, za dużo różnic. Szkoda, bo Bukowski byłby świetny w roli Szackiego. Zamiana Warszawy na Kraków dla mnie zupełnie niezrozumiała.

Hadysz

Czytam teraz ponownie Uwikłanie. Książka jest niezmiennie rewelacyjna!!! I nachodzi mnie znowu pytanie względem twórców filmu: po co te wszystkie zmiany: Pani Szacka, Kraków, zakończenie, nie ma Olega, Weroniki.
Rozumiem, że film rządzi się swoimi prawami i nie da się przenieść książki 100% na ekran - to oczywiste, ale ten film jest w zasadzie nie do zaakceptowania w porównaniu z książką. Dałam ocenę 6/10 tylko ze względu na aktorów grających w filmie, którzy wywiązali się z zadania. Chociaż Agata w porównaniu z Teodorem to nieporadna panienka i trudno ocenić p. Maję...
Szkoda, wielka szkoda...