PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=391382}

Valhalla: Mroczny wojownik

Valhalla Rising
2009
6,2 24 tys. ocen
6,2 10 1 24120
6,5 31 krytyków
Valhalla: Mroczny wojownik
powrót do forum filmu Valhalla: Mroczny wojownik

popcornu z okularami 3D na nosie, wręcz przeciwnie - popcornu nie jadam w ogóle i
zwyczaj żarcia, picia, mlaskania, bekania, śmiecenia i szeleszczenia podczas seansu
filmowego uważam za barbarzyństwo. Dobry czy wybitny film zmienia plebejską salę
kinową w świątynię sztuki a to wymaga pewnych elementarnych reguł wzajemnego
szacunku. To tyle odnośnie uwagi kol alczyk_2. Niestety filmu tego nie uznałbym za wybitny
ani nawet dobry. Raczej za coś w rodzaju reżyserskiego eksperymentu, który się nie
powiódł. Mimo całego szacunku dla Madsa Mikkelsena, który z tego minimum środków
artystycznych jakimi dysponował wyciągnął prawdziwe maksimum

ocenił(a) film na 9
Dar0962

Wpierdalacz czy nie, gusta swoje ma. Film był zajebisty :)

udkojagniece

To że nie jesteś zwykłym w... popcornu nie stawia cię jeszcze w szeregu widzów kina ambitnego. Co najwyżej może Cie dyskwalifikować z grupy widzów komedii romantycznych. Film jest jednym z lepszych jaki widziałem o tematyce Wikingów. Szary, brudny świat, pełen przemocy i ... niczego niezwykłego. Ot normalny jak na tamte warunki. Znam dobrze historie wikingów. Ich wędrówki, życie, sposoby walki i życie społeczne. Film nie opowiadał w całości o tym ale o jednym szczególnym wycinku z mentalności nordyckiej. Surowości świata i drodze życia aż do kresu, widziany okiem człowieka legendy który bardziej symbolizował mentalność ówczesnych ludzi, podróżujących w łodziach przez morza i oceany. Nic człowieku nie wiesz o wikingach i mentalności Skandynawów. Żyłem w Danii przez rok, widziałem to i owo i co prawda jeśli chcesz zobaczyć prawdziwych potomków wikingów należy udać się do Norwegii. Chodzi mi o kulturę i mentalność tego społeczeństwa, i uwierz mi w... chleba że Skandynawowie to ludzie nie jakby spoza naszego wymiaru i rzeczywistości europejskiej. By zrozumieć ten film trzeba zrozumieć potomka tych twardych ludzi którzy dali łomot każdej znanej sobie kulturze w czasach kiedy żyli.