Vexille

Vexille: 2077 Nihon Sakoku
2007
6,9 3,9 tys. ocen
6,9 10 1 3938
Vexille
powrót do forum filmu Vexille

no tak

ocenił(a) film na 8

Niech mnie* ktos powie, ze to slaby film to nazwe go skretynialym durniem (wg. prawa polskiego nie jest to obrazliwe L.Walesa uzyl tego okreslenia wobec panujacego nam prezydenta, zatem protestuje przeciwko KOLEJNEMU usunieciu mojego posta).
W dzisiejszych czasach jak powstaja tony chlamu taki film wybija sie i nawet zyskuje w moich oczach miano niezlego. Klimat tej tajemniczosci Japonii, walka resztki ludzkosci z technologia, ktora sami stworzyli itp. Do tego rewelacyjna animacja, nie wiem czy nie deko lepsza niz w apurushido (ale moge sie mylic bo pilem w czasie seansu).

Oczywiscie dla czlowieka bez krzty wyobrazni bedzie to kolejna 'bajka o niczym' natomiast ludzie rozwinieci (m.in. gracze rpg ;) beda mogli sobie stworzyc unikalny wzor alternatywnej rzeczywistosci i rozwinac to czego namiastke ujrzeli w filmie.

tyle odemnie
dalem 8

----
*to 'mnie' to tak specjalnie, teraz taka moda.

ocenił(a) film na 10
maac

heh, na szczęście Vexille zbiera raczej dobre recenzje - i należą mu się. Dla mnie to jest film naprawdę wyjątkowy, mroczna, interesująca historia na granicy cyberpunku i political fiction... Szkoda, że większość ludzi nie doceni tego anime i nawet go nie obejrzy, ale cóż - ich strata. Mają czego żałować :)

ocenił(a) film na 4
trawersen

pozwólcie że się nie zgodze z wami o ile animacja jest faktycznie świetna i pomysł tez niezły to cała reszta jest do bani
żałosne przesłanie o tej nadziei dość tandetna fabuła a muzyka fakt całkiem niezła ale w porównaniu do Appleseed film jest słabszy
jeszcze ta końcówka nie wiedziałem czy sie smiać czy płakać
mówiąc szczerze liczylem na coś więcej ale się zawiodłem

cloud_strife_2

No nie wiem, mi się Vexille bardzo podobało, a zakończenie wcale nie było takie złe. I mi się o wiele bardziej podobał od Appleseeda,jakoś tak bardziej mi podszedł...

ocenił(a) film na 10
cloud_strife_2

Nie bardzo rozumiem, co masz do fabuły Vexille. Mi się akurat bardzo podobały rozwiązania zastosowane przez scenarzystów, zakończenie też było IMO bardzo dobre. Ja się na tym filmie na pewno nie zawiodłem - a wręcz przeciwnie, zaskoczyło mnie, że aż tak mi się spodobał :)

trawersen

mi też się fabuła podobała, chociaż i tak uważam, że to co zrobili w tym anime z muzyką to jest mistrzostwo świata. totalny odlot.