PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=432908}
7,3 53 tys. ocen
7,3 10 1 52798
7,2 37 krytyków
Wątpliwość
powrót do forum filmu Wątpliwość

Przez wielu moze uznawana, za zimną, nadgorliwą i stanowczą.. Według mnie to jedyna osoba z calego kościoła ktora postąpiła tak jak należało.. Warto być podejzliwym i czujnym, reszta zakonnic chciala udawac ze nic sie nie dzieje i nie robic sobie klopotow. Przez cały seans miałem wątpliwości jaka jest prawda co do ojca Flynna i okazało się że siotra Aloysius miała słuszną racje od początku. Sam przyznał się do winy, odchodząc z parafii. Szkoda że nikomu nie udowodniła winy publicznie,mogła to udowodnic tylko sobie.. Mimo licznych wywodów i innych opinii reszty zakonnic nie poddała się. Została przy swoim do końca... Świetny film o wątpliwościach, wierze i zwątpieniu... Naprawde genialna postać siostry Aloysius .. Meryl Streep świetnie ukazała problem sytuacji, genialna rola w jej wykonaniu. Choć uważam że Kate Winslet zagrała cudownie w Lektorze i Drodze do szczęscia, trudno mi jest ocenic ktora bardziej zasługujena Oscara... co Wy o tym sądzicie? ja daję 10/10 dodaję do ulubionych i Serdecznie POLECAM

urson1

Zgadzam się z Tobą - zarówno Meryl Streep jak i Kate Winslet to mistrzynie aktorstwa i obie zasługują na Oscara! Myśę, że w tym roku tryumfować będzie Winslet...tak czy inaczej obie są rewelacyjne! Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
urson1

hm co do samej postaci to najbardziej mnie zastanawia... cóż takiego ona zrobiła - ta scena kiedy ksiądz pyta ją czy zrobiła coś złego, czy popełniła grzech śmiertelny... a siostra (swoją drogą - mistrzowsko zagrane...) odpowiada, że już wyznała grzechy... ale gdy ksiądz mówi, że on też wyznał siostra nie opada z sił, nie stara się zrozumieć... co prowadzi mnie do tego, czy ona walcząc z księdzem, z tym co mógł zrobić, co wydawało jej się, że zrobił... czy ona nie walczyła jakby sama z sobą... nie potrafię rozwinąć tej myśli, ale wszyscy tak piszą o tym jaka wątpliwa jest przeszłość księdza, a co z zakonnicą? która miała męża? który nie żyje... dlaczego nie żyje? jak zginął? dlaczego ona tak bardzo chce kontrolować wszystko? może dlatego, ze kiedyś sama straciła nad sobą kontrolę, robiąc coś z czym w żaden sposób nie może się pogodzić? dlaczego przyjęła habit? przecież nawet gdyby ten mąż zginął w nie wiem normalnych okolicznościach (a już zaczynam wątpić czy tak było...) to przecież jest tyle wdów! dlaczego akurat habit...?

ocenił(a) film na 7
urson1

Ja taki pewny co do jego winy nie jestem. Bo czy to, że odszedł z parafii oznacza, że był winny? A może odszedł bo zdał sobie sprawę, że cokolwiek by nie zrobił i tak siostra by go zniszczyła rozsiewając plotki o jego rzekomym postępku?? Wiedział, że i tak z nią nie wygra...

milczacy

osoba niewinna nie odzeszlaby, zresztą jgo reakcje swiadczyly same za siebie, to jak "zadzwonila" to poprzedniej parafi, jego reakcja byla jednoznaczna

ocenił(a) film na 7
urson1

Ja nadal obstaję przy tym, że jego odejście nie oznaczało przyznanie się do winy tylko zdanie sobie sprawy, że z Siostrą nie wygra. Gdyby tego nie zrobił, plotka rozniosłaby się po całej parafii i już nie dałoby się jej "pozbierać", a ksiądz pomimo, że niewinny zostałby osądzony przez całą parafię i odtrącony od niej. Dlatego odszedł, by nie wywoływać wojny, by oszczędzić tego całego cyrku chłopcu.

Natomiast odnośnie jego reakcji, to być może - o czym z resztą mówi sam Ojciec Flynn - kiedyś zbłądził i może zdarzyła mu się taka sytuacja wcześniej. Jednakże czy pies, który ugryzł raz, będzie też gryzł ponownie?

ocenił(a) film na 8
milczacy

ja też nie jestem pewny jego winy. Pozatym siostra na końcu sama mówi, że nie była pewna. A ksiądz mógl odejśc właśnie dlatego, że byłby przez nią pomawiany. Ogolnie fajny film ale mało się w nim dzieje, trochę się dłuży.
A tak w ogóle to gdzie w tym filmie była Kate Winslet? bo wczesniej ktoś o niej tutaj wspomniał.

cHrzanek

Ktoś porównywał Streep w 'Wątpliwości' i Winslet w 'Zaklinaczu' i 'Drodze do szczęścia'.