Chłopiec jest istotą, która okazała Jednookiemu proste uczucia, w konsekwencji budząc w nim ludzkie odruchy, które z kolei pchnęły go do poświęcenia i odmienienia swojej strasznej natury.
Nie no świetna odpowiedź. Nie dosyć że powiedziałeś/aś coś co każdy po obejrzeniu filmu doskonale wie to jeszcze nic związanego z pytaniem.
Ale tak jest. A dlaczegóż wg. Ciebie moja odpowiedź nie ma nic wspólnego z pytaniem? Zawsze sam możesz spróbować po swojemu zinterpretować postać Chłopca i doszukiwać się kontekstów w mitologii celtyckiej, bądź skandynawskiej. However Twoja wiadomość wniosła do tematu z pewnością mniej niż moja.
Chodzi o to że na pytanie czy ma związek z mitologią Ty tłumaczysz to co zapewne każdy sam się dowiedział oglądając film. A to że jest chłopiec istotą chyba też nie wymaga wyjaśnień (w końcu każdy jest). A na pytanie nie odpowiadam bo na mitologii nie znam się wcale, a twoją wypowiedź uznaję za coś oczywistego.
Bo ona jest oczywista. Chłopiec nie ma ŻADNEGO związku z mitologią, zadający pytanie nie odpowiedział mi, co może świadczyć, że całkowicie go usatysfakcjonowała, więc idąc dalej, nie widzę sensu w Twoich wypowiedziach.
Może ogłośmy zawieszenie broni bo do niczego ta dyskusja nie doprowadzi. Lepiej wrócić do filmu bo był naprawdę niezły.
Zgadzam się, a film w moim odczuciu nie był niezły, lecz po prosty świetny! Nie rozumiem skąd znaFcy z film wb, wytrzasnęli tak niską ocenę....:(
Ja już dawno przestałem zaprzątać sobie głowę tym skąd się biorą niektóre oceny. Chociaż w tym przypadku mogę to jeszcze zrozumieć bo jest inny niż większość produkcji a duża część znaFców liczy na strzelanie,wybuchy i może jeszcze jakieś cycki w tle.
Heh, sam lubię strzelanie i cycki w tle, ale od czasu do czasu, naprawdę warto obejrzeć jakiś inny, zmuszający do myślenia film.
Jakby się uprzeć - było strzelanie i cycki w tle. Wybuchów i pościgów raczej nie było...
Trochę odgrzebię ten temat, odpowiadając na Twoje pytanie.
Moim zdaniem chłopiec to Baldr, syn Odyna. Jeśli przyjąć, że Jednooki jest Odynem, to w filmie ukazano kilka sytuacji pasujących do relacji ojciec-syn, czyli na przykład gdy Jednooki chroni chłopca na łodzi, czy później niesie go na plecach. Odyn posiadając dar wieszczenia przepowiada chłopcu, że ten zbuduje okręt i popłynie do domu. Symbolizować to może odrodzenie się Baldra, który opuścić ma piekło (w istocie trafił on do siedziby bogini Hel, czyli piekła, według mitów) po Ragnaroku, gdzie nastąpi śmierć Odyna (tak też się stało w filmie). Dodatkowo, Baldr w mitach jest blondynem, tak jak chłopiec, ale to taki szczegół :)
Bardzo ciekawa interpretacja! Dodam także że Odyn również posiadał jedno oko, drugie poświęcił by pozyskać prawdziwą mądrość.
I był bogiem wiatru (brak wiatru na łodzi). Moja interpretacja jest następująca - Odyn wciela się w osobę Jednookiego, daje popalić jarlom układającym się z chrześcijanami, którzy to wycinają ludność wikińską. Potem przyłącza się do krzyżowców i dotkliwie każe im cierpieć aż do zwątpienia w swojego boga, obnażając słabość religii chrześcijańskiej względem wikińskiej.
Tak uproszczenie i dosadnie (może i za bardzo w obliczu filmu tak pełnego metafizyki i symboliki).