PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=391382}

Valhalla: Mroczny wojownik

Valhalla Rising
2009
6,2 24 tys. ocen
6,2 10 1 24120
6,5 31 krytyków
Valhalla: Mroczny wojownik
powrót do forum filmu Valhalla: Mroczny wojownik

Dla mnie osobiście, to ten film opowiada o odkryciu Ameryki przez wikingów na długo przed Kolumbem.

ocenił(a) film na 4
hal9000_3

Ciekawy wniosek, być może rzeczywiście to miał na myśli Refn. Zakończenie wyraźnie za tym przemawia.

ocenił(a) film na 7
hal9000_3

Że też sam o tym nie pomyślałem. Bardzo ciekawa hipoteza.

hal9000_3

To że Normanowie odkryli Amerykę przed Kolumbem to fakt naukowy, pokazany w wielu Wikingoweskich Sagach i jest tam opisane jak to się odbyło. I tak jak na filmie dosyć przykładowo tam dopłynięto po raz pierwszy,i ogólnie po za celowymi wyprawami, Wikingowie trafiali do Ameryki przypadkiem. Wszystko jest dokładnie i wiarygodnie opisane w Sagach. ;)
Wydaje mi się że jeśli ci Wikingowie z filmu wypłynęli z Islandii to możliwe że trafili do Ameryki po poniósł ich prąd. Zresztą Normanowie skolonizowali nie tylko Islandie, ale też Grenlandie i nie było dla nich takim aż wielkim problemem dopłynięcie do Ameryki z tamtych rejonów.
A dlaczego się mówi że Kolumb odkrył Amerykę? Według mnie to spore uproszczenie. Wcale jej nie odkrył. Po prostu jego wyprawa rozpoczęła proces kolonizacji Ameryki przez Europejczyków.

tomwac

Zamiast "przykładowo" miało być "przypadkowo". Normanowie do Grenlandii dopłynęli przypadkowo po raz pierwszy, a później jak najbardziej celowe wytprawy tam robili. Sorry za bład.

hal9000_3

Z tego co pamiętam to nie ma nic w tym filmie o wikingach. Nawet sam jednooki nie musi wcale być symbolem Odyna. W każdym razie nawet jeśli nim był ,to był jedynym Skandynawem (czy bardziej skandynawskim bogiem) w ekipie bo reszta to brytole.

ocenił(a) film na 9
Ottiss14

szkoci ściślej mówiąc, bo mowa tam o klanach

eldoopa

nie wiedziałem, że Szkoci mieli Valhalle. Klany to jakiś patent Szkotów bo nie rozumiem ?

hal9000_3

bo o to chodziło, chociaż mało trochę jak dla mnie weselej by tam mieć powinni więcej lania by się przydało

ocenił(a) film na 7
hal9000_3

to pierwszy wniosek jaki wyciagnalem po zakonczeniu obejzeniu.