6,5 32 tys. ocen
6,5 10 1 32248
4,0 12 krytyków
Uwikłanie
powrót do forum filmu Uwikłanie

Zwiastun film ma pierwsza klasa, poziom większych hollywódzkich produkcji. W Klasztorze zabito uczestnika sesji terapeutycznej, wbito mu pogrzebacz w oko. Całe skrzydło było zamknięte, kraty w oknach itd. więc jedynymi podejrzanymi mogą być tylko pozostali uczestnicy sesji oraz psycholog, który prowadził terapię.

Pierwsze co położyło ten film, to zbędne wątki. W takiej historii liczy się tempo, napięcie. Trudno budować napięcie ze zbędnych klocków, prawda? Zwłaszcza tak licznych – każdy widz po seansie powinien z łatwością dostrzec, że wątek IPN, SB, PRL i różnych gangów był totalnie zbędny – całą intrygę z powodzeniem można było zmieścić pomiędzy podejrzanymi i rodziną zmarłego. Historia byłaby wtedy o wiele ciekawsza, konkretna... i szybciej by się skończyła. Chciano nadać tej historii epicki rozmach, mieszając w to przeszłość narodu Polskiego, ale to po prostu było zbędne.

Poza tym na potrzeby tego rozmachu zaangażwano tryliard aktorów, którzy mówią zbędne dialogi, budując zbędne wątki, a widz się nudzi i męczy oglądając coś, czego oglądać nie musi, bo dla fabuły nie miało to znaczenia. A przyszedł, by dowiedzieć się, kto zabił.

Sama intryga, bez zbędnego balastu SB itd. trzyma poziom – choć najważniejszy trop (liczby lotto) to lekko mówiąc, kpina jest. Reszta w porządku.

Kontynuując zbędne wątki: kochanek pani prokurator. Po prostu, zbędny. Pokręci się w okolicy i to tyle.

Czyli tak na oko 65% filmu do wywalenia się nadaje.;3

Na pozostałe 35% składa się: w 20% porządna (z przymrużeniem oka...) fabuła i w 15% beznadziejna bohatera, zbudowana na najbardziej wkurzających stereotypach. Przykładowy dialog:

Bohateka: Wiesz, nie uwierzysz kogo dziś spotkałam.
Mąż: Kogo?
B: Nieważne.
M: No kogo.
B: ...
M: Uwielbiam, jak tak robisz: najpierw coś zaczynasz a potem milczysz. Jak masz tak robić to od razu ugryź się z język.
B: ...
M: No kogo.
B: Wiesz, chyba zapiszę Julkę* na basen*.

Więcej chyba pisać nie mószę. Ponad to, Ostaszewska w ogóle nie nadała tej postaci charyzmy, charakteru. Gdy Szacka mówi „Proszę stąd natychmiast wyjść!” to byle 4-latek by na nią popatrzył i bez cienia strachu odparł „Bo co?”.

I na koniec, mimo wszystko nadal nie pasuje mi koncept podkreślenia jej kobiecości i władzy poprzez zmuszenie jej do chodzenia w szpilkach przez jakiś miesiąc. Nawet w scenie łóżkowej po zdjęciu spodni miała od razu szpilki założone.;3

No, to skończyłem wymieniać największe minusy tego filmu. Oprócz tego, śledztwo prowadzi się w tym filmie tylko w kawiarniach na środku Krakowskiego rynku, nawet jeśli przesłuchuje się dyktafon zmarłego, na którym ten nagrywał tuż przed śmiercią. Dialogi są marne, aktorstwo wybiórcze – jedni dają radę, inni nie.

4/10

*nie pamiętam, jak się ta córka nazywała, i nie jestem pewien czy to o basen chodziło.

ocenił(a) film na 6
_Garret_Reza_

Filmu na razie nie oglądałem, ale książkę czytałem. Również uważam że w tej książce było zbyt dużo zbędnych wątków, z tym że Miłoszewski ciekawie pisał i nawet się wciągałem, ale pewnie w filmie to był zbędne.

ocenił(a) film na 5
_Garret_Reza_

aktorsko wyróżniali się Bukowski, Stenka, Seweryn, Pieczyński, bo Ostaszewska jakaś taka sztywna...
a konstrukcja fabuły w porównaniu z książką po prostu beznadziejna - w ogóle nie wiem o co chodzi z tym umawianiem się na wręczenie łapówki po zakończeniu śledztwa???

Jaga117

Niewypał Bromskiego - zgoda. Film słaby, ciagnie się niemiłosiernie. Zupełny brak napięcia. Szkoda, bo ksiazka dawała szanse na świetny film.

ocenił(a) film na 10
_Garret_Reza_

Według mnie oparcie fabuły na powiązaniu z sb to siła tego filmu i nie wiem jak można by wykreślić ten wątek. Abstrahując od książki, z która nie miałem styczności, to w założeniu raczej nie miał być zwykły film kryminalny, a naleciałości historyczne miały budować napięcie. Dla człowieka ogarniętego w temacie historii najnowszej będzie to wątek kluczowy, inni mniej zainteresowani może pogooglują w necie jak to kiedyś bywało i może do dziś zostało...Absolutnie nie mówię tutaj, że grupka trzymająca władzę wciąż istnieje, ale film świetnie wykorzystuję tę tematykę głęboko osadzoną w rzeczywistości.

Jak dla mnie to kolejny film, który powinno się puszczać w szkołach nastolatkom, żeby uświadomiły sobie jak bardzo przegnitą strukturą był PRL i jak wielu ludzi pełni do dziś wysokie stanowiska państwowe, praktycznie bez żadnych konsekwencji swoich często brutalnych czynów.

A w kwestii relizacji to jakoś mnie film wcale nie nużył...bite 2h może nie w napięciu, ale z zaciekawieniem. Ostaszewska na duży plus, nie wiem co od niej chcecie ( do tego niezła dupa nawet:)). Policjant też na plus, wiadomo-obraz psa przypartego do muru, który zostaje hero...trochę to raziło, ale niech będzie...happy end się przydał po przedstawieniu wciąż unoszącego się smrodku PRL i dał nadzieję, że Polska jakoś może się oczyści kiedyś z sbecji...

ocenił(a) film na 2
Kudello

"Według mnie oparcie fabuły na powiązaniu z sb to siła tego filmu i nie wiem jak można by wykreślić ten wątek"

[SPOILER] Choćby tak: morderstwo popełniono, policjant znajduje w kieszeni kupony loterii, stwierdza że wszystkie liczby są takie same, sprawdza czy coś ich nie łączy. Próbuje ustawić z nich datę, jedna z nich pasuje do dawnego zabójstwa pewnego chłopaka o imieniu Kamil. Policjant pyta żonę zamordowanego, czy dla jej męża Kamil był ważną osobą - dowiaduje się, że to była dawna miłość żony, tuż przed małżeństwem. Policjant potem stara się skontaktować z ojcem zabitego, by poznać szczegóły zabójstwa. Dowiaduje się, że ten wyjechał, uprzednio zmieniając nazwisko. Nazwisko policjant zna, jedzie do niego, wyjaśnia wszystko. The End. [/SPOILER]
Udowodnione: policjant, wątek "miłości" z panią prokurator, SB i cała reszta jest zbędna.

"to w założeniu raczej nie miał być zwykły film kryminalny, a naleciałości historyczne miały budować napięcie"

To trzeba było uczynić te naleciałości niezbędnymi i istotnymi w intrydze. Inaczej o napięciu mowy być nie może, bo służyło tylko rozcieńczeniu właściwej akcji, spychaniu jej na dalszy plan.

"Jak dla mnie to kolejny film, który powinno się puszczać w szkołach nastolatkom, żeby uświadomiły sobie jak bardzo przegnitą strukturą był PRL i jak wielu ludzi pełni do dziś wysokie stanowiska państwowe, praktycznie bez żadnych konsekwencji swoich często brutalnych czynów."

Idea słuszna, ale środki beznadziejne. Już pomijam, że uczenie dzieci takich rzeczy w oderwaniu od programu nauczania jest po prostu głupotą...

ocenił(a) film na 10
_Garret_Reza_

Ok, można wymyślać tysiące różnych scenariuszy dla rozwiązania tej zagadki, ale nie to tu chodzi. Jak już wspomniałem, film w zamyśle miał się opierać na wątku historycznym i jego realizacja to osobna kwestia. Nie możemy ot tak sobie wykreślać tego wątku, bo wykonanie kuleje... Ty sądzisz, że to rozmyło akcję, ja wprost przeciwnie i tu się raczej nie przekonamy:)

ocenił(a) film na 2
Kudello

Facet, ja sobie nic nie wymyśliłem, ja napisałem całą fabułę tego filmu w stanie czystym, bez żadnych "po znalezieniu kuponów policjant poszedł na kawę, filtrował z barmanką, odebrał głuchy telefon, poszedł do domu, zrobił herbatę, a potem pojechał do biblioteki szukać danych dotyczących dat". Wypisałem tylko najważniejsze fakty, by udowodnić, że radzą sobie same - tworzą spójną fabułę, i to one są podstawą, a SB jest dodatkiem. Więc ta historia nie mogła opierać się na czymś, co jest zbędne, czyli wątku historycznym. Rozumiesz?

ocenił(a) film na 10
_Garret_Reza_

Rozumiem, rozumiem, nie unoś się, tylko wciąż widzę bezcelowość takiego rozwiązania. Zaraz pojawiłyby się zarzuty, iż film monotematyczny, a tak jest w ciekawy sposób ubarwiony. Sądzisz, że wartość artystyczna by zyskała...może...ale życie by straciło ukazanie ważnego tematu. Udało się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.

ocenił(a) film na 2
Kudello

Ta, zaczynasz już sobie dopowiadać co ja mówię (ponoć unoszę się... I wiesz, co napiszę za kilka postów... I jeszcze niby mówię o wartościach artystycznych...), więc nic z tego nie wyjdzie.

użytkownik usunięty
_Garret_Reza_

Popraw ortografię i pani w gimnazjum da ci czwórkę za recenzję.

użytkownik usunięty

popieram xD