Wspaniały materiał na film .Jedna z pierwszych powieści fantasy w historii,została z profanowana.Film całkowicie bez duszy i klimatu z książki.I ta muzyka co najwyżej średnia.Plus Jakson ,reżyser filmów klasy B który nagle robi dostaje szanse nakręcenia takiego filmu?Tak samo Shore ,muzycznie rozczarowuje(jakby wzieli do tego filmu(Basil Poledourisa).
A tak film jako fantasy ,ustepuje takiem Conanowi czy nawet familijnemu Willowi.Pewnie teraz Tolkien sie w grobie przewraca,patrząc co oni zrobili z jego klasyka fantasy i yc może najlepsza powieścia 20 wieku.
Sprofanowana? Jak inaczej ją sobie niby wyobrażasz? Fanatyczni fani Tolkiena mnie bawią z takimi z dupy ocenami, w dodatku żałosne 1/10, muzyka jest genialna, klimat lepszy niż w książce, bo i sama książka na 10 nie zasługuje (jest wielu pisarzy fantasy lepszych od Tolkiena). Conan to średniak - tak filmowo jak i literacko, Willow ok ale gdzie mu do Władcy?
Twoja wiedza o fantasy jest zabawna. Od kiedy to WP jest jedną z pierwszych fantasy? A tacy pisarze jak Lord Dunsany, H.Rider Haggard czy Abraham Merritt coś ci mówią? Przed Tolkienem pisało jeszcze kilkunastu innych pisarzy, Tolkien tylko sprawił że gatunek jest popularny.
Bredzisz.Za tych czasów gdzie zyli ci pisarze nie istniał gatunek fantasy jaki znamy teraz.Wszytsko było pisane baśniowo.A dopiero z nadejściem prac E.Howarda i Tolkiena ten gatunek z baśni zmienił się w prawdziwe fantasy.No i właśnie do tych prac fantasy zaczęto dzielić na iwle podgatunków.Jak dark fantasy,epic fantasy,heroic fantasy itp.
A co filmu jeśli podba ci sie ta muzyka to chyba jestes głuchy.Te same melodie tylko w różnych aranżacjach przewijają się przez cała trylogie.
A do tego jeszcze melodie które sa nudne i wogóle u słuchacza nie powdują żadnych emocji .
Xanos - a z głową dobrze?Jezeli dajesz temu filmowi ocene 1 i piszesz że myzyka byłą strasznie słaba to raczej tak,bo to najlepszy filmowy soundtrack.(chyba że cos ze słuchem masz)Zeby dac jeden to trzeba byc... za efekty nalezą się przynajmniej 2 ,za aktorstwo 2,muzyka 2,zdjecia 2,montaz itp co daje ocene 10.Nie bede się dalej rozpisywał bo mi się nie chce.
Pozdrawiam
Kolejny prowokator :/ Nie wiem skąd Wy się bierzecie. Soundtrack jest beznadziejny? To podaj jakikolwiek film który ma lepszy. To samo się tyczy klimatu. Widzę że coraz więcej znawców na forum się pokazuje. Wiecie, gdyby ten film był taki jak piszecie, to ni byłby tak wysoko w rankingu. A i tak jest za nisko.
Podać prosze bardzo?The Mission,1492 Conquest Of paradise,Conan,Cienka czerwona linia,Skrzypek na dachu,Ofiary wojny itp.Jest tyle lepszych soundtracków że nie mieści mi sie to w 20-stce.
No to masz problem.Jezeli piszesz ,że soundtrack z Władcy jest słaby to chyba oglądałes film z wylączonym dzwiękiem.
Pozdro
Chce tylko przypomnieć że Władca Pierścieni dostał 11 oscarów. ja rozumiem że gale rozdawania Oscarów mają wiele wad stronniczości itd ale 11 aż. To juz nie jest przypadek.
Pomijając to czytałem wszystkie trzy części jak i Silmarillion. Stwierdzam że cała trylogia pomimo wielu niedogodności i pominięcia wielu postaci jak i scen np: w pierwszej części Tom Bombadil jest genialna i w pełni zasługuje na najwyzsze noty i jest to jedna z lepiej zekranizowanych powieści tego typu.
Jakby powiedział Siara: "Mają rozmach ....."
Niestety muszę stwierdzić że Filmweb nie powinien tolerować Prowokatorów i ludzi z kompleksami którzy muszą powchodzić na różne fora i popisać pare głupich postów i tym samym zwrócić na siebie uwagę.
Sama ocena 1/10? owszem jest taka ocena w skali ale kazdy film cos sobą przedstawia tym bardziej ten i nie zasługuje na 1/10. to tak jaby porównywać go tym samym do czegoś takiego jak Yyrek Kosmiczna Produkcja. Pozdrawiam i życzę innego sposobu zwalczania swojej niższości
Fakt, Xanos przesadził z tą jedynką bo WP nie zasługuje na tak niską ocenę, ale musisz pogodzic się z tym, że na forum filmweba są też ludzie, którzy nie prowokują, a właśnie chcą tylko (podkreślam TYLKO) wyrazić swoją opinię, a bez zamiaru sprowokowania, czy tez zwrócenia uwagi na siebie, choć przeważnie ludzie dają 1 własnie po to. Ale pamiętaj, że nie wszyscy tacy są.
Coś takie jak Yyyrek ni epowiinno nigdy powstać przede wszystkim
Jakikolwiek inny film? Człowieku takich soundtracków lepszych od tego we "Władcy" jest na pęczki. Zacznę od genialnej muzyki Jamesa Hornera ("Titanic", "Bez Granic", "Wróg u bram") i Thomasa Newmana - ("Droga do szczęścia", "American Beauty", )dalej filmy - "Gorączka sobotniej nocy", "Dirty Dancing", "Skazani na Shawshank" (genialny film i genialny soundtrack), o rany daleko iść - nasz rodzimy "Pianista" piękna muzyka filmowa Wojciecha Kilara...
Piękna muzyka Petera Gabriela (zacznijmy od tego że gość jest ogólnie fantastyczny w tym co robi tak samo zresztą jak Horner i Newman).Następnie "Przerwana lekcja muzyki" i "Obłęd" - wy fani Władcy pewnie nie widzieliście tego filmu - to ten z Adrienem Brody'm.
Proszę, nie piszcie tu że soundtrack z WP jest najwspanialszy na świecie bo albo macie dziwny gust albo nie macie słuchu...
Nie twierdzimy że jest najwspanialszy tylko moim zdaniem zalicza się w grupie tych co napisałas.
I jestem w stanie odroznic Lipny soundtrack od dobrego soundtracku. Jest takie coś: jak ogólny zarys sou z jego oceną czyli sam z siebie powiedzmy ma ocene 7/10 a reszta czyli subiektywne odczucie każdego z nas na ten soundtrack jest inne i jeden powie "podobał mi się bardzo ode mnie 9/10 a drugi no generalnie jest przecietny 5/10. Przepraszam jednak bardzo jak ktoś daje 1/10 wyssane z palca to tak jakby idealizować jakieś gó***o które samo w sobie jest fatalne np: 2/10 a dawać mu 10/10 i na odwyrtke. takiego czegoś nie zdzierże bo jest cos takiego jak szacunek i świadomosc ze nie jest to totalne dno
No tak, dokładnie tak jak piszesz. tak jest z soundtrackiem, jeśli miałabym oceniać pod względem soundtracków to jest indywidualna sprawa każdego z nas bo po prostu każdy z nas jest inny i lubi sluchać innej muzyki. Dlatego ja Hornerowi za "Titanica", czy thomasowi newmanowi dałabym 10, soundtrackowi z Doctora Żywago 8, a "Wp" tak z 6. Bo ani zły ani (według mnie) wspaniały. i to zależy od gustu. To samo tyczy się filmów. I tu wchodzi się znów na słynny temat - że nie każdy lubi filmy fantastyczne...
A co do pytania - dlaczego ktoś ogląda taki a taki film skoro nie lubi danego gatunku jest wiele odpowiedzi...
Musicie także wziąć pod uwagę gatunek filmu, trudno żeby do WP który jest filmem fantasy wsadzić jakieś głodne kawałki wielkich 'gwiazd'. Muzyka jest jaka być powinna, spokojna, nastrojowa. Pozwala poczuć klimat filmu.
Posłuchajcie niektórych swietnych melodii z WP(i stwierccie czy rzeczywiscie są tak słabe):
http://www.youtube.com/watch?v=ESnMzQZubKg&feature=related
The Two Towers Soundtrack-08-Evenstar:
http://www.youtube.com/watch?v=im5CIpMFo4Q&feature=related
The Return of the King Soundtrack-08-Twilight and Shadow:
http://www.youtube.com/watch?v=Rblt3u_Bocw&feature=related
The Return of the King ST-16-The End of All Things:
http://www.youtube.com/watch?v=3MWxAAQoNiw&feature=related
Emiliana Torrini - Gollum's Song:
http://www.youtube.com/watch?v=zkXbzffVl44&feature=related
The Return of the King Soundtrack-19-Into the West:
http://www.youtube.com/watch?v=JgcoBKWTW14
Nie mówiłem że muzyka do WP jest słaba ,ale przeciętna i niezasługująca na oskary.Posłuchajcie muzyki w Conanie ,to jest kunszt i klasa sama ws obie i tak powinna być muzyka do filmów z gatunku fantasy.
\\Nie mówiłem że muzyka do WP jest słaba ,ale przeciętna i niezasługująca na oskary.Posłuchajcie muzyki w Conanie ,to jest kunszt i klasa sama ws obie i tak powinna być muzyka do filmów z gatunku fantasy.//
Muzyka w WP nie jest przeciętna a czy to czy zasługuje na Oskary nie potrafie ocenić bo nie znam kryteriów.
Poprostu nie wpadła w twoje upodobania i odczucia filmu i tyle.
Muzyka w Conanie jest bardzo dobra ale Conan to ciut inny klimat wymagający innej muzyki a co za tym idzie trafi tez w upodobania innych
Jak widać chyba oglądałaś tylko Titanica bo ciagle sie o nim rozpisujesz???
Nie powiem że Horner jest zły, ale jego muzyka jest zawsze taka sama :/
Nie wiem, ale radzę Ci nie dodawac głupich postów, jesli nie znasz sie na rzeczy
-p.z.d.r.
Titanic, Titanic, Titanic możesz przestać pisać o tym filmie, jest tak żałosny i patetyczny, że ten film trafia tylko do osób takich jak ty!!!
Dirty Dancing- widac że jestes tefo pokolenia, w którym wychodził ten film !!!!
I nie wypowiadaj się na temat Howard'a Shore skoro nic nawet o nim niewiesz, a jakby był taki słaby to jednak by nigdzie nie pokazywali L.O.T.R'a z oryginalną muzyką w tle (a zaprzeczeniem tego jest festiwal muzyki filmowej w Krakowie !!!!)
Dobra,zakończmy dyskusje.Wiadomo ,że Władca Pierścieni to wspaniały film i koniec.
Potwierdzam. Może i nie podobają mi się argumenty ed_ki ale dich przekraczasz wszelkie granice smaku tak argumentując swoje racje ze złością, wulgaryzmami itd. Co to za poziom?
ale wiesz co...inne słowa do niej nie dochodzą.....ten portal nie jest dla takich osób jak ona....albo przynajmniej nie jest przeznaczony dla takich osób.....chyba mi przyznasz racje....
pozdrawiam