PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=391382}

Valhalla: Mroczny wojownik

Valhalla Rising
2009
6,2 24 tys. ocen
6,2 10 1 24168
6,5 31 krytyków
Valhalla: Mroczny wojownik
powrót do forum filmu Valhalla: Mroczny wojownik

Na samym początku chciałbym zaznaczyć, że filmu kompletnie nie zrozumiałem, a jeżeli jest w nim cokolwiek do zrozumienia, to zrozumieć go chciałbym.
SPOILERY
Od samego początku wydał mi się bez sensu...
Jest grupa paru facetów - na oko górale szkoccy, albo Irlandczycy, czy też Skandynawowie. Pilną paru ludzi w klatkach i niczego innego przez cały Boży dzień nie robią. Potem wychodzą na ring z jednym z więźniów, który przywiązany do słupa zabija innych - których przyprowadziła sąsiednia banda. Za zwycięstwo właściciel dostaje pieniądze. I już tutaj absurd, bo on (Jednooki) się nawet publicznie nie morduje z tymi innymi - tylko 2 wodzów i ich obstawa - zabrakło kasy na statystów w skórach czy co?
Potem się uwalnia, zabija oprawców - samego momentu zemsty też nie widać - znowu cięcia budżetowe?
Ale na razie wszystko jeszcze jakoś jest logiczne, prawdziwa zabawa zaczyna się potem ;)
Razem z chłopcem idą i spotykają "chrześcijan" - gdybym nie przeczytał na stronie to za Chiny bym nie zgadł że byli wikingami... Spalili paru ludzi, nie wiadomo za co, jakieś kobiety obok mają w kajdanach, co z nimi się potem dzieje, nie wiadomo...
No i płyną przez pół filmu - niby do Jerozolimy, ale w jakim kierunku itp, to już nie łaska powiedzieć.
Sceny na lądzie "dzikusów" i samych "tubylców" pozostawiam bez komentarza, bo to był jeden wielki bełkot.
Nazwy części także maja się jak piernik do wiatraka... No i na koniec ta recenzja, którą tu na filmwebie przeczytałem, bełkot podobny do tego w filmie ;)
Nie wiem czy za mało wiosen przeżyłem, czy za mało filmów obejrzałem, czy film na zbyt wysokiej dla mnie półce, czy to po prostu kicz...
Jeżeli ktoś film zrozumiał i byłby gotów mnie oświecić - z radością spróbuję doznać oświecenia.

Boreas

Boreas opisales to w 120% masakra :/

ocenił(a) film na 4
Muhammad_

Jak widze z dyskusji film wielu osobom sie podobal.Mnie osobiscie nie przypadl do gustu.

Boreas

Miał przekazać, że jak zapuścisz długie paznokcie to możesz rozcinać ludziom brzuchy. Generalnie to chyba najgorszy film z Madsem Mikkelsenem. W pełni zgadzam się z autorem postu.

ocenił(a) film na 9
Boreas

Dopiero zaczął się II part i z tego co widzę tylko Shakhal interpretuje i rozumie..

"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe."
A.E.
Wyobraźnia jest więc ważniejsza niż wiedza.

Podejrzewam, że horyzont postrzegania większości krytyków wypowiadających się w tej dyskusji zmieniłby się gdyby obejrzeli ten fil z kimś kto rozumie i czuje sens powyższego cytatu i stwierdzenia.

Dla mnie obraz zapowiada się wyśmienicie :)

ocenił(a) film na 10
Boreas

Jednooki to Odyn, uciemiężony i spętany przez swoich, jak i przez inwazyjne chrześcijaństwo, ta wędrówka sama w sobie była celem jak mówi stare germańskie przysłowie (der Weg ist das Ziel). Z tubylcami to można interpretować tak, że powoli wiara była wypychana w coraz odleglejsze zakątki, po czym po prostu zniknęła, być może winna sama sobie. Tak poza tym, to dla lepszego zrozumienia polecam przeczytać Havamal.

ocenił(a) film na 10
Boreas

''Pilną paru ludzi w klatkach i niczego innego przez cały Boży dzień nie robią. ''

Któryś raz spotykam się z tym stwierdzeniem,że siedzą,pilnują i tyle,równie dobrze można się zastanawiać idąc takim tokiem myślenia jak żyją,dlaczego nie umarli z głodu,skoro tylko siedzą i nic,reżyser nie pokazał jak zdobywają pokarm,to pewnie go nie zdobywają.