6,5 32 tys. ocen
6,5 10 1 32248
4,0 12 krytyków
Uwikłanie
powrót do forum filmu Uwikłanie

Nawet niezły polski film, bardzo ciekawa tematyka poruszona w filmie zainteresowała mnie i poszedłem do kina. Jednak całość psuje zakończenie w stylu holewoodzkiego happy endu, lepsze wrażenie mógłby wywrzeć na widzach oraz poruszyć dyskusje nad tym filmem i problematyką komunizmu gdyby zakończył się tragicznie. Co wydaje mi się bardziej mogłoby odzwierciedlać rzeczywistość polskiej transformacji ustrojowej. 6/10

ocenił(a) film na 9
piero18_18

Masz rację, ale wiesz co, ktoś kto się orientuje w bezprawiu komuchów i braku szans na sprawiedliwość, nie musi oglądać kolejnego realistycznego zakończenia. Ja się nawet cieszę, że tak się skończył film... Wiesz, czasami lubimy być oszukiwani tak dla lepszego samopoczucia.
Ja bym się przyczepił do nienajlepszego montażu i nijakich zdjęć, takich bez wyrazu. Nie podobała mi się gra aktorska paru osób, na tle kapitalnego detektywa i starszego pana (informatora pani prowadzącej dochodzenie) reszta, może poza Stenką - nie urzekła mnie niczym.
Ale co by nie zrzędzić, daję 7/10 za świetną tematykę. Może film ciągnie się długo i powoli, ale kapitalnie pokazano krok po kroku zbrodnie, które pewnie nigdy nie zostaną wyjęte na wierzch, a przynajmniej nie zanim ostatni bogaty komuch pójdzie naturalnie do piachu.