6,5 32 tys. ocen
6,5 10 1 32248
4,0 12 krytyków
Uwikłanie
powrót do forum filmu Uwikłanie

Miałem obawy czy wybrać się na ten film, bo nazwiska Machulskiego i Bromskiego nie zapowiadały niczego dobrego. Pierwszy poza „Vabankiem” i „Seksmisją” nie zrobił dobrego filmu, a Bromski też niczym ciekawym się nie zaznaczył w polskiej kinematografii. Po prostu średniacy. Ale zaryzykowałem bo Machulski jako producent dał się poznać z lepszej strony niż jako reżyser. Chociażby „Plac Zbawiciela”, „Nikifor” czy „Pogoda na jutro”. I powiem, że nie zawiodłem się. Dawno nie widziałem tak świetnego, do bólu aktualnego filmu i dobrze zagranego polskiego dzieła. Bardzo dobrze obsadzone epizody, dobrze prowadzona i ciągle zaskakująca intryga. Film niestety wymaga pewnej wiedzy z najnowszych dziejów Polski, a szczególnie tzw. III RP, gdzie nastąpiło totalne uwłaszczenie nomenklatury i władza polityczna została zamieniona na biznesową. Ci, którzy nie godzą się z tym są ośmieszani Lu niszczeni, a ta nomenklatura z tylnego siedzenia zarządza współczesną Polską i pociąga za sznurki. Jest kilka świetnych scen w filmie, ale niech każdy się o tym przekona. Wysoko cenię ten film też za odwagę w podjęciu aktualnego i politycznie niepoprawnego tematu. Polecam.

ocenił(a) film na 10
pessoaa

Zgadzam się całkowicie. Dawno nie widziałam tak dobrego, polskiego filmu. Teksty Sewreyna powalają na kolana, Ostaszewska świetna. Fabuła może miejscami trochę zawiła, ale podjęty temat nie jest również prosty. Gorąco polecam! 9/10

Nikka84

Trudno się nie zgodzić chociaż częściowo z tym o czym rozmawiają Andrzej Seweryn i Krzysztof Pieczyński w parku.